În ziua praznicului Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, credincioșii Bisericii „Sfântul Nicolae”‑Ghica, paraclis universitar din București, au trăit un moment de mare bucurie
Duminica Floriilor la Catedrala Mitropolitană din Sibiu
Praznicul Intrării Domnului în Ierusalim a fost sărbătorit la Catedrala Mitropolitană din Sibiu prin Sfânta Liturghie săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului. Credincioșii prezenți în număr mare au primit ramuri de salcie care au fost sfințite de ierarh.
În seara premergătoare praznicului, credincioșii din Sibiu au participat în număr mare la slujba Vecerniei și a Litiei săvârșită în Catedrala Mitropolitană din oraș de IPS Părinte Mitropolit Laurențiu și de preoții de la bisericile din oraș și din împrejurimi. După slujba religioasă a avut loc o procesiune în jurul Catedralei Mitropolitane, iar la final credincioșii au primit binecuvântarea ierarhului, care a citit rugăciunile pentru pelerini, informează Mitropolia Ardealului.
În Duminica Floriilor, credincioșii au primit ramurile de salcie sfințite și s-au rugat la Sfânta Liturghie pentru a primit ajutor ceresc în călătoria duhovnicească din Săptămâna Pătimirilor. Alături de ierarh au liturghisit cadre didactice de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu și slujitorii Catedralei Mitropolitane. Răspunsurile liturgice au fost date de Corala „Timotei Popovici” a Catedralei Mitropolitane din Sibiu, dirijată de pr. lect. univ. dr. Dan Alexandru Streza. În cuvântul de învăţătură, ierarhul a evidențiat semnificaţiile duhovniceşti ale praznicului Floriilor.
„Duminica Intrării în Ierusalim a Mântuitorului nostru Iisus Hristos este un praznic împărătesc care încheie duminicile Postului și încununează nevoințele celor 40 de zile ale Postului Păresimilor, pregătindu-ne pentru Săptămâna Sfintelor Pătimiri (…) Hristos Domnul a intrat în Ierusalim încălecând smerit pe un mânz al asinei, pentru a-i putea cuprinde în jertfa iubirii Sale și pe cei mai sărmani.
Urcarea» pe asin a Mântuitorului este o expresie a «coborârii» Sale spre condiţia cea mai de jos a omului, pentru ca să-l «ridice» pe acesta la treapta cea mai înaltă, cea a desăvârşirii. Împăratul cerului și Mântuitorul lumii intră în Ierusalim într-o stare de smerenie înălțătoare, o smerenie divină, cum numai Fiul lui Dumnezeu putea să o întruchipeze, pentru ca să împlinească cuvântul Scripturii”, a spus ierarhul. La finalul Sfintei Liturghii, IPS Părinte Mitropolit Laurenţiu i-a îndemnat pe credincioşi să se pregătească duhovnicește în Săptămâna Pătimirilor, prin mai mult post şi mai multă rugăciune, pentru întâmpinarea Sfintei Învierii a Mântuitorului Iisus Hristos.