Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Duminica iertării la începutul Postului Mare
În Duminica Izgonirii lui Adam din Rai, a patra din perioada Triodului, în care s-a lăsat sec pentru Postul Sfintelor Paşti, la Sfânta Liturghie s-a citit pericopa din Evanghelia după Matei, capitolul 6, versetele 14-21, în care credincioşii sunt îndemnaţi la iertarea aproapelui, la postire nefăţarnică şi la adunarea bogăţiilor spirituale, nepieritoare.
Credincioşii din Parohia Lisa, Protopopiatul Făgăraş 2, judeţul Braşov, au avut parte de momente de înălţare duhovnicească în Duminica dinaintea Postului Mare, pentru că Sfânta Liturghie din această zi de Lăsatul secului a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului. Ierarhul a venit din nou în comunitatea unde a păstorit ca paroh în urmă cu peste 30 de ani pentru a-i binecuvânta pe credincioşi înainte de intrarea în Postul Mare.
Sfânta Liturghie a fost oficiată în Biserica „Adormirea Maicii Domnului“ din localitate, un lăcaş de cult reprezentativ pentru Ţara Făgăraşului. În soborul de preoţi, alături de parohul Sergiu Dudan, s-au aflat protopopul de Făgăraş 2, Ion Tărcuţă şi parohul de la Toarcla, Florin Gheorghiu. Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de teologi de la Catedrala mitropolitană din Sibiu, pentru ca slujba religioasă din această duminică să fie una deosebită pentru credincioşii din Lisa.
La sfârşitul Sfintei Liturghii, preotul Florin Gheorghiu a fost hirotesit duhovnic pentru a împlini lucrarea pastorală în parohia încredinţată de curând. Preotul de la Lisa, Sergiu Dudan, a fost hirotesit sachelar, ca semn de apreciere a lucrării pastoral-misionare din parohie şi ca o încurajare pentru intensificarea activităţilor parohiale în viitorul apropiat.
Puterea de a ierta
În cuvântul de învăţătură de la final, IPS Mitropolit Laurenţiu a vorbit credincioşilor despre popasurile duhovniceşti din perioada Triodului. Apoi, ierarhul a prezentat înţelesurile duhovniceşti ale Duminicii Izgonirii lui Adam din Rai sau a Iertării, ultimul popas dinaintea Postului Mare.
„Dacă fapta bună este cea care ne duce în Rai, înţelegem în această Duminică a Iertării, că nu putem să facem un efort spiritual în Postul Mare pentru noi înşine, fără să plecăm de la iertare. Tema Duminicii de astăzi este iertarea. Trebuie să pornim de la această hotărâre pe care am pus-o ca o condiţie, de fiecare dată când spunem rugăciunea Tatăl nostru. Ne rugăm lui Dumnezeu să ne ierte nouă greşelile, doar dacă şi noi iertăm greşiţilor noştri. De asemenea, Pilda cu cei doi datornici este reprezentativă pentru această temă. Este un lucru foarte greu să iertăm, dar nu imposibil. De multe ori simţim că ceva ne opreşte să iertăm şi acel ceva este răutatea din noi. Dacă am conştientiza cât de multe greşim înaintea lui Dumnezeu şi că Tatăl Ceresc ar fi îndreptăţit să ne pedepsească, atunci cu siguranţă şi noi am putea să iertăm mai uşor celor ce ne greşesc nouă“, a subliniat Părintele Mitropolit.
Ca semn de mulţumire pentru vizita făcută în Parohia Lisa, preotul Sergiu Dudan i-a oferit ierarhului o icoană a Maicii Domnului, simbol al recunoştinţei parohiei făgărăşene faţă de Mitropolitul Ardealului.
Biserica „Adormirea Maicii Domnului“ din Lisa a fost zidită în perioada 1889-1890, de comunitatea ortodoxă din localitatea ocrotită de Munţii Făgăraş. Zidirea impresionează prin dimensiuni, dar mai ales prin stilul arhitectural gotic. Lăcaşul de cult a fost zidit în jurul unei vechi biserici, pentru că autorităţile din acea vreme cu greu îşi dădeau acordul pentru o nouă zidire. Sub pretextul că vechea biserică trebuie protejată, zidurile noi au acoperit-o, iar după finalizare, lăcaşul iniţial a fost dărâmat. Pe lângă lucrările administrative, în parohie există multe activităţi, în special cu tinerii.
„Avem o colaborare strânsă cu şcoala din localitate şi îi avem pe tinerii din parohie mereu alături de noi, în multe dintre activităţile noastre permanente“, ne-a spus pr. Sergiu Dudan.
Sfânta Liturghie la Catedrala clujeană
Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala mitropolitană din Cluj-Napoca. Alături de ierarh a slujit un sobor de preoţi şi diaconi ai catedralei clujene, precum şi preoţi profesori ai Facultăţii de Teologie Ortodoxă din municipiu. Răspunsurile la slujbă au fost date de corul Catedralei.
În cuvântul de învăţătură, IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei le-a vorbit celor prezenţi despre importanţa postului în restabilirea armoniei dintre trup şi suflet, pe care omul a avut-o înainte de căderea în păcat. Pe parcursul Sfintei Liturghii a fost oficiată şi o hirotonie întru preot.
Seara, ierarhul a oficiat în Catedrala mitropolitană slujba Vecerniei iertării şi Pavecerniţa Mică, iar la final a susţinut un cuvânt de învăţătură în cadrul programului catehetic, cu tema „O seară cu Domnul Hristos şi Preasfânta Sa Maică“.
Slujbă arhierească la Mănăstirea Râmeţ
Înaltpreasfinţitul Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, a fost prezent în mijlocul obştii monahale de la Mănăstirea Râmeţ, judeţul Alba. Înaltpreasfinţia Sa a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. La momentul cuvântului de învăţătură, ierarhul le-a picurat în sufletele celor prezenţi gânduri sensibile despre importanţa postului în viaţa omului contemporan, pentru un post adevărat fiind nevoie, pe lângă dieta alimentară, de fapte bune, însoţite de mai multă rugăciune şi de milostenie. În cadru slujbei a fost hirotonit întru diacon tânărul Ioan Septimiu.
După oficierea Sfintei Liturghii, IPS Arhiepiscop Irineu a oficiat slujba Parastasului pentru eroii neamului Horea, Cloşca şi Crişan, precum şi pentru „Craiul Munţilor“ Avram Iancu şi Ioan Teodor Stan, primul preşedinte al Societăţii cultural-patriotice „Avram Iancu“. În data de 28 februarie 2014 s-au împlinit 229 ani de la răscoala şi martirajul lui Horea, Cloşca şi Crişan.
Liturghie arhierească la „Vasiliada“
Biserica cu hramurile „Sfântul Ierarh Vasile cel Mare“ şi „Sfântul Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon“ de la Centrul Ortodox „Vasiliada“ a Parohiei Velenţa I din Oradea, a primit vizita Preasfinţitul Sofronie, Episcopul Oradiei, care a aniversat în această zi, din punct de vedere liturgic, cincisprezece ani de la primirea cerescului dar al arhieriei. Cu prilejul vizitei pastorale, ierarhul a oficiat sfinţirea iconostasului noii biserici şi a săvârşit Sfântă Liturghie, în sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa a numeroşi credincioşi. În cadrul slujbei, diaconul Eugen Ioan Hercuţ a primit hirotonia în treapta preoţiei, pe seama Bisericii „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“ din Parohia Hidişelul de Sus I, Protopopiatul Oradea. Noul preot a primit şi hirotesia întru duhovnic.
După citirea pericopei evanghelice, ierarhul a tâlcuit înţelesul fragmentului scripturistic, arătând că Postul Paştilor este „o călătorie de taină, duhovnicească, spre întâlnirea cu Învierea Mântuitorului Iisus Hristos. O perioadă de pregătire, de asceză, pe care Biserica ne-o recomandă, ţinându-se cont, însă, de vârsta şi neputinţele fiecăruia, pentru a ne apropia de miezul duhovnicesc al Învierii Fiului lui Dumnezeu“. PS Sofronie a arătat că postul este poruncă dată de Dumnezeu celor dintâi oameni, în Rai, şi „anume să nu guste din pomul cel oprit, al cunoştinţei binelui şi răului. Ei, însă, nu au ascultat, fiind alungaţi din Rai“.
„Perioada de post nu priveşte doar abţinerea de la alimentele de natură animală şi nu înseamnă doar o purificare a organismului, prin detoxifierea atât de recomandată şi de medici, o perioadă de carantină, ci înseamnă o purificare, o curăţire a noastră din toate punctele de vedere, atât trupesc, cât mai ales sufletesc, a întregii noastre vieţi. Mântuitorul Iisus Hristos ne învaţă, prin cuvintele de la sfârşitul pericopei evanghelice de astăzi, că «Unde este comoara voastră, acolo va fi şi inima voastră». După Sfinţii Părinţi ai Bisericii, inima omului este rădăcina vieţii lui şi toată viaţa spirituală a omului poate fi rezumată la mişcările inimii. Aşadar, dacă inima omului este curată, tot organismul omului, omul întreg, trup şi suflet, este curat, de aceea se cuvine ca în perioada postului, mai ales, să ne curăţim inima, ce nu se poate face altfel decât prin rugăciune, prin asceză, prin multă răbdare şi smerenie“, a spus PS Sofronie.
Pr. Roman Pintea a mulţumit ierarhului şi credincioşilor, iar PS Sofronie a felicitat pe cei doi preoţi care s-au îngrijit de construirea noului lăcaş, arătând importanţa lucrării social-filantropice ce se săvârşeşte în această parohie.
Biserica ce are ocrotitori pe Sfântul Ierarh Vasile cel Mare şi Sfântul Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon s-a ridicat în incinta aşezământului social-filantropic Centrul Ortodox „Vasiliada“, a cărui construcţie a început în 2005. Pe 28 mai 2009, la praznicul Înălţării Domnului, PS Sofronie a oficiat sfinţirea Centrului Ortodox „Vasiliada“. Aşezământul cuprinde o sală de mese multifuncţională la parter, 11 camere tip hotel, utilate la standarde europene, la etajul I, şi 15 camere pentru taberele de copii şi tineri, dar şi pentru persoanele care vin în pelerinaj pe plaiurile bihorene, la mansardă. Prin grija pr. Roman Pintea, Parohia Oradea-Velenţa I desfăşoară o bogată activitate social-filantropică încă din 1995, când s-a înfiinţat Fundaţia „Consistoria Efrem Banianin“, aflată în vechea clădire a fostului Consistoriu orădean, al cărei scop este ajutorarea şi îngrijirea persoanelor vârstnice şi sărace. La început, această fundaţie a avut doar o simplă cantină şi un cabinet medical, dar în prezent ea cuprinde un azil în care sunt internaţi 40 de bătrâni care beneficiază de îngrijire medicală şi de căldura şi liniştea unui cămin. Tot aici primesc zilnic o masă caldă şi 20 de persoane nevoiaşe.
Liturghie arhierească la Parohia Câmpia
Preasfinţitul Petroniu, Episcopul Sălajului, a săvârşit Sfânta Liturghie în biserica Parohiei Câmpia, Protopopiatul Şimleu Silvaniei. Alături de ierarh au mai slujit părintele Ionuţ Pop, consilierul economic al Episcopiei Sălajului, Dan Haiduc, protopopul Şimleului Silvaniei, parohul Cristian Toma, părintele Stelian Gorgan de la Parohia Bocşa şi părintele Florin Hosu de la Parohia Sălăjeni.
Pentru bogata activitate pastoral-misionară şi gospodărească, la finalul Sfintei Liturghii, PS Petroniu a hirotesit întru iconom-stavrofor pe parohul Cristian Toma.
În cuvântul de învăţătură, ierarhul a vorbit celor prezenţi despre post şi însemnătatea acestuia în viaţa duhovnicească.
„Pe lângă postul de bucate trebuie să ne împropriem şi postul de păcate, altfel postul se reduce la o simplă dietă alimentară“, a subliniat ierarhul.
De asemenea, PS Petroniu a arătat că omul nu trebuie să consume alimente de post până la îmbuibare. „Adevăratul post înseamnă să consumi alimente de post, dar cu cumpătare, pentru că scopul postului este acela de a domoli trupul şi de a face sufletul să guverneze sau să conducă trupul. În acelaşi timp, postul trebuie să fie dublat cu alte fapte bune, cu rugăciunea, cu smerenia, cu răbdarea, cu iubire şi cu Taina Pocăinţei, pentru a lua iertare de la Dumnezeu“, a mai spus PS Petroniu. După rostirea cuvântului de învăţătură, ierarhul, alături de ceilalţi părinţi slujitori, au sfinţit şi casa parohială din localitate, ale cărei lucrări de ridicare şi finisaj au fost încheiate anul trecut prin strădania celor 57 de familii de vrednici credincioşi. Hirotonit preot pentru această parohie în anul 1998, Cristian Toma s-a dovedit a fi un neobosit lucrător atât din punct de vedere pastoral-misionar cât şi gospodăresc, hărnicia sa concretizându-se în binecuvântarea lucrărilor efectuate la biserică, slujbă săvârşită de PS Petroniu în 29 mai 2011 şi în sfinţirea casei parohiale.