Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, s‑a aflat astăzi, 1 ianuarie, în mijlocul numeroșilor credincioși și pelerini ai Mănăstirii Radu Vodă, care L‑au
Duminica Înfricoșătoarei Judecăți, la Catedrala Patriarhală
În Duminica Înfricoșătoarei Judecăți, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a săvârșit Sfânta Liturghie la Catedrala Patriarhală din București, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
În cuvântul de învățătură, ierarhul a subliniat necesitatea faptelor bune față de aproapele nostru, care vor fi răsplătite la Înfricoșătoarea Judecată. „Criteriul Judecății din urmă va fi iubirea, dacă cineva a arătat iubire față de semenii săi. Nu ni se poate cere să-i hrănim noi pe toți oamenii pământului, nici să le oferim apă sau să mergem în toate temnițele din lume pentru a-i vizita pe cei închiși acolo. Fiecare dintre noi s-ar putea opri măcar la un bolnav sau un om pe care nu-l mai vizitează nimeni. Dacă vom face măcar o faptă bună, vom avea răspuns bun înaintea Judecății Mântuitorului. (…) Nici o faptă bună nu va rămâne nerăsplătită, cu atât mai mult hrana oferită unui om flămând sau vizitarea unui bolnav. Marii Părinți ai Bisericii ne spun că Mântuitorul ne-a cerut foarte puțin. Nu ne-a cerut să-i vindecăm pe cei bolnavi, adică imposibilul, ci ne-a cerut doar să-i cercetăm, să-i alinăm și să încercăm să facem puțin pentru a schimba starea în care aceștia se află. Mântuitorul Iisus Hristos a rostit aceste cuvinte întrucât El Însuși, Dumnezeu fiind, a fost primit cu atât de multă indiferență. Când a venit pe pământ, a venit întru necinste, nici măcar în casa de oaspeți a Betleemului nu mai era loc pentru Fiul lui Dumnezeu. Când va veni a doua oară pentru a-i judeca pe cei vii și pe cei morți, va veni întru slavă pe Tronul Slavei Sale și îi va despărți pe unii de alții, precum desparte păstorul oile de capre”, a spus Preasfinția Sa.
Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corala „Nicolae Lungu” a Patriarhiei Române.