De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Duminica Întoarcerii Fiului risipitor la Catedrala Patriarhală din București
Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop‑vicar patriarhal, a săvârșit duminică, 12 februarie, Sfânta Liturghie la Catedrala Patriarhală din București, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Această duminică, a doua din perioada Triodului, a reprezentat un popas duhovnicesc pentru credincioși, fiind, totodată, și un îndemn de pregătire spirituală pentru începutul Postului Mare.
În cuvântul de învățătură, Preasfinţia Sa a tâlcuit înţelesurile duhovniceşti ale Parabolei Fiului risipitor: „Învățăturile acestei pilde sunt limpezi pentru toată lumea și au o importanță covârșitoare în ceea ce privește restaurarea legăturii dintre Dumnezeu, Tatăl nostru Cel ceresc, și noi, oamenii, cel mai adesea fiii Lui rătăciți. (…) Prima condiție a întoarcerii noastre este să ne revenim în simțiri și în fire, pentru că îndepărtarea de Dumnezeu este nefirească și ea aduce în viața noastră necazurile, suferințele și moartea duhovnicească mai întâi, iar apoi și moartea fizică. (…) În egală măsură, în perioada postului pe care îl avem în față, trebuie să fim atenți și să ne străduim să nu fim ca fiul rătăcitor, iar dacă am ajuns în starea în care s‑a aflat el, să‑i urmăm cu râvnă pilda și să ne întoarcem cu pocăință la Tatăl nostru Cel ceresc, cerându‑I iertare pentru relele făcute și dorind să fim din nou puși în slujba Lui, chiar ca argați, dar să ne ferim și de autosuficiența, și de spiritul justițiar al fratelui mai mare, al fariseilor și cărturarilor gata să-i judece și să-i condamne pe cei care îi considerau păcătoși. Să ne ajute Dumnezeu ca în perioada aceasta să urmăm și noi zbaterea sufletească și etapele pe care le‑a parcurs fiul risipitor din Evanghelia de astăzi, să ne revenim în simțiri, în firea noastră zidită de Dumnezeu, să ne amintim de Tatăl nostru Cel ceresc și de mulțimea bunătăților pe care le avem atunci când suntem cu El. Să ne hotărâm și să ne ridicăm cu fermitate din drumul păcatului și să ne întoarcem la El mărturisindu‑ne păcatele și cerându‑I să ne înfieze din nou”.
Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corala „Nicolae Lungu” a Patriarhiei Române.