În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Duminica Ortodoxiei, în Transilvania
Duminică, Biserica a prăznuit triumful învăţăturii drept-slăvitoare în faţa ereziei iconoclaste şi s-a făcut pomenirea Sfinţilor 40 de Mucenici din Sevastia. În biserici s-a dat citire Pastoralei Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române la Duminica Ortodoxiei. Credincioşii au fost îndemnaţi să contribuie la Fondul Central Misionar prin care se realizează o mare parte a lucrărilor social-filantropice ale Bisericii străbune.
În prima Duminică din Postul Mare, numită şi Duminica Ortodoxiei, Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala mitropolitană din Sibiu.
Credincioşii au umplut lăcaşul de cult în duminica în care se cinsteşte biruinţa Ortodoxiei asupra ereziei iconoclaste, mulţi dintre ei venind la Sfântul Altar pentru a primi Trupul şi Sângele Mântuitorului Iisus Hristos. În soborul de preoţi s-au aflat slujitorii Catedralei din Sibiu şi cadre didactice de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andei Şaguna“. Între aceştia, amintim pe magiştrii: pr. acad. prof. univ. dr. Mircea Păcurariu şi pr. prof. univ. dr. Dumitru Abrudan. Răspunsurile liturgice au fost date de corala „Timotei Popovici“ a Catedralei mitropolitane. Între credincioşii veniţi în număr mare la Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare, s-au aflat şi mulţi studenţi teologi de la Sibiu.
La momentul potrivit, credincioşii prezenţi au avut posibilitatea să asculte conţinutul scrisorii pastorale a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române la Duminica Ortodoxiei, citită de pr. prof. univ. dr. Dumitru Abrudan.
În scrisoarea pastorală, ierarhii din Patriarhia Română au explicat credincioşilor înţelesurile şi vechimea sărbătorii din prima Duminică a Postului Mare şi i-a îndemnat să contribuie din prisosul avuţiei lor pentru colecta la Fondul Central Misionar, cu ajutorul căruia se realizează o parte semnificativă a lucrărilor social-filantropice ale Bisericii străbune.
„Liberi în manifestarea noastră“
La finalul Sfintei Liturghii, IPS Mitropolit Laurenţiu i-a felicitat pe credincioşii care au primit Sfintele Taine şi i-a îndemnat ca postirea lor să fie însoţită de milostenie şi fapte bune.
„Am înţeles din Pastorala Sfântului Sinod că Duminica Ortodoxiei este ziua identităţii noastre spirituale şi confesionale, ziua în care trebuie să fim bucuroşi că a rânduit Dumnezeu să ne naştem într-o Biserică mântuitoare, ziua în care trebuie să cinstim toate valorile mântuitoare ale Ortodoxiei, între care şi Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare oficiată astăzi şi în următoarele patru duminici din Postul Mare. Dacă suntem bucuroşi că suntem ortodocşi, suntem chemaţi să fim liberi în manifestarea noastră faţă de Dumnezeu. Nu dăm zeciuială forţată din ceea ce câştigăm, ci din prisosul iubirii noastre lăsăm să ajungă bani pentru întreţinerea misiunii Bisericii. Biserica are o misiune sfântă, la vedere şi mulţi cer ajutorul nostru. Noi cerem sprijinul credincioşilor pentru ca împreună să ajutăm pe cel sărac. Vă îndemnăm din tot sufletul şi în duminica aceasta şi în următoarele să lăsaţi cât puteţi din dragostea frăţiilor voastre ca să ajungă la cei necăjiţi. Dacă privim astăzi la masa noastră, chiar dacă este de post, vedem că este îndestulată şi trebuie să ne gândim că există oameni care n-au ce pune pe masă, că sunt copii abandonaţi, că sunt oameni care au nevoie de sprijin pe moment, şi acesta îl oferim noi. Nu prisosul material al cuiva se adună în această colectă, ci banul văduvei care sporeşte, datorită dragostei celui care a făcut dania respectivă. Să ne binecuvânteze Dumnezeu să parcurgem celelalte şase săptămâni ale Postului Mare şi în fiecare săptămână să-I mulţumim lui Dumnezeu pentru efortul pe care l-am făcut şi pentru darul venit să întărească efortul nostru. Cu năzuinţă, în fiecare clipă a acestei perioade de nevoinţă să fim stăruitori, să postim nu doar printr-un regim alimentar, folositor de altfel, ci mai ales prin postul sufletului, prin baia lacrimilor a Spovedaniei, ca să ajungem la primirea Trupului şi Sângelui Mântuitorului Iisus Hristos“, a spus IPS Mitropolit Laurenţiu.
IPS Andrei la Călăţele, Huedin
Credincioşii din zona Huedinului au participat în Duminica Ortodoxiei, în Biserica „Înălţarea Domnului“ din Parohia Călăţele, la Sfânta Liturghie oficiată de Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului.
Ierarhul a fost întâmpinat duminică dimineaţa, la biserică, de un sobor de preoţi în frunte cu protopopul de Huedin, Ciprian Taloş, şi de copii şi tineri, care i-au oferit ierarhului buchete de flori, în semn de bun venit. După primirea oficială, IPS Mitropolit Andrei, înconjurat de soborul de preoţi şi diaconi, a săvârşit Sfânta Liturghie. Au participat la slujbă, pe lângă localnicii din zona Huedinului, şi oficialităţi locale şi judeţene.
În cadrul cuvântului de învăţătură, IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei a vorbit despre unitatea în credinţă, aceasta în contextul în care în Duminica Ortodoxiei se sărbătoreşte biruinţa dreptei credinţe asupra tuturor ereziilor.
„Când privim viaţa spirituală din jurul nostru, vedem că pe pământ există mai multe confesiuni creştine, nu numai Biserica Ortodoxă. Aşa cum bine ştiu cei ce sunt preocupaţi de istorie, la 1054, din nefericire Biserica Apuseană s-a despărţit de Biserica Ortodoxă, iar Biserica Apuseană de atunci este numită Biserica Catolică, iar Biserica Răsăriteană, Ortodoxă. La 1512 şi după aceea, din Biserica Catolică s-a rupt Biserica Protestantă, Reformată şi de atunci există trei mari confesiuni creştine pe pământ. Dorinţa Mântuitorului este ca noi toţi să fim Una, ca la început, ca atunci când Sfântul Ioan Îl vedea pe Domnul Hristos şi zicea: «Iată Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridică păcatele lumii», şi cei ce credeau în Hristos erau un cuget şi o simţire“.
Biserica Parohiei Călăţele datează din 1934. A fost pictată între 1978-1980, iar în timp s-au făcut mai multe renovări, potrivit parohului Aurel Şaitiş. În 1995 au fost refăcute în totalitate exteriorul şi acoperişul, iar în 1996, Înaltpreasfinţitul Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, pe atunci Episcop vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, a resfinţit biserica.
Slujire arhierească la Aiud
Înaltpreasfinţitul Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, a săvârşit Sfânta Liturghie şi a rostit cuvântul de învăţătură la Schitul „Înălţarea Sfintei Cruci“ din Aiud, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Cu această ocazie, ierarhul a binecuvântat noua biserică din cadrul viitorului complex monahal, a hirotonit întru preot pe diaconul Ioan-Septimiu Miron pe seama Parohiei Turdaş, Protopopiatul Aiud, iar pe ieromonahul Augustin Vărvăruc, stareţul schitului, l-a hirotesit protosinghel.
Adresându-se credincioşilor din localitate şi din împrejurimi, care au participat la Sfânta Liturghie, IPS Arhiepiscop Irineu a spus: „Prăznuim astăzi pe Sfinţii 40 de Mucenici din Sevastia. În acelaşi timp, aici, la Aiud, îi pomenim pe mărturisitorii şi mucenicii noştri, care au suferit în timpul prigoanei comuniste. Oasele multora dintre ei se află sub picioarele noastre, făcând din acest loc «Antimisul Neamului românesc». În 2014, dedicat comemorării Sfinţilor Martiri Brâncoveni, noi ne amintim de aceştia şi de toţi martirii autohtoni. Ei reprezintă forţa Bisericii şi biruinţa ei. Totodată, ei reprezintă pentru noi un imbold de a înfrunta cu tărie greutăţile vieţii şi răutatea lumii, rămânând fideli Legii noastre strămoşeşti“.
Aiudul are o istorie zbuciumată între anii 1948-1964, când au fost închise în temniţă marile personalităţi ale României, care au avut un singur crez, acela de a-şi păstra credinţa în Dumnezeu şi de-a nu îngenunchea în faţa comunismului. Atât prima biserică, cât şi întregul ansamblu monahal, s-au ridicat în memoria martirilor neamului românesc din închisorile comuniste şi, în special, a celor din Aiud, întru veşnica lor pomenire.
Duminica Ortodoxiei, la Oradea
Preasfinţitul Sofronie, Episcopul Oradiei, s-a aflat la Catedrala episcopală „Învierea Domnului“ şi „Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei“, din Oradea. Bucuria clerului şi a credincioşilor, în această Duminică, a fost încununată de aniversarea liturgică a şapte ani de la întronizarea Preasfinţitului Sofronie în tronul episcopal al Oradiei Mari, ce a avut loc în Duminica Ortodoxiei din 2007, la Catedrala „Adormirea Maicii Domnului“ din Oradea, vechea Catedrală episcopală.
Ierarhul a săvârşit Sfânta Liturghie a Sfântului Ierarh Vasile cel Mare, prima din Sfântul şi Marele Post, în sobor de ieromonahi, preoţi şi diaconi, în paraclisul de iarnă, ce îi are ca ocrotitori pe Sfinţii Ierarhi Nicolae, Spiridon şi Nectarie, de la demisolul noii Catedrale.
Sute de credincioşi orădeni au participat la Sfânta Liturghie arhierească, în cadrul căreia ierarhul a hirotesit pe singhelul Antonie Vaş, vieţuitor al Mănăstirii Izbuc, întru protosinghel. Răspunsurile liturgice au fost date de către corul „Sfântul Niceta de Remesiana“, al Catedralei.
După citirea pericopei evanghelice de la Sfântul Apostol şi Evanghelist Ioan, PS Sofronie a rostit o predică în care a sintetizat principalele învăţături duhovniceşti ce se desprind din fragmentul scripturistic şi a reliefat semnificaţiile istorice şi doctrinare ale Duminicii Ortodoxiei, adresând un îndemn pastoral la cinstirea sfintelor icoane.
„Mărturisirea pe care a făcut-o Sfântul Apostol Natanael, ‹‹Rabi, Tu eşti Fiul lui Dumnezeu, Tu eşti Împăratul lui Israel››, stă la temelia mărturisirii de credinţă a Bisericii noastre Ortodoxe. Creştinismul ortodox se întemeiază pe credinţa că Domnul nostru Iisus Hristos este Fiul lui Dumnezeu Celui Viu, Care, deofiinţă cu Tatăl fiind, născut din Tatăl, fără de maică, mai înainte de toţi vecii, Lumină din Lumină, Dumnezeu adevărat din Dumnezeu adevărat, la plinirea vremii Se naşte din Maică Fecioară, Preasfânta Născătoare de Dumnezeu şi pururea Fecioara Maria, şi Se face Om“, a arătat ierarhul.
„Luându-Şi trup, ne-a dat posibilitatea nouă oamenilor să-L vedem pe El aşa cum L-au văzut ucenicii. Astfel, prin ucenici, a rămas printre noi, cunoscându-L şi văzându-L, iar după Înălţarea Sa la ceruri, El, Care a făgăduit că nu ne va părăsi niciodată şi că va rămâne cu noi până la sfârşitul veacurilor, necontenit este prezent în Sfânta Sa Biserică, prin Sfântul Său Trup şi Scumpul Său Sânge, la Sfânta şi Dumnezeiasca Euharistie“, a subliniat PS Sofronie, care a adăugat că „aceste taine mari stau la baza credinţei creştine ortodoxe, ele neputând fi înţelese şi pătrunse în profunzimea lor de mintea omenească, ci se primesc prin credinţă. Credinţa cea dreaptă şi adevărată, credinţa ortodoxă, nu este o simplă filozofie, în care să ne jucăm cu cuvintele, ca orice filozofie din lumea aceasta, ci este înţelepciune mai presus de minte, mai presus de înţelegere şi de cunoaştere“. De asemenea, PS Sofronie a vorbit despre cinstirea sfintele icoane „datorită adevărului mântuitor al Ortodoxiei, care spune că Fiul lui Dumnezeu S-a întrupat, S-a făcut Om, ştiind că cinstea trece de la chipul celui zugrăvit în icoane la cel pe care îl reprezintă“.
La finalul Sfintei Liturghii, arhimandritul Mihail Tărău, exarhul mănăstirilor şi schiturilor din Episcopia Oradiei şi stareţul Mănăstirii Izbuc, a dat citire unui cuvânt aniversar, la împlinirea a şapte ani de la întronizarea celui de-al şaselea Ierarh al Episcopiei Oradiei. PS Sofronie a mulţumit Atotputernicului Dumnezeu şi Preacuratei Fecioare Maria pentru darurile primite şi ajutorul oferit pe parcursul celor şapte ani de arhipăstorie în Eparhia Oradiei, părinţilor trupeşti şi celor duhovniceşti, precum şi slujitorilor sfintelor altare şi vrednicilor credincioşi din Bihor.
Slujiri arhiereşti în eparhiile transilvane
Preasfinţitul Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei, a săvârşit Dumnezeiasca Liturghie, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, la Catedrala episcopală „Sfântul Ierarh Nicolae“ din Deva, iar protosinghelul Nestor Dinculeană, consilier administrativ-bisericesc în cadrul eparhiei, a dat citire Pastoralei din Duminica Ortodoxiei. În cuvântul de învăţătură, ierarhul a vorbit credincioşilor despre datoria omului de a ajunge la asemănarea cu Dumnezeu care se face posibilă prin Iisus Hristos, icoana Tatălui ceresc, apoi, PS Gurie a amintit credincioşilor despre semnificaţia Duminicii Ortodoxiei.
Preasfinţitul Vasile Someşanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala mitropolitană din Cluj-Napoca, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, din care au făcut parte preoţii slujitori ai Catedralei şi preoţi profesori de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din municipiu. După citirea Sfintei Evanghelii, pr. prof. dr. Ioan Chirilă, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă, a dat citire Pastoralei din Duminica Ortodoxiei.
Băimărenii au sărbătorit biruinţa dreptei credinţe asupra tuturor ereziilor la Catedrala episcopală „Sfânta Treime“. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfinţitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului. În cadrul Sfintei Liturghii, diaconul Gavril Băban, inspector pentru catehizarea tineretului în cadrul Sectorului Teologic-Educaţional al Episcopiei, a fost hirotonit preot pe seama Catedralei episcopale. La finalul primei săptămâni a Postului Mare, credincioşii s-au împărtăşit în număr mare cu Sfintele Taine. (Pr. Florin Croitoru, pr. Cristian Rus, diac. Sergiu Nicolae Succurro, Ştefan Mărculeţ, Andreea Pâgleşan)