La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Duminica Ortodoxiei la Catedrala Mitropolitană din Sibiu
În prima duminică a Postului Mare, Duminica Ortodoxiei, Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, a liturghisit la Catedrala Mitropolitană din Sibiu.
Credincioşii prezenţi la Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare au respectat distanţarea fizică şi celelalte măsuri de siguranţă sanitară pentru a preveni răspândirea virusului SARS-CoV-2.
Pastorala Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române la Duminica Ortodoxiei a fost citită de pr. conf. dr. Constantin Necula. Răspunsurile liturgice au fost date de Corala „Timotei Popovici” a Catedralei Mitropolitane, dirijată de pr. lect. dr. Dan Alexandru Streza.
La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Laurenţiu a rostit un cuvânt de învăţătură despre însemnătatea Duminicii Ortodoxiei şi a tâlcuit Evanghelia citită la Sfânta Liturghie.
„Tema duminicii este chemarea la apostolat. Mântuitorul i-a chemat pe primii ucenici, iar această chemare ni se adresează şi nouă. Suntem conştienţi că avem şi noi un rost în momentul în care am primit un nume prin Taina Botezului, iar acest nume a fost scris în cer. Dacă numele meu este ţinut în evidenţa lui Dumnezeu, înseamnă că El mă ajută să trimit mereu mesaje spre El, mesaje ale lucrării pe care o împlinesc spre câştigarea vieţii veşnice. Mântuitorul ni Se descoperă acum în tot ceea ce urmează până la Pătimirile Sale astfel încât nu numai ucenicii să îşi dea seama de dumnezeirea Sa, văzând atâtea minuni, ci şi noi, cei care suntem împreună-călători cu El, să ne bucurăm de darul acesta împărtăşit nouă de Hristos continuu prin sfintele slujbe. Rugăciunile noastre, sfintele slujbe sunt valori inestimabile care ne ţin pe noi în legătură directă cu Izvorul acestor comori, Stăpânul acestei vieţi, Mântuitorul Iisus Hristos”.
Ierarhul i-a îndemnat pe credincioşi să înmulţească faptele bune în această perioadă duhovnicească şi să răspundă chemării de a contribui la colecta pentru Fondul Central Misionar prin care nevoiaşii primesc ajutor din partea Bisericii.