Ziua de 15 noiembrie marchează, în Biserica noastră, atât începutul Postului Nașterii Domnului, cât și pomenirea Sfântului Cuvios Paisie de la Neamț. Între lăcașurile care îl au ocrotitor spiritual pe marele stareț isihast se numără și biserica Parohiei „Șerban Vodă” din Protopopiatul Sector 4 Capitală, care și-a sărbătorit hramul de toamnă prin rugăciune. Bogatul program liturgic care a marcat sărbătoarea comunității parohiale a debutat în ajunul zilei de pomenire a sfântului.
Duminica Ortodoxiei la Catedrala Mitropolitană din Sibiu
În prima duminică a Postului Mare, numeroşi credincioși s-au adunat la Catedrala Mitropolitană din Sibiu pentru a se ruga și a fi binecuvântați de Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, care a săvârșit Sfânta Liturghie.
Credincioșii prezenți au ascultat Pastorala Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române la Duminica Ortodoxiei din acest an, în care s-a explicat învăţătura despre cinstirea icoanelor formulată la Sinodul VII Ecumenic şi în care s-a făcut apel către credincioşi pentru a contribui la colecta pentru Fondul Central Misionar, destinat ajutorării comunităţilor defavorizate social şi credincioşilor aflaţi în nevoi.
Răspunsurile liturgice au fost date de Corala „Timotei Popovici” a Catedralei Mitropolitane, dirijată de pr. lect. dr. Dan Alexandru Streza, informează Mitropolia Ardealului. În cadrul Sfintei Liturghii, diaconul Rareș Șchiopu a fost hirotonit preot pentru Parohia Colonia 1 Mai, judeţul Braşov.
În cuvântul de învăţătură, Înaltpreasfințitul Mitropolit Laurenţiu a vorbit despre cinstirea icoanelor în Ortodoxie și despre învățătura Bisericii noastre pentru sfintele icoane. Ierarhul i-a îndemnat pe credincioşi să parcurgă perioada aceasta de pregătire spirituală prin rugăciune, fapte bune şi milostenie.
„Duminica aceasta este prima treaptă în călătoria noastră cu Hristos spre Pătimirile Sale și spre Învierea Sa. Se numește Duminica Ortodoxiei pentru că la temelia credinței noastre este tocmai această mărturie a divinității Mântuitorului Iisus Hristos. Mai presus de toate, imaginea sfântă, icoana, devine pentru noi cel mai puternic sprijin în mărturisirea credinței noastre adevărate. (…) Icoana este un mesaj dumnezeiesc pe care îl primim. Ea reprezintă pe Cel pictat pe icoană, pe Mântuitorul Hristos, pe Maica Domnului, pe sfinții pe care îi avem ocrotitori și toți ne sunt în ajutorul nostru creând acest mediu, această ambianță sfântă, de rugăciune”, a spus ierarhul.
La final, Înaltpreasfinția Sa i-a oferit deputatului Corneliu-Mugurel Cozmanciuc „Ordinul Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei”, pentru ajutorul oferit Bisericii.