La Praznicul Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos, miercuri, 25 decembrie, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și
Duminica Ortodoxiei prăznuită în Mitropolia Banatului
În Duminica Ortodoxiei, Înaltpreasfinţitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, a slujit la Catedrala Mitropolitană „Sfinţii Trei Ierarhi“ din Timişoara, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a slujit la Catedrala Arhiepiscopală „Sfânta Treime“ din Arad, Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, a slujit la Catedrala Episcopală din Caransebeş, iar Preasfinţitul Părinte Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, a slujit la Parohia Timişoara-Mehala.
Înaltpreasfinţitul Părinte Ioan a oficiat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, înconjurat de soborul slujitorilor sfântului locaş, în prezenţa a numeroşi credincioşi timişoreni. La momentul rânduit din slujbă, pr. Dumitru Vana a dat citire Pastoralei Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române la Duminica Ortodoxiei. Cu acest prilej, s-a amintit şi de colecta în bani pentru Fondul Central Misionar, destinat susţinerii parohiilor sărace din ţară şi străinătate şi altor activităţi misionare ale Bisericii Ortodoxe Române, organizată în toate bisericile şi mănăstirile din Patriarhia Română, începând cu prima duminică a Postului Mare. În cuvântul de învăţătură adresat celor prezenţi, Mitropolitul Banatului a tâlcuit pericopa evanghelică duminicală de la Ioan 1, 43-51, ce istoriseşte chemarea la apostolat a Sfinţilor Filip şi Natanael. Înaltpreasfinţia Sa a subliniat responsabilitatea creştinului de a răspunde chemării lui Hristos prin împlinirea voii Sale şi a iubirii faţă de Dumnezeu şi faţă de lumea întreagă. „În fiecare duminică, la fiecare sărbătoare, Hristos ne lansează aceeaşi chemare de a-L urma şi a împlini cuvântul Evangheliei Sale. Urmare şi împlinire, rugă şi muncă, iată cele două puncte între care trebuie să se mişte un creştin: ascultarea cuvântului lui Dumnezeu şi împlinirea lui pe pământ în viaţa aceasta“, a menţionat Înaltpreasfinţia Sa. De asemenea, chiriarhul a arătat că perioada Postului Mare reprezintă un prilej de a înmulţi binele şi de a pune în lucrare dragostea milostivă faţă de toţi semenii, având ca însoţitori pe calea spre Înviere plânsul şi pocăinţa. „Şi în perioada Postului Mare, slujbele din Biserica noastră sunt fixate pe filonul acesta al pocăinţei pentru că nu te poţi întâlni cu Hristos pe crucea Golgotei decât în lacrimi, pentru că aşa a fost şi Maica Domnului, înlăcrimată la poalele crucii lui Hristos“, a mai precizat Mitropolitul Banatului. După slujbă, la invitaţia Preasfinţitului Părinte Lukian, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Sârbe din Timişoara, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Ioan, alături de Preasfinţitul Părinte Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, a participat la vernisarea unei expoziţii de icoane găzduite de sala de festivităţi a Episcopiei Ortodoxe Sârbe din Timişoara. Evenimentul a fost dedicat Duminicii Ortodoxiei şi a întrunit numeroşi credincioşi ortodocşi români şi sârbi deopotrivă. Expoziţia a cuprins icoane realizate de studenţi de la Facultatea de Arte şi Design din Timişoara, dar şi de elevi de la Liceul sârbesc „Dositei Obradovici“ din oraş.
Duminica Ortodoxiei la Arad
IPS Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a slujit la Catedrala Arhiepiscopală „Sfânta Treime“ din Arad, înconjurat de soborul preoţilor şi diaconilor slujitori ai sfântului locaş. La Sfânta Liturghie au participat numeroşi credincioşi, foarte mulţi dintre aceştia împărtăşindu-se cu Sfintele Taine. În cadrul Sfintei Liturghii, pr. Simion Mladin, slujitor al catedralei, a dat citire Pastoralei Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române la Duminica Ortodoxiei. În cuvântul de învăţătură cu tema „Icoana vieţii creştine“ rostit în legătură cu textele scripturistice ale zilei şi cu Pastorala Sfântului Sinod pentru Duminica Ortodoxiei, chiriarhul arădean a arătat modul în care credinciosul trebuie să facă din propria viaţă o adevărată icoană pilduitoare pentru semeni. Dreapta învăţătură este călăuză pentru adevărata trăire religioasă spre desăvârşire. De asemenea, în legătură cu Pastorala Sfântului Sinod, Înaltpreasfinţia Sa a spus că şcoala se valorifică în viaţă şi pentru binele obştesc.
Duminica Ortodoxiei la Caransebeş
Duminica Ortodoxiei a fost sărbătorită în mod deosebit la Caransebeş. Sărbătoarea a început printr-o procesiune de la Centrul eparhial la Catedrala Episcopală. Alături de soborul slujitor, au participat elevi seminarişti, copii şi tineri din cele 12 centre de tineret ale episcopiei, cu toţii purtând în mâini icoane. În continuare, la Catedrala Episcopală cu hramurile „Învierea Domnului“ şi „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul“ din Caransebeş, Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului a săvârşit Sfânta Liturghie, înconjurat de un ales sobor de preoţi şi diaconi. La Sfânta Liturghie au participat numeroşi credincioşi, foarte mulţi dintre aceştia împărtăşindu-se cu Sfintele Taine. „Am mărturisit prin acţiune şi rugăciune dreapta credinţă, închinarea la sfintele icoane aşa cum ne-au învăţat Sfinţii Părinţi de la cele şapte sinoade ecumenice. Aşadar, din anul 843 până astăzi, poporul binecredincios mărturiseşte dreapta credinţă şi îi învaţă pe oameni să se închine sfintelor icoane, căci ele sunt ferestre spre cer. Îl rugăm pe Bunul Dumnezeu să răsplătească osteneala fiecăruia şi să ne ajute să parcurgem şi celelalte săptămâni ale Postului Mare ca astfel cu bucurie să ne închinăm Patimilor Mântuitorului Iisus Hristos şi Învierii celei de a treia zi“, a subliniat Preasfinţitul Părinte Lucian. Totodată, din încredinţarea ierarhului, părintele arhimandrit Constantin Timiş, vicar eparhial, a dat citire Pastoralei Sfântului Sinod la Duminica Ortodoxiei, îndemnând credincioşii să sprijine activitatea Bisericii Ortodoxe Române prin susţinerea colectei pentru Fondul Central Misionar. La sfârşitul Sfintei Liturghii, părintele Daniel Alic, consilier cultural, a dat citire scrisorii pastorale a Preasfinţitului Lucian pentru susţinerea învăţământului religios din şcolile Episcopiei Caransebeşului, scrisoare care s-a citit şi în celelalte biserici ale eparhiei. De asemenea, în prima săptămână din Postul Mare, Preasfinţitul Părinte Lucian a săvârşit vineri Liturghia Darurilor înainte sfinţite la Catedrala Episcopală, în prezenţa elevilor seminarişti şi a studenţilor teologi, de la şcolile teologice din Caransebeş, precum şi a unui număr mare de credincioşi. În sâmbăta Sfântului Teodor, Preasfinţitul Episcop Lucian, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur, la Catedrala Episcopală din Caransebeş, iar apoi a săvârşit slujba Parastasului de obşte, potrivit tradiţiei.
Tot în aceeaşi zi, ierarhul a vizitat Biserica „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul“ din municipiu, unde se află cimitirul istoric al eparhiei. Preasfinţia Sa a oficiat o slujbă de pomenire la mormintele celor care au fost mari păstori de suflete, ierarhi ai Caransebeşului şi personalităţi de seamă pentru istoria întregului Banat. (Protos. Iustin Popovici, daiac. Pavel Canea, George Giurgiu, Darius Herea)