„Taina cea din veac ascunsă și de îngeri neștiută”, Nașterea din Fecioara Maria a Fiului lui Dumnezeu devenit Om, a fost prăznuită cu multă solemnitate și bucurie la Catedrala Patriarhală din
Duminica Samarineanului milostiv la Catedrala Patriarhală
În Duminica a 25-a după Rusalii, la Catedrala Patriarhală din Bucureşti, Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Preasfinţitul Părinte Macarie, Episcopul ortodocşilor români din Europa de Nord, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.
După citirea Sfintei Evanghelii, Preasfinţia Sa a dat citire Pastoralei Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române privind însemnătatea Anului omagial euharistic (al Sfintei Spovedanii şi al Sfintei Împărtăşanii) şi Anului comemorativ al Sfinţilor Martiri Brâncoveni. În cadrul Sfintei Liturghii, diaconul Andrei Ovidiu Sofa a fost hirotonit preot pe seama Parohiei Tromso din nordul Norvegiei, din Episcopia Ortodoxă Română a Europei de Nord.
La final, Preasfinţia Sa a mulţumit Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pentru binecuvântarea dată Preasfinţiei Sale de a sluji în Catedrala Patriarhală din Bucureşti şi de a participa la conferinţele organizate de tinerii din ASCOR Ploieşti şi Bucureşti. De asemenea, i-a îndemnat pe credincioşi să continue ajutorarea semenilor aflaţi în nevoi, participând la colectele de alimente, îmbrăcăminte, medicamente sau bani organizate în această perioadă a Postului Crăciunului, care este o „şcoală a milosteniei“, după cum a arătat Preasfinţia Sa.
„Samarineanul milostiv din Evanghelia care s-a citit astăzi este Însuşi Mântuitorul Iisus Hristos Care, asemenea samarineanului din parabolă, toarnă peste rănile noastre untdelemnul mângâierii şi vinul cel tare al dumnezeieştii Sale iubiri. El ne-a învăţat nu doar ceea ce înseamnă aproapele nostru, ci mai ales cum să devenim noi înşine aproapele semenilor noştri. Deoarece El este lumina cea mai presus decât toată lumina, odihna cea mai presus decât toată odihna, bucuria cea mai presus decât toată bucuria, viaţa şi mântuirea care dăinuieşte în vecii vecilor“, a arătat Preasfinţitul Părinte Macarie. (Silviu Dascălu)