De sărbătoarea Intrării Maicii Domnului în biserică, joi, 21 noiembrie, Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, a slujit la hramul Mănăstirii Peștera din
Duminica Samarinencei la Catedrala patriarhală
Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Sfânta Liturghie din Duminica Samarinencei de la Catedrala patriarhală a fost săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Atanasie, Mitropolitul grec al Ahaei şi reprezentantul Bisericii Greciei pe lângă instituţiile europene, Preasfinţitul Părinte Porfirie, Episcopul cipriot de Neapolis şi delegatul acestei Biserici la instituţiile europene, Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi.
La Sfânta Liturghie săvârşită în limbile română şi greacă a slujit şi părintele Sorin Şelaru, reprezentantul Bisericii Ortodoxe Române la instituţiile europene, care, împreună cu ierarhii străini şi alţi invitaţi, a participat vineri, 16 mai, la întrunirea Comitetului Reprezentanţilor Bisericilor Ortodoxe pe lângă Uniunea Europeană, de la Palatul Patriarhiei.
Cuvântul de învăţătură după citirea Sfintei Evanghelii a fost rostit de către Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul. Preasfinţia Sa a tâlcuit adevărurile de credinţă ce se desprind din episodul în care este prezentată întâlnirea Mântuitorului cu femeia samarineancă, arătând şi roadele acestei întâlniri.
„Femeia samarineancă a devenit o mare misionară. S-a botezat, a devenit creştina Fotini şi împreună cu cei şapte copii ai săi a lucrat la propovăduirea Evangheliei în Samaria, murind împreună cu aceştia ca martiră. Ea rămâne pentru noi o icoană pe care trebuie să o avem la suflet, pentru că a dorit să stea de vorbă cu Hristos, să audă din gura Acestuia care este locul şi modul adevăratei închinări. De asemenea, şi noi trebuie să ne îngrijim de lucrurile acestea duhovniceşti, ştiind că cel care caută mai întâi Împărăţia cerurilor şi dreptatea lui Dumnezeu va găsi şi lucrurile necesare vieţii de zi cu zi“, a arătat Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul.
La finalul Sfintei Liturghii, IPS Mitropolit Atanasie a mulţumit Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru binecuvântarea dată pentru a sluji în Catedrala patriarhală şi a ţinut şi un scurt cuvânt de învăţătură credincioşilor: „Noi trebuie să ne mărturisim credinţa noastră nu doar între noi, ci şi celor de alte confesiuni, celor care nu aparţin tradiţiei ortodoxe. Trebuie să dăm mărturie tuturor despre credinţa noastră. Reprezentanţii Bisericilor pe lângă instituţiile europene încercăm să dăm mărturie despre credinţa noastră, despre tradiţia noastră înaintea instituţiilor europene şi a celorlalţi europeni“.
De asemenea, ierarhul grec a mulţumit Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru invitaţia şi binecuvântarea ca întâlnirea reprezentanţilor Bisericilor Ortodoxe să aibă loc la Bucureşti, prilej cu care au fost reîmprospătate şi reînnoite teme şi idei de dialog creştin.