De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Duminica Sfântului Apostol Toma în parohia bihoreană Cetea
În cea de-a doua duminică după Sfintele Paști, 12 mai, Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, a săvârşit Dumnezeiasca Liturghie în Parohia Cetea, Protopopiatul Oradea, care aniversează un secol de la construirea bisericii de piatră a enoriei și sfințirea acesteia de către Episcopul-ctitor Roman Ciorogariu, întâiul arhipăstor al restatornicitei Eparhii a Oradiei.
Preasfinţitul Părinte Episcop Sofronie a evidențiat că Învierea Domnului Iisus Hristos lasă urme adânci în materia și locurile care au fost martore ale evenimentului Noii Treceri, ale Paștilor Domnului, încât și cele neînsuflețite Îl mărturisesc pe Hristos Cel răstignit și înviat.
„Domnul Iisus Hristos, când Se arată Ucenicilor Săi, vine cu putere. N-are nevoie să Îi deschidă cineva ușile, intră prin ziduri, prin ușile închise; așa cum din mormânt nu a ieșit pentru că i-a prăvălit cineva piatra. Îngerul a venit să dea la o parte piatra pentru ca Femeile Mironosițe și Apostolii să poată vedea că mormântul este gol. (...) Hristos îl poftește pe Toma să se încredințeze, să pună mâna în coasta Sa și degetul în urmele piroanelor, ca să ne arate tuturor că El este Om adevărat și Dumnezeu adevărat și că Învierea este adevărată!”, a spus ierarhul.
Pr. paroh Alexandru Vereș a fost hirotesit întru iconom-stavrofor de către Preasfințitul Părinte Sofronie. Ierarhul şi soborul slujitor au înălțat rugăciuni pentru odihna și mântuirea părinților și fraților, moșilor și strămoșilor mutați întru nădejdea învierii și a vieții veșnice.
La sărbătoarea Izvorului Tămăduirii, 10 mai, Preasfințitul Părinte Episcop Sofronie a săvârşit Sfânta Liturghie la Mănăstirea Izbuc, cu prilejul serbării unuia dintre hramurile așezământului monahal, Izvorul Tămăduirii Preasfintei Născătoare de Dumnezeu.