De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Duminica Sfintei Cruci, în Transilvania
Duminica Sfintei Cruci, a treia din Postul Mare, îi întăreşte duhovniceşte pe credincioşi în lupta cu păcatele, astfel încât aceştia să se poată închina cu bucurie la Sfânta Înviere a Domnului Iisus Hristos.
A treia duminică din Postul Mare a fost o sărbătoare unică în istoria Parohiei Bran-Poartă. Vechea biserică a parohiei, un monument istoric din secolul al XIX-lea, a fost resfinţită de Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, inaugurându-se astfel importantele lucrări de renovare şi restaurare din ultima perioadă. Zidită în perioada 1819-1821, Biserica „Adormirea Maicii Domnului“ şi-a recăpătat splendoarea de altă dată prin eforturile credincioşilor şi ale parohului Adrian Arcaş. Acoperişul a fost refăcut, turnul a fost reparat, au fost realizate lucrări de subzidire şi drenaj, s-au înlocuit geamurile şi uşile, instalaţiile electrice şi termice, s-a restaurat crucea de pe turn şi s-a rezidit Sfânta Masă. Locaşul de cult a fost pictat în perioada 1830-1836 de pictorul Nicolaevici, iar lucrarea a fost restaurată în 1990 în tehnica „secco“. Mărturiile istorice ne arată că locaşul de cult a fost binecuvântat de episcopul Vasile Moga, dar vitregiile acelor vremuri nu au permis târnosirea bisericii şi aşezarea de moaşte în Sfânta Masă.
Momentul târnosirii acestei biserici de către IPS Mitropolit Laurenţiu a intrat în istoria locaşului de cult. Credincioşii au îmbrăcat straiele populare şi i-au întâmpinat pe ierarh şi ceilalţi oaspeţi cu multă bucurie duhovnicească. În soborul de preoţi s-au aflat pr. prof. univ. dr. Nicolae Chifăr, stareţul Mănăstirii „Brâncoveanu“ de la Sâmbăta de Sus, arhimandritul Ilarion Urs, protopopul de Bran-Zărneşti, Gheorghe Colţea, şi alţi slujitori ai sfintelor altare din ţinutul Branului. Au participat la eveniment parlamentari, autorităţi judeţene, primarul comunei Bran, Gheorghe Hermeneanu, şi alţi invitaţi. Pe lângă bucuria târnosirii bisericii parohiale, credincioşii din Bran-Poartă au avut posibilitatea să se închine la capul Sfântului Andrei Şaguna, Mitropolitul Transilvaniei, adus într-o raclă de la Catedrala mitropolitană din Sibiu.
Teologia Crucii
După târnosirea bisericii şi înveşmântarea Sfintei Mese a urmat Sfânta Liturghie, oficiată de ierarh şi soborul de preoţi în locaşul de cult sfinţit. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul „Anatoly“ din Braşov, iar mulţi dintre credincioşii prezenţi s-au împărtăşit cu Trupul şi Sângele Mântuitorului Iisus Hristos.
În cuvântul de învăţătură, IPS Mitropolit Laurenţiu a vorbit despre Sfânta Cruce şi ajutorul primit de la Fiul lui Dumnezeu, Cel ce S-a răstignit pentru mântuirea noastră. Ierarhul a vorbit despre chemarea fiecărui credincios de a-şi primi cu multă credinţă poverile acestei vieţi şi de a merge până la capăt pe acest drum spre Dumnezeu.
„Ortodoxia credinţei este prelungită astăzi prin teologia Crucii. Evanghelia de astăzi ne cheamă prin cuvântul Mântuitorului Iisus Hristos să-L urmăm pe El şi să urmăm Crucea Lui: «Cel ce vrea să vină după Mine, să se lepede de sine, să-şi ia Crucea şi să-Mi urmeze Mie!». Prin această chemare observăm cel mai mare dar pe care Dumnezeu ni l-a făcut şi ni-l respectă, după crearea noastră din iubire. Acest dar, al libertăţii, cu greu îl putem înţelege şi stăpâni. (…) Lepădarea de sine este prima semnifcaţie a Crucii. Aşadar, Crucea are şi această semnificaţie de a purta, asemenea Mântuitorului Iisus Hristos, toată povara vieţii“, a subliniat ierarhul.
La final, Părintele Mitropolit l-a hirotesit iconom pe parohul Adrian Arcaş, ca apreciere pentru întrega activitate pastoral-misionară şi administrativă în anii de slujire la Bran-Poartă. Părintele Arcaş i-a mulţumit ierarhului pentru distincţia primită şi pentru vizita pastorală. De asemenea, parohul le-a mulţumit tuturor credincioşilor şi autorităţilor care au sprijinit aceste lucrări de renovare a bisericii din Bran-Poartă. Sărbătoarea s-a încheiat cu oferirea unor acte de cinstire şi distincţii mai multor binefăcători ai bisericii târnosite. Toţi credincioşii prezenţi au avut posibilitatea să se închine în Sfântul Altar şi să cinstească Sfântul Jertfelnic şi moaştele Sfântului Andrei Şaguna.
IPS Mitropolit Andrei la Chiuieşti, Dej
Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, s-a aflat duminică în parohia clujeană Chiuieşti din Protopopiatul Dej, unde a săvârşit Sfânta Liturghie şi a binecuvântat comunitatea de credicioşi. IPS Părinte Mitropolit Andrei a fost înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, iar după citirea Evangheliei a rostit un cuvânt de învăţătură, în care a subliniat importanţa Sfintei Cruci: „Ţinând seamă de importanţa pe care o are Sfânta Cruce, de faptul că, făcându-ne Cruce, punându-ne Crucea pe Biserică, pe casă, la colţurile drumului, Îl Mărturisim pe Hristos Dumnezeu nostru, Biserica a aşezat în fiecare an mai multe sărbători închinate Sfintei Cruci. Una dintre aceste sărbători este şi această duminică de la jumătatea Postului Mare. Sfânta Cruce ne întăreşte ca să putem duce lupta cea bună până în capăt şi sperăm ca, ajutaţi de Sfânta Cruce, să fim biruitori asupra păcatului şi cu bucurie şi cu sănătate să ajunge să ne închinăm şi Sfintei Învieri a lui Iisus Hristos“.
La final, ierarhul a binecuvântat casa parohială, renovată în întregime şi i-a acordat parohului Emanuel Albu, rangul de iconom. De asemenea, pentru activitatea depusă în slujba bisericii, IPS Mitropolit Andrei a acordat diplome de „Aleasă cinstire“ mai multor persoane.
Biserica din comuna Chiuieşti, judeţul Cluj, cu hramul „Naşterea Maicii Domnului“, a fost construita între anii 1991-1998, cu ajutorul şi prin jertfelnicia bunilor credincioşi locali şi sub directa îndrumare şi supraveghere a preotului Ioan Roşca. Biserica a fost înfrumuseţată cu haina picturii bisericeşti, în tehnica fresco, de către pictorii Istrate Vasile din Galaţi şi Bumbu Constantin din Căşeiu. Lucrările de pictură s-au realizat între anii 1993-1998, cu ajutorul şi prin jertfa credincioşilor parohiei. În data de 22 august 1999, acest sfânt locaş, a fost sfinţit de către vrednicul de pomenire Mitropolit Bartolomeu.
IPS Irineu, la Mănăstirea „Sfânta Cruce“
În Duminica a treia din Postul Sfintelor Paşti, închinată Sfintei Cruci, Înaltpreasfinţitul Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, a fost prezent în mijlocul pelerinilor la Mănăstirea „Sfânta Cruce“ din municipiul Aiud. Ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie şi a rostit cuvântul de învăţătură cu ocazia prăznuirii hramului acestei vetre monahale, ridicată pe „Râpa Robilor“, renumitul cimitir anonim al martirilor care au fost omorâţi în închisoarea din Aiud, sub regimul ateist-comunist de tristă amintire.
În continuare, hramul mănăstirii a continuat cu lucrările Simpozionului naţional de Martirologie, desfăşurat la Centrul de Studii Martirologice din cadrul Mănăstirii, sub patronajul Arhiepiscopiei Alba Iuliei, în parteneriat cu Fundaţia Aiud şi Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia. După ce IPS Arhiepiscop Irineu a săvârşit Parastasul pentru cei morţi în temniţele comuniste, rostind şi un cuvânt de învăţătură despre martiri şi aportul lor în istoria mântuirii, a urmat o serie de comunicări referitoare la martirii din închisorile comuniste. Dintre participanţi, îi amintim pe medicul Pavel Chirilă, pe actorul Dan Puric, scriitorul Sorin Lavric, publicistul Răzvan Codrescu, dr. Radu-Alexandru Dragoman.
În alocuţiunea sa, IPS Arhiepiscop Irineu a spus: „Astăzi ne-am adunat lângă Memorialul din Aiud, care este simbolul rezistenţei jertfelnice împotriva comunismului. Acest Mausoleu mai este o adevărată biserică a celor prigoniţi pentru dreptate, un templu al suferinţei sfinţitoare. Pe oasele şi craniile descoperite aici, la Râpa Robilor, se văd „semnele cuielor“, adică urmele chinurilor groaznice la care cei întemniţaţi au fost supuşi. Aceasta ne ajută să înţelegem că martirajul contemporan n-a fost deloc mai prejos de martirajul primilor creştini. Prin simpozionul de astăzi, îi comemorăm pe martirii închisorilor care, prin virtuţile lor, reprezintă pentru noi model şi îndemn de a face din viaţa noastră un imn înălţat lui Dumnezeu şi demnităţii româneşti“. Lucrările simpozionului s-au încheiat cu o masă rotundă coordonată de părintele profesor Vasile Mihoc, cu tema: „Nevoia afirmării conştiinţei martirice în vremurile noastre“.
Liturghie arhierească în Peştişu Mare, Deva
Preasfinţitul Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei, a săvârşit slujba Sfintei Liturghii în biserica cu hramul „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel şi Sfântul Cuvios Stelian“ din Parohia Peştişu Mare, Protopopiatul Deva.
La momentul potrivit, ierarhul a săvârşit Taina Hirotoniei întru diacon a teologului Trifan Dumitru, care va păstori credincioşii din Parohia Săuleşti, Protopopiatul Orăştie. PS Episcop Gurie a accentuat atât bucuria duhovnicească pe care credincioşii o primesc prin noul slujitor ce a fost hirotonit, dar şi imensa responsabilitate ce îi revine acestuia în călăuzirea spre mântuire a credincioşilor aflaţi în păstorirea sa. În cuvântul de învăţătură, ierarhul a amintit despre sensul Crucii în viaţa credinciosului, Jertfa Mântuitorului de pe Cruce fiind o eliberare a omului din robia morţii cauzate de păcatul adamic. (Pr. Nicolae Aloman, Ştefan Mărculeţ, Alexandra Andereş)