De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Duminica Sfinților Români pe Colina Bucuriei
În Duminica a 2‑a după Rusalii, a Sfinților Români, Sfânta Liturghie a fost săvârșită la Catedrala Patriarhală din Capitală de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, slujitori ai lăcașului de închinare.
Preasfinția Sa a rostit, după citirea pasajului evanghelic rânduit, un cuvânt de învățătură în care a explicat episodul chemării la apostolat a primilor ucenici ai Mântuitorului și a arătat că neamul românesc a oferit Bisericii lui Hristos nenumărați sfinți ale căror origini și vieți sunt de o diversitate uimitoare: „Biserica Ortodoxă Română are sfinți din întreaga și zbuciumata ei istorie. Are de la început martiri, cum stau mărturie atâtea locuri în care s‑au descoperit moaștele lor, unele în chip minunat. Au urmat apoi ierarhi mari care au apărat credința. Unul dintre ei, după cum ne spune Eusebiu de Cezareea, s‑a aflat la Întâiul Sinod Ecumenic. Au urmat și alți mărturisitori, cuvioși din diferite locuri ale țării, din peșteri, munți și păduri. S‑au adăugat domnitori evlavioși, boieri, oameni simpli sau învățați, filosofi, toți având același dor, cel de a fi aproape de Dumnezeu. (...) Ne rugăm primilor ucenici ai Domnului și tuturor sfinților, cu precădere sfinților români, să întărească puțina noastră credință și să ne ajute să fim, asemenea lor, următori ai Mântuitorului”, a concluzionat ierarhul.
Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corala „Nicolae Lungu” a Patriarhiei Române.