În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Duminica Tomii sărbătorită de credincioşii transilvăneni
În cea de a doua Duminică după Sfintele Paşti, credincioşii au fost martori, prin pericopa evanghelică de la Sfântul Apostol şi Evanghelist Ioan, la momentul în care Sfântul Apostol Toma a atins rănile Mântuitorului Iisus Hristos, după învierea Sa: „Şi a răspuns Toma şi I-a zis: Domnul meu şi Dumnezeul meu! Iisus I-a zis: Pentru că M-ai văzut, ai crezut. Fericiţi cei ce n-au văzut şi au crezut!“.
A doua Duminică de după Paşti, numită şi Duminica Tomii, a fost o sărbătoare deosebită pentru credincioşii din localitatea Mândra, judeţul Braşov, care au primit vizita Înaltpreasfinţitului Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului. Ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie în biserica parohială, un valoros monument istoric din 1797 cu hramul „Sfintei Treimi“, ridicat de strămoşii credincioşilor din Mândra într-un stil arhitectural brâncovenesc.
În ultima perioadă, eforturile comunităţii s-au concentrat spre restaurarea catapetesmei locaşului de cult, pentru a-i reda frumuseţea de altă dată. Iconostasul a fost realizat în anul 1810, iar pictura bisericii a fost realizată la 1821.
Vizita pastorală a IPS Mitropolit Laurenţiu a fost un bun prilej de a resfinţi catapeteasma bisericii din Mândra şi de a binecuvânta lucrările realizate de parohie din ultima vreme. După sfinţire, IPS Mitropolit Laurenţiu a oficiat Sfânta Liturghie împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, în care s-au aflat protopopul de Făgăraş I, Marcel Dobrea, parohul Ioan Mitu şi alţi slujitori ai sfintelor altare.
Au fost prezenţi numeroşi oaspeţi, fii ai satului şi oficialităţi locale, iar mulţi dintre credincioşi au îmbrăcat costumele populare specifice Ţării Făgăraşului.
La finalul Sfintei Liturghii, IPS Mitropolit Laurenţiu a vorbit credincioşilor despre mărturia Apostolului Toma despre realitatea Învierii Mântuitorului Iisus Hristos, unul dintre cele mai puternice argumente ale credinţei în marea minune a creştinătăţii. Ierarhul a oferit, apoi, acte de cinstire Adunării şi Consiliului parohiale, Primăriei Mândra şi binefăcătorilor parohiei.
„Mulţumim Bunului Dumnezeu pentru dragostea arătată de credincioşii şi preoţii noştri, împreună cu toţi cei care s-au aflat între binefăcătorii sfintelor noastre biserici. Acest sfânt locaş a necesitat o intervenţie deosebită, şi în momentul de faţă se află într-o haină nouă, binecuvântată, pentru a-şi putea continua lucrarea sa sfântă de a fi izvor nesecat de har, prin Sfânta Liturghie oficiată aici. Am adresat această chemare, de a se împărtăşi din acest har, tuturor credincioşilor prezenţi. Dacă Sfântul Apostol Toma a mărturisit în numele nostru, suntem chemaţi şi noi să fim mărturisitorii lui Hristos, mort şi înviat, pentru că Mântuitorul ne fericeşte astăzi, numindu-ne între cei care n-am văzut, dar am crezut. Şi dacă vom crede cu adevărat şi vom mărturisi prin propria noastră viaţă credinţa cea adevărată, prin faptele vieţii noastre, prin milostenia şi iubirea de semeni, vom avea garanţia că Dumnezeu se va milostivi şi ne va rândui viaţa cea veşnică pe care o aşteptăm cu toţii“, a spus ierarhul.
Mulţumirile comunităţii au venit prin parohul Ioan Mitu, care şi-a exprimat recunoştinţa faţă de ierarh pentru a doua vizită la Mândra, după ce în 2008 a binecuvântat lucrările de consolidare a locaşului de cult şi de restaurare a picturii interioare.
IPS Mitropolit Andrei în satul natal
Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, s-a aflat în Duminica a 2-a după Paşti, în satul natal, Oarţa de Sus, judeţul Maramureş. Cu prilejul sărbătoririi hramului locaşului de cult şi a împlinirii a 50 de ani de la sfinţirea acestuia, ISP Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei a săvârşit Sfânta Liturghie pe un altar de vară din preajma bisericii. Ierarhul a fost înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, iar după citirea Evangheliei a rostit un cuvânt de învăţătură, în care a subliniat că fiecare dintre noi avem şansa unei întâlniri directe cu Dumnezeu prin Sfânta Împărtăşanie, asemeni Sfântului Apostol Toma: „Şi eu şi fiecare dintre voi putem avea această experienţă directă a întâlnirii cu Hristos la Sfânta Liturghie, pentru că pâinea se frânge aici, şi din coasta străpunsă a Domnului Iisus Hristos curg torente de har. La Sfânta Liturghie putem avea experienţa plenară a prezenţei Domnului Iisus Hristos, pentru că ea este un ospăţ al credinţei“.
La final, parohul Dumitru Vlad i-a mulţumit IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei pentru prezenţa în mijlocul credincioşilor şi pentru purtarea de grijă pe care o are faţă de comunitatea din Oarţa de Sus. În cadrul slujbei, copiii s-au împărtăşit, iar la final ierarhul le-a împărţit acestora cărţi de rugăciuni.
IPS Arhiepiscop Irineu la Târgu-Mureş
În Duminica Tomei, Înaltpreasfinţitul Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, s-a aflat din nou în mijlocul credincioşilor tâgumureşeni. De această dată a liturghisit în Parohia „Învierea Domnului“ din cartierul Tudor Vladimirescu, parohie păstorită de către preoţii Vasile Citirigă şi Ioan Pintilie. Ierarhul a hirotonit pe diaconul Viorel Cengher preot pe seama Parohiei Papiu Ilarian, Protopopiatul Luduş. După slujba Sfintei Liturghii, IPS Arhiepiscop Irineu a oficiat Taina Sfântului Botez pentru prunca Ştefana-Ilinca, fiica părintelui Ciprian Citirigă, care slujeşte în comunitatea de surdo-muţi din Târgu-Mureş.
Maiestuoasa Biserică „Învierea Domnului“, aflată la intersecţia bulevardelor „1 Decembrie“ şi „Pandurilor“, există ca locaş de rugăciune din anul 2004, când s-au încheiat lucrările începute în anul 1993. Biserica a apărut ca o necesitate pentru credincioşii târgumureşeni din această zonă a oraşului, fiind prima ridicată în acest cartier. Locaşul de închinare este construit în formă de cruce greacă înscrisă, având o lungime de 40 metri, o lăţime de 24 metri şi o înălţime de 40 metri. Arhitectul Florea Voicu din Bucureşti s-a folosit, pentru realizarea acestui proiect, de modelul Bisericii Domneşti din Curtea de Argeş şi de cel al bisericii din Snagov. Din anul 2011 au început lucrările de pictură în tehnica fresco pentru cei 4500 de metri pătraţi de suprafaţă.
Prezenţa ierarhului la Târgu-Mureş a adus din nou bucurie în sufletele credincioşilor din municipiul reşedinţă de judeţ, fiind „o concretizare a apartenenţei la Hristos, o înnoire, o aprofundare a legăturii cu Hristos, datorită faptului că episcopul este reprezentantul lui Hristos“, cum s-a exprimat părintele paroh Vasile Citirigă.
Vineri, în Săptămâna Luminată, de sărbătoarea Izvorului Tămăduirii, ISPS Arhiepiscop Irineu a oficiat Dumnezeiasca Liturghie la Mănăstirea „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie“ de la Sighişoara, judeţul Mureş, care în această zi şi-a sărbătorit hramul paraclisului. În cadrul slujbei, a hirotonit diacon pe tânărul Viorel Cengher. Amplasată în apropierea municipiului Sighişoara, mănăstirea cu viaţă de obşte, ce are ca patron ceresc pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, fiind înfiinţată din dorinţa credincioşilor din zonă şi a fostului protopop Ioan Boian.
PS Episcop Sofronie la Catedrala Episcopală
În Duminica a doua după Paşti, a Sfântului Apostol Toma, Preasfinţitul Sofronie, Episcopul Oradiei, a săvârşit Sfânta Liturghie, în sobor de ieromonahi, preoţi şi diaconi, în Catedrala Episcopală „Învierea Domnului“ şi „Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei“ din Oradea, în prezenţa a numeroşi credincioşi din urbea de pe malurile Crişului Repede. Un grup de paisprezece membri ai Coralei bărbăteşti ortodoxe „Armonia“ a Arhiepiscopiei Tomisului, dirijaţi de arhidiaconul Iulian Dumitru, au dat răspunsurile liturgice la Sfânta Liturghie. Pentru a spori bucuria şi binecuvântarea zilei, membrii coralei au adus cu ei o răcliţă cu o părticică din moaştele Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă, care urmează să fie prăznuit în 23 aprilie, şi o părticică din sfintele moaşte ale Sfintei Mare Muceniţe Marina, la care toţi credincioşii prezenţi au avut posibilitatea să se închine.
În predica rostită după citirea pericopei evanghelice de la Sfântul Apostol şi Evanghelist Ioan, pornind de la cuvintele de la sfârşitul fragmentului scripturistic, „Iisus a făcut înaintea ucenicilor Săi şi alte multe minuni, care nu sunt scrise în cartea aceasta. Iar acestea s-au scris ca să credeţi că Iisus este Hristos, Fiul lui Dumnezeu, şi, crezând, viaţă să aveţi în numele Lui“, PS Episcop Sofronie a subliniat că prezenţa Mântuitorului Iisus Hristos Cel înviat în mijlocul ucenicilor Săi, intrând prin uşile încuiate în casa în care erau adunaţi aceştia, şi încredinţarea Apostolului Toma că El este, atestă realitatea Învierii Domnului Hristos din morţi şi îi transformă pe Sfinţii Apostoli în martori ai Învierii Sale:
„Pericopa evanghelică pe care am ascultat-o acum, de la Sfântul Apostol şi Evanghelist Ioan, ce se citeşte într-o formă prescurtată la Slujba celei de-a doua Învieri, vecernia specială din cea dintâi zi de Paşti, iar în forma deplină în Duminica a doua după Paşti, a Sfântului Apostol Toma, în care ne aflăm acum, face parte din cele rânduite a se citi în această perioadă sfântă a anului bisericesc şi, totodată, evenimentele amintite în pericopa evanghelică de astăzi fac parte din arătările Domnului nostru Iisus Hristos după Sfântă şi Luminată Învierea Sa“.
Ierarhul a subliniat importanţa credinţei, o virtute fundamentală pentru cel care vrea să se mântuiască. De asemenea, PS Sofronie a amintit că „Domnul nostru Iisus Hristos este, în continuare, împreună cu noi şi în mijlocul nostru, săvârşind minuni. Iar minunea aproape cotidiană din Sfânta Biserică, pentru că sunt câteva zile din cursul anului în care nu se săvârşeşte, zilele aliturgice, este Sfânta Liturghie. Astfel, Hristos Domnul Euharistic este prezent şi Se împărtăşeşte tuturor celor care vin să se cuminece cu El la Sfânta Liturghie, dar este prezent continuu în biserici, în Chivotul de pe masa Sfântului Altar, prin Sfânta Euharistie, prin Agneţul care se sfinţeşte în Sfânta şi Marea Zi Joi şi se pregăteşte marţea din Săptămâna Luminată, păstrându-se vreme de un an de zile, fiind împărtăşiţi bolnavii şi cei care sunt în pericol de a trece din viaţa aceasta“.
La finalul programului liturgic, în cuvântul rostit, ierarhul a mulţumit Înaltpreasfinţitului Arhiepiscop Teodosie al Tomisului pentru binecuvântarea dată coralei „Armonia“ a Arhiepiscopiei Tomisului de a fi prezentă, din nou, la Oradea, şi i-a felicitat pe membrii coralei, în frunte cu dirijorul acesteia, pentru faptul că au împodobit Sfânta Liturghie de la noua Catedrală Episcopală din Oradea cu cântarea lor, adresându-le invitaţia de a reveni pe plaiurile bihorene şi cu alte prilejuri binecuvântate.
Sărbătoare la Zalău
Parohia „Sfântul Ierarh Nicolae“ din Zalău a îmbrăcat duminică, 19 aprilie, haine de sărbătoare. Credincioşii acestei parohii au avut bucuria de a-i avea în mijlocul lor pe Înaltpreasfinţitul Ignatios, Mitropolitul grec ortodox al Madagascarului şi pe Preasfinţitul Petroniu, Episcopul Sălajului.
Momentul a fost unul deosebit şi pentru că, în Duminica Tomii, Sfântul Apostol Toma a fost declarat cel de-al doilea ocrotitor al acestui sfânt locaş, pe lângă Sfântul Ierarh Nicolae, primul hram al bisericii.
De asemenea, în cadrul Sfintei Liturghii, PS Episcop Petroniu a hirotonit întru preot pe diaconul Alexandru Tiţă, pe seama Mănăstirii „Adormirea Maicii Domnului“ din comuna Rus. După Sfânta Liturghie, credincioşii au primit din partea celor doi ierarhi iconiţe cu Sfântul Apostol Toma.
Vizita Înaltpreasfinţitului Părinte Ignatios nu a fost întâmplătoare în această zi, întrucât ierarhul a făcut misiune în India, în locurile unde a propovăduit Evanghelia însuşi Sfântul Apostol Toma. De altfel, după cum amintea PS Episcop Petroniu, Înaltpreasfinţitul Părinte Ignatios, după ce a fost tuns în monahism la Mănăstirea Stavronikita din Muntele Athos, a vestit cuvântul lui Dumnezeu în Coreea de Sud timp de şase ani, apoi în India, mai precis în Bengalul de Vest, timp de 14 ani. Şi în Coreea şi în India a învăţat limbile celor cărora le-a vestit Evanghelia. În anul 2004 a fost ales Episcop al Madagascarului, unde îşi continuă misiunea între băştinaşii acestor locuri. Aici, ca şi în celelalte locuri unde a făcut misiune, a învăţat limba malgaşă, pentru a se putea apropia de băştinaşi.
Biserica „Sfântul Nicolae“ din Zalău, este o biserică nouă, piatra de temelie a acestui locaş de cult fiind sfinţită în Duminica Tomii a anului 2009. Tot atunci, PS Episcop Petroniu a oferit parohiei o părticică din moaştele Sfântului Ierarh Nicolae, moaşte care în prezent sunt păstrate într-o icoană relicvar a Sfântului. În prezent, locaşul de cult este în curs de pictare, aşteptând ziua târnosirii.
Slujire arhierească la Sighetul Marmaţiei
Preasfinţitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului a oficiat Sfânta Liturghie în Parohia „Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul“ din municipiul Sighetul Marmaţiei. În cadrul Sfintei Liturghii, teologul Ioan Turda a fost hirotonit întru diacon. Lucrările la impozanta catedrală din Sighetul Marmaţiei au început în 1996. „În urmă cu 19 ani, aici a fost pusă piatra de temelie a acestei catedrale, ca o recompensă spirituală pentru că acest oraş, Sighetul, este fosta capitală a Maramureşului istoric. Întrucât credincioşii ortodocşi sunt majoritari în acest oraş se cuvenea ca această catedrală să fie un simbol al majorităţii ortodoxe. Această biserică este adusă ca un prinos de rugăciune şi de jertfă pentru că aici la Sighet a fost o mare închisoare, în care a murit elita societăţii româneşti“, a spus parohul Vasile Petrovai. (Pr. Cristian Rus, arhid. Liviu Stanciu, arhid. Adrian Onica, Ştefan Mărculeţ, Andreea Pâgleşan, Oana Rusu)