„Taina cea din veac ascunsă și de îngeri neștiută”, Nașterea din Fecioara Maria a Fiului lui Dumnezeu devenit Om, a fost prăznuită cu multă solemnitate și bucurie la Catedrala Patriarhală din
Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala arhiepiscopală din Roman
Ziua de prăznuire a Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina s-a încununat de rugăciune şi binecuvântare pentru credincioşii romaşcani în Catedrala arhiepiscopală „Sf. Cuv. Parascheva“ din Roman.
Slujba Sfintei Liturghii din Duminica a 24-a după Rusalii a fost oficiată de Preasfinţitul Părinte Episcop Ioachim Băcăuanul, înconjurat de un sobor de preoţi. La sfârşitul Sfintei Liturghii, Preasfinţia Sa a ţinut un emoţionant cuvânt de învăţătură în cadrul căruia a amintit de Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Eftimie. „Trăim încă sub emoţia evenimentului sobru al trecerii Înaltpreasfinţitului Arhiepiscop Eftimie la viaţa cea de veci, înainte cu puţină vreme de a împlini venerabila vârstă de o sută de ani. Astăzi, 9 noiembrie, am fi putut sărbători 100 de ani de viaţă ai chiriarhului romaşcan, însă Dumnezeu a rânduit naşterea sa în ceruri sau renaşterea într-o altă lume, diferită fundamental de aceasta în care trăim, coruptibilă şi plină de păcat“, a precizat ierarhul. Totodată, Preasfinţia Sa a făcut cunoscută creştinilor prezenţi în catedrală şi viaţa Sfântului Ierarh Nectarie. „Astăzi, mai prăznuim pe Sfântul Nectarie de Eghina, care a murit în anul 1920 şi a devenit un purtător de Dumnezeu, fiind cunoscut în toată Ortodoxia şi nu numai. Este pomenit şi consemnat în calendarele şi sinaxarele multor biserici. Cunoscut ca un sfânt taumaturg, numeroşi sunt cei care se roagă mergând în pelerinaje în insula Eghina sau se închină la părticele din sfintele sale moaşte, unele aflate şi la noi în ţară, vindecându-se de felurite boli, mai ales de cancer, care este plaga epocii moderne“, a mai menţionat Preasfinţitul Ioachim. Totodată, predica ierarhului a consemnat şi explicaţii nuanţate ale Sfintei Evanghelii citite în această zi, care istoriseşte minunea învierii fiicei lui Iair. „Mântuitorul nostru Iisus Hristos nu aboleşte moartea biologică, ci pe cea duhovnicească, a sufletului. În Biserica Sa toţi suntem vii, în comuniune de persoane, pentru că Hristos Domnul este Stăpânul vieţii şi al morţii, şi în El trăim şi ne mişcăm. Să nu uităm însă că nu este important ce realizăm în viaţa aceasta, ci direcţia în care ne mişcăm. Să ne ajute Dumnezeu să mergem în direcţia bună, să avem credinţă şi Preasfânta Treime să ne întărească prin rugăciunile Sfântului Nectarie de la Eghina şi ale tuturor sfinţilor taumaturgi“, a mai spus Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul.