De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
„Dumnezeu caută să vină și în sufletul nostru cel întristat”
Urmând tradiția ultimilor ani, astăzi, de marea sărbătoare a Intrării Domnului în Ierusalim, Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a săvârşit slujba Sfintei Liturghii la Catedrala Mitropolitană din Iaşi.
Conform rânduielii liturgice, atât veşmintele Mitropolitului Moldovei şi Bucovinei, cât şi ale preoţilor şi diaconilor, alături de acoperămintele Sfintei Mese din altar, au fost de culoare verde, în amintirea ramurilor celor care L-au întâmpinat pe Mântuitorul Hristos în Ierusalimul de altădată, dar şi ca simbol al culorii vieţii şi al lemnului Sfintei Cruci.
Atât Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, cât şi soborul slujitor au venit de la Reşedinţa mitropolitană spre catedrală purtând ramuri de salcie, fiind aşteptaţi de credincioşi în acelaşi mod. Răspunsurile liturgice au fost date de Corul „Sanctus” al Catedralei Mitropolitane, dirijat de Costel Mirel Nechita.
Înainte de începerea Sfintei Liturghii, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei l-a hirotesit întru psalt pe citețul Petronel Cîtea.
După citirea Evangheliei, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan a rostit cuvântul de învăţătură, în care a făcut referire la intrarea Domnului Hristos în sufletele noastre: „Intrarea Domnului în Ierusalim este ziua în care se cuvine să-L rugăm pe Dumnezeu să pătrundă în interiorul nostru. Domnul Hristos, pătrunzând înlăuntrul nostru, o parte din noi se bucură, o parte din noi se cutremură. Cine se bucură? Se bucură copilul din noi - dacă acesta nu cumva a murit cu totul -, se bucură acele unghere ale sufletului nostru care nu au fost cuprinse de drama întunericului, căci Dumnezeu nu găsește loc să Se odihnească în lăuntrul nostru decât atunci când descoperă în vreun ungher al sufletului nostru ceva din nevinovăția copilului. Doar o inimă de copil Îl primește în interiorul ei pe Dumnezeu. Și cine se cutremură în noi la venirea Domnului? Se cutremură Iuda cel din noi, pentru că de multe ori suntem în situația să-L trădăm pe Domnul Hristos precum Iuda, se tulbură cărturarul din noi, adică pretenția la superioritate, se tulbură saducheul din noi, adică cel care nu este încredințat întru totul de Învierea Domnului Hristos și de învierea morților, se tulbură fariseul din noi, adică cugetul nostru cel viclean, se tulbură toate acestea văzând că Domnul Dumnezeu caută să vină și în sufletul nostru cel întristat și necăjit”.
La finalul Sfintei Liturghii, foarte mulți copii și credincioşi s-au împărtăşit cu Trupul şi Sângele Mântuitorului Iisus Hristos.