În Duminica a 30‑a după Rusalii, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, s‑a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Halânga, Protopopiatul Drobeta, unde a săvârșit Sfânta
„Dumnezeu transformă adesea răutatea oamenilor într-un prilej de a cunoaşte alţi oameni“
Patriarhul României, PF Părinte Daniel a vorbit ieri, în duminica de după Naşterea Domnului (Fuga în Egipt), la Biserica Hagiu din Bucureşti, despre faptul că, atunci când noi pierdem sensul vieţii, Dumnezeu intervine în istorie şi poate transforma în slujitori ai săi oameni la care nu te aştepţi. Preafericirea sa a subliniat că trebuie să învăţăm de la cei trei magi că lumea nu este o întâmplare, că, dincolo de percepţia noastră imediată că lumea e condusă doar de oameni, există marele adevăr că Dumnezeu conduce lumea. „Şi o conduce adesea foarte tainic, încât ne respectă libertatea noastră, dar Îşi respectă şi propria lui libertate, atunci când libertatea noastră devine nebună. Deci, prin magii de la Răsărit, Dumnezeu face surprize şi arată că el nu lucrează numai printr-un popor în istorie, ci, când doreşte, foloseşte orice alt popor sau mai multe popoare ca să împlinească planul său de mântuire a lumii.“
De asemenea, amintind că Evanghelia după Matei vorbeşte şi despre cruzimea lui Irod, care a poruncit ca toţi copiii din Bethleem şi din împrejurimi, de doi ani şi mai mici să fie ucişi, pentru ca printre ei să fie ucis şi pruncul Iisus despre care magii i-au spus că este un nou împărat, un nou rege în Israel, PF Daniel a precizat că Mântuitorul Iisus Hristos vine într-o lume marcată de păcat, de răutate. „Dacă magii au adus daruri şi cinstesc pe Iisus, regele Irod se teme de pruncul pe care magii Îl vestesc a fi un nou rege, se teme ca nu cumva cineva să-i ia tronul. Irod cel mare este întruchiparea răutăţii, a cruzimii şi a lăcomiei de stăpânire, de putere lumească şi de slavă deşartă“, a spus Părintele Patriarh. În final, Patriarhul Daniel a arătat înţelesurile duhovniceşti ale exilului. „Experienţa aceasta a exilului pentru Maica Domnului, pentru Dreptul Iosif, pentru pruncul Iisus arată cât de schimbătoare şi de nefirească devine natura umană atunci când cei care trăiesc în comunitate nu crează condiţiile suficient de umane ca cineva să stea în ţara în care s-a născut. Această fugă în Egipt are şi o semnificaţie duhovnicească roditoare, pentru că Dumnezeu, în istorie, transformă adesea răutatea oamenilor într-un prilej de a cunoaşte alţi oameni, alte locuri şi de a binecuvânta pe alţi oameni“, a mai spus Patriarhul României. La finalul Sfintei Liturghii, părintele paroh Valer Irimia a oferit în dar din partea parohiei Întâistătătorului BOR un metanier patriarhal adus de la Bethleem, iar Părintele Patriarh Daniel a dăruit acestuia albumul «Colina Bucuriei/ Catedrala Patriarhală» şi albumul «Palatul Patriarhiei». (C.B.)