De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
După tradiţie, aproape de cei în suferinţă
A devenit o tradiţie în Arhiepiscopia Dunării de Jos ca în Duminica Sfintei Cruci să fie organizate ample manifestări pastoral-misionare şi social-filantropice, înţelese ca prelungire a puterii izvorâte din razele Sfintei Cruci de la sfintele altare către altarele vii, fraţii şi surorile aflaţi în boală, în suferinţă şi în lipsuri.
La Catedrala arhiepiscopală a Dunării de Jos, Înalt Preasfinţitul Arhiepiscop Casian a participat la procesiunea cu racla ce adăposteşte o părticică din lemnul Sfintei Cruci, aflată în patrimoniul sacru al eparhiei, procesiune ce a fost urmată de rânduiala specială de scoatere a Sfintei Cruci spre închinare. La Sfânta Liturghie au participat şi persoanele cu dizabilităţi care provin din cadrul comunităţilor cu deficienţe de auz şi nevăzători sau dintre persoanele cu handicap din diferitele fundaţii, centre de zi sau permanente care îşi desfăşoară activitatea pe teritoriul municipiului Galaţi, slujba fiind transpusă şi în limbajul mimico-gestual. În Capela "Sfântul Spiridon" din cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie din Galaţi, după Sfânta Liturghie a fost oficiată Taina Sfântului Maslu în sobor de 7 preoţi, pentru bolnavii internaţi aici. La slujbă au participat cadre medicale, precum şi numeroşi credincioşi. La finalul acesteia, slujitorii i-au vizitat pe cei 300 de bolnavi în saloanele lor, ungându-i cu untdelemn sfinţit şi oferindu-le atât asistenţă religioasă, cât şi daruri de alimente şi fructe. La activitatea social-filantropică din această instituţie medicală s-au implicat şase parohii din municipiul Galaţi, care au organizat în zilele precedente colecte de alimente de primă necesitate. Toţi cei aflaţi în suferinţă să-şi poarte crucea cu mulţumire O altă acţiune filantropică a avut loc duminică în Capela "Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel" din incinta Penitenciarului de Maximă Siguranţă Galaţi, când celor 35 de persoane private de libertate participante la Sfânta Liturghie, dar nu numai lor, trei parohii din municipiul Galaţi le-au oferit daruri în alimente, precum şi articole de îmbrăcăminte şi încălţăminte. În cadrul programului liturgic, a fost oficiată rânduiala specială pentru cei aflaţi în închisori, rostindu-se şi rugăciuni pentru sănătate. Şi în Capela "Sfântul Spiridon" din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Brăila, după Sfânta Liturghie a fost oficiată slujba Sfântului Maslu în sobor de 7 preoţi, după care au fost vizitaţi bolnavii în saloanele lor. Şi aceştia, după tradiţie, au fost mângâiaţi în suferinţele lor cu daruri de suflet şi sfaturi duhovniceşti, dar şi cu diferite pachete de alimente şi îmbrăcăminte. Acţiunile s-au derulat cu sprijinul nemijlocit al membrilor consiliilor şi comitetelor parohiale, coordonate de preoţii slujitori. În toate sfintele lăcaşuri din Eparhia Dunării de Jos, preoţii au îndemnat credincioşii, ca prin rugăciune şi efort duhovnicesc personal, toţi cei aflaţi în suferinţă să-şi poarte crucea cu mulţumire şi, în acelaşi timp, cei ce au posibilităţi să le ofere sprijinul după râvna şi puterea lor.