Sute de credincioși au primit binecuvântarea Iordanului, participând cu evlavie și bucurie la rânduielile sfinte prilejuite de sărbătoarea Botezului Domnului, săvârșite la Mănăstirea Radu Vodă din
„E nevoie să valorificăm puterea de viaţă a teologiei ortodoxe“
Anul universitar de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iaşi s-a deschis ieri cu o festivitate solemnă la care a participat Patriarhul BOR, PF Părinte Daniel, care i-a binecuvântat pe studenţi. Evenimentul a avut loc în Sala „Dr. Iustin Moisescu” a Centrului Eparhial Iaşi, în cadrul Simpozionului „Sf. Ioan Gură de Aur”. Au fost prezenţi, de asemenea, alături de profesorii şi studenţii facultăţii, ierarhii: IPS Serafim, Mitropolit de Stagon şi Meteora; IPS Petru, Mitropolitul Basarabiei Exarhul Plaiurilor; PS Calinic, Episcopul Argeşului şi Muscelului; PS Casian, Episcopul Dunării de Jos, şi PS Ioachim Băcăuanul, Arhiereu-Vicar al Episcopiei Romanului, precum şi rectorul Universităţii „Al. I. Cuza”, Dumitru Oprea, şi consilierul ministerial Adrian Lemeni, fost secretar de stat pentru Culte.
În cuvântul de început, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae”, pr. prof. univ. dr. Viorel Sava, a subliniat împlinirile în plan social-caritativ, cultural-misionar, dar şi la nivel de învăţământ ale Arhiepiscopiei Iaşilor, în cei 17 ani de arhipăstorire a actualului Patriarh al BOR, PF Părinte Daniel, ca Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, mulţumindu-i acestuia pentru ceea ce i-a învăţat pe toţi. „Ca profesor şi teolog neîntrecut ne-aţi învăţat că adevărata slujire este o prelungire a Sfintei Liturghii, aşa cum în mod firesc, râul este o prelungire a izvorului. Tot de la Prea Fericirea Voastră am reţinut şi am învăţat că adevărata teologie se întemeiază pe Sfânta Liturghie şi se probează pe tărâm practic unde ne confruntăm cu situaţii pastoral-misionare concrete... Am învăţat să fim buni cu alţii, să ne îngăduim unii pe alţii şi să trăim în armonie unii cu alţii, pentru că ierarhul care ne-a păstorit ne-a fost, întâi de toate, părinte”.
Părintele decan Viorel Sava a prezentat apoi principalele realizări ale Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iaşi, în anul 2006-2007, şi a punctat principalele preocupări pentru noul an universitar: „În prim-plan, vor sta preocupările pentru formarea teologică şi duhovnicească a studenţilor. Pe termen lung, însă, am reţinut proiectul pe care l-aţi creionat Prea Fericirea Voastră într-o emisiune la televiziunea publică în ziua întronizării ca Patriarh al BOR. Aţi spus atunci că trei sunt suferinţele pe care Biserica trebuie să le vindece, şi anume: secularizarea, sectarismul şi sincretismul. Ne propunem ca formarea studenţilor noştri să fie axată integral pe întâmpinarea acestor probleme, aşa încât misionarii de mâine să aducă roadele pe care Biserica le aşteaptă”.
La eveniment a fost prezent, ca în fiecare an, rectorul Universităţii „Al. I. Cuza”, Dumitru Oprea, care a precizat în cuvântul său că este o mare bucurie faptul că unul dintre profesorii Universităţii „Al. Ioan Cuza” este Patriarhul BOR şi a mulţumit că „Patriarhul României a acceptat să fie şi profesorul Universităţii ieşene”. În continuare, rectorul Dumitru Oprea a subliniat colaborarea istorică dintre Şcoală şi Biserică, amintind că prima formă de educaţie din Moldova a fost pe lângă aşezările bisericeşti.
Referiri la opera Sf. Ioan Gură de Aur
Prezent la eveniment, IPS Mitropolit Serafim de Stagon şi Meteora a vorbit studenţilor teologi din Iaşi despre credinţă şi putere, prezentând apoi structura academică a învăţământului teologic din Grecia. IPS Mitropolit Serafim a dăruit facultăţii ieşene un album cu mănăstirile din Complexul monahal Meteora, album ce conţine şi un DVD cu activităţi, dar şi cu o Sfântă Liturghie săvârşite în biserica Mănăstirii „Sf. Varlaam” de unde au fost aduse moaştele Sf. Ioan Gură de Aur.
Întrucât simpozionul în cadrul căruia a avut loc deschiderea anului universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iaşi a fost dedicat Sf. Ier. Ioan Gură de Aur, de la a cărui trecere la cele veşnice se împlinesc anul acesta 1600 de ani, ierarhii prezenţi s-au referit, prin cuvintelor lor, la opera celui mai cunoscut predicator al creştinătăţii.
A luat cuvântul şi Adrian Lemeni care a vorbit despre personalitatea Sf. Ioan Gură de Aur, specificând că astăzi avem nevoie de o o teologie practică, asemeni celei dezvoltate de marele dascăl al lumii: „Nu întâmplător Sf. Ioan Gură de Aur este unul dintre patronii învăţământului teologic, alături de Sf. Vasile cel Mare şi Sf. Grigorie Teologul. Cred că o teologie care se epuizează doar în raţionamente, oricât de elaborate ar fi acestea, nu are puterea de viaţă să răspundă nevoilor adânci ale sufletului, ale fiecăruia dintre noi. Or, bineînţeles fără e eluda deloc exigenţele academice, e nevoie să redescoperim, să actualizăm şi să valorificăm puterea de viaţă a teologiei ortodoxe, iar Sf. Ioan Gură de Aur este un exemplu în acest sens”.
În sală a fost prezent şi Corul „Theologus” al Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae”, care a intonat cântece religioase.
▲ Lansări de cărţi
În cadrul Simpozionului „Sf. Ioan Gură de Aur” desfăşurat în sala „Dr. Iustin Moisescu”, au fost prezentate cinci volume apărute de curând la Editura Trinitas. Prezentarea a fost făcută de pr. Nicolae Dascălu, consilier cultural al Arhiepiscopiei Iaşilor şi directorul general al Institutului Cultural- Misionar Trinitas.
Volumul „Comori ale Ortodoxiei”, aparţinând PF Părinte Patriarh Daniel, adună o serie de studii şi articole ale Prea Fericirii Sale, realizate pe parcursul a 25 de ani.
Următoarele două volume sunt dedicate Sf. Ioan Gură de Aur. „Lumina Sfintelor Scripturi” este o antologie tematică din opera Sfântului Ioan Gură de Aur, lucrare a doctorandului Liviu Petcu de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iaşi, iar „Sf. Ioan Gură de Aur - mare dascăl al lumii şi ierarh” este un volum de studii academice comemorative, alcătuit de profesorii şi studenţii de la facultatea amintită. De asemenea, printre lucrările prezentate ieri se numără şi o monografie a Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Iaşi, realizată de pr. lect. dr. Mihai Vizitiu şi Virginia Popa.
Cea de-a cincea publicaţie este un album cu valoare de simbol numit „Cetatea Sfintei Parascheva - Catedrala şi ansamblul mitropolitan Iaşi”, editat cu prilejul împlinirii a 120 de ani de la sfinţirea Catedralei mitropolitane din Iaşi. Ieri, a fost lansat de asemenea şi primul număr al revistei ştiinţifice editată de Centrul de Studii Avansate Interdisciplinare din cadrul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Iaşi. Prezentarea a fost făcută de diac. Sorin Mihalache, asistent universitar.
▲ Priorităţi ale învăţământului teologic
În cuvântul rostit cu prilejul binecuvântării noului an universitar pentru Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iaşi, PF Părinte Daniel, Patriarhul BOR, i-a felicitat pe profesori şi studenţi, precum şi pe toţi cei care slujesc teologia, evidenţiind apoi câteva priorităţi ale învăţământului teologic ortodox românesc, priorităţi care au fost prezentate şi la deschiderea anului universitar de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Patriarhul Justinian” din Bucureşti: „Am făcut apel la toţi profesorii de teologie din ţară şi la unii profesori specialişti în limba greacă şi în limba latină, ca să continuăm într-un ritm mai intens traducerea Sfinţilor Părinţi ai Bisericii, greci şi latini, ştiind că în Bucureşti sunt profesori care deja au pregătit 3-4 volume din Lactanţiu. Vom forma o comisie sub preşedinţia prof. acad. Emilian Popescu, care s-a oferit să dea un sprijin în această privinţă, pentru a continua colecţia iniţiată de vrednicul de pomenire părinte patriarh Iustin Moisescu, el însuşi un elenist foarte pregătit. Apoi, am sugerat că este necesar ca profesorii de teologie de la toate Facultăţile de Teologie să formeze o echipă de lucru şi să scrie o istorie a teologiei ortodoxe universale, mai ales o istorie a teologiei din secolul al XX-lea”.
După cum a menţionat Prea Fericirea Sa, este necesară, de asemenea, o enciclopedie a Ortodoxiei româneşti, de cel puţin 2.000 de pagini, care să se refere nu numai la teologie, ci şi la localităţi, mănăstiri, şcoli. „Această enciclopedie trebuie să fie făcută cu foarte multă pasiune şi competenţă, pentru ca să poată fi tradusă în limba engleză, pentru că atunci când dialogăm cu alte ţări, cu alte facultăţi, cu alte Biserici e bine să avem o prezentare a noastră concentrată”, a mai spus PF Patriarh Daniel.
După acest eveniment, Patriarhul împreună cu ceilalţi participanţi au vizitat Biblioteca Ecumenică „Dumitru Stăniloae”.
▲ Distincţii pentru întreaga activitate
La finalul simpozionului „Sf. Ioan Gură de Aur”, PF Părinte Daniel a acordat mai multe distincţii profesorilor de la Facultatea de Teologie, dar şi altor persoane care s-au remarcat prin activitatea lor. Au primit astfel Crucea Moldavă pentru clerici: pr. prof. dr. Viorel Sava, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae”, pr. prof. dr. Gheorghe Popa, prorector al Universităţii „Al. Ioan Cuza”, pr. conf. dr. Ioan Vicovan, prodecanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Iaşi, pr. prof. dr. Nicolae Achimescu, pr. prof. dr. Petre Semen şi pr. prof. dr. Cristinel Teşu, cadre didactice la facultate.
Diploma de onoare „Sfântul Voievod Ştefan cel Mare” a fost acordată dnei Virginia Popa, directorul Bibliotecii „Dumitru Stăniloae” din Iaşi şi dlui Liviu Petcu, asistent universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iaşi. Au primit, de asemenea, distincţii de vrednicie: conf. Nicoleta Melniciuc, cadru didactic la aceeaşi facultate; Eugenia Teşu, Eugenia Barnea şi Cristina Moraru, bibliotecari la Biblioteca „Dumitru Stăniloae”.