La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Ediţia jubiliară a Liturghierului lui Macarie a fost lansată ieri, la Târgovişte
La Catedrala arhiepiscopală din Târgovişte, a avut loc, ieri, lansarea ediţiei jubiliare a Liturghierului lui Macarie, prima carte tipărită pe teritoriul românesc. Evenimentul a avut loc după Sfânta Liturghie arhierească, oficiată de 20 de ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, în prezenţa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.
În cuvântul ţinut cu prilejul lansării ediţiei jubiliare a Liturghierului lui Macarie, Preafericirea Sa a subliniat faptul că tipărirea Liturghierului lui Macarie a fost o necesitate misionară, „pentru că Liturghierul este o carte în care se exprimă întreaga lucrare a poporului credincios către Dumnezeu şi lucrarea lui Dumnezeu către popor. Acest lucru arată că suntem un popor liturgic. Vedem istoria în lumina purtării Crucii şi a Învierii“. În acelaşi context, Înalt Preasfinţitul Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei, a precizat că promovarea spiritualităţii ortodoxe este o datorie de conştiinţă bisericească, culturală şi de iubire de neam. Referindu-se la împlinirea a 500 de ani de la apariţia Liturghierului lui Macarie, Înalt Preasfinţia Sa a evidenţiat că, „prin această sărbătoare, se arată că meşteşugul tiparului îşi îndeplineşte scopul, atunci când este pus în slujba lui Dumnezeu. Prin aceasta, se arată că Biserica Ortodoxă Română este promotoare şi catalizatoare a culturii româneşti“. Tot ieri, IPS Arhiepiscop Nifon al Târgoviştei a primit rangul de Mitropolit ad personam din partea Patriarhului României. Referindu-se la primirea noului titlu, IPS Nifon a precizat că acesta este un omagiu adus Târgoviştei, în primul rând, şi mai apoi, „modestei mele slujiri“. Cu acest prilej, IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Nifon a fost felicitat de preşedintele Traian Băsescu şi de premierul Călin Popescu-Tăriceanu, prin intermediul consilierilor Bogdan Tătaru Cazaban şi Adrian Lemeni. În aceeaşi zi, a avut loc şi inaugurarea muzeului arhiepiscopal al Târgoviştei. În ediţia de mâine a „Ziarului Lumina“, veţi afla detalii de la acest eveniment. (C.B., N.B.)