De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Ediţie jubiliară a Festivalului-concurs „Buna Vestire“
Căminul Cultural Fundu Moldovei a găzduit ieri, 29 martie 2015, Festivalul-Concurs Naţional de Muzică Corală Religioasă Ortodoxă „Buna Vestire“, ediţia a XXV-a. Evenimentul a fost organizat de Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, în colaborare cu următorii parteneri: Consiliul Judeţean Suceava, Centrul Cultural „Bucovina“, Centrul pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, Primăria Fundu Moldovei, Consiliul Local Fundu Moldovei şi Căminul Cultural Fundu Moldovei şi Societatea de Cultură „Dimitrie Gusti“ - Fundu Moldovei.
Manifestarea s-a derulat cu binecuvântarea şi în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor. Ierarhul de la Suceava a adresat un cuvânt în deschiderea evenimentului în care a apreciat preocuparea pentru muzica realigioasă corală. „Omul se înalţă sufleteşte prin cântec, prin icoană, prin faptele de milostenie şi prin poezie. Participarea noastră la acest eveniment este asemănătoare cu prezenţa la o slujbă a Bisericii. Oamenii care cântă, dar mai ales copiii sunt curaţi sufleteşte. Dumnezeu să le dea sănătate şi bună sporire celor care s-au ostenit pentru ceea ce vedem şi vom asculta aici. Muzica interpretată în cadrul acestui festival arată frumuseţea sufletească a poporului nostru, temeluită pe credinţa ortodoxă. Dacă portul nostru şi casele noastre ţărăneşti au o frumuseţe apreciată în lumea întreagă, se datorează peceţii credinţei şi trăirii noastre creştine“, a subliniat IPS Părinte Arhiepiscop Pimen, care a a primit din partea primarului comunei Fundu Moldovei, Tudor Ion Zdrob, diploma de excelenţă şi medalia jubiliară a celei de-a XXV-a ediţii a Festivalului-Concurs Naţional de Muzică Corală Religioasă Ortodoxă „Buna Vestire“.
Eveniment unic în ţara noastră
Prefectul Judeţului Suceava, Constantin Harasim, şi-a exprimat nădejdea că participanţii la festival Îl vor avea pe Dumnezeu mai aproape de sufletul lor: „Am aşteptat cu drag acest festival, pentru că ne mângâie sufletul, mai ales că este legat de sărbătoarea Bunei Vestiri. Mulţumesc tuturor organizatorilor acestui eveniment, apreciat de foarte multă lume, fiind unic în Bucovina şi în ţara noastră“. Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Ilie Niţă, a mărturisit că festivalul-concurs de la Fundu Moldovei încântă inimile: „Noi, bucovinenii, Îl iubim pe Dumnezeu, iubim natura şi credinţa ortodoxă. De-a lungul timpului, pe aceste meleaguri au trăit diferite etnii care s-au înţeles tocmai datorită credinţei în Dumnezeu. Felicit pe toţi organizatorii festivalului implicaţi în cele 25 de ediţii“. A urmat un cuvânt al deputatului Mugur Cozmanciuc, apoi au fost acordate diplome şi distincţii invitaţilor speciali şi reprezentanţilor instituţiilor partenere.
Străduinţă din partea participanţilor
Ediţia jubiliară a festivalului-concurs a avut următoarele secţiuni: coruri de copii, coruri din licee cu profil muzical, coruri din licee cu alt profil, coruri ale aşezămintelor culturale şi coruri parohiale. „În localitatea Fundu Moldovei se continuă o activitate deosebită prin organizarea acestui festival. Aici există un duh al omului de la munte care este prin definiţie un om al credinţei. Să dea Dumnezeu ca şi de acum înainte să existe directori, dirijori, primari şi oameni de cultură care să iubească muzica. Este important atunci când oamenii care nu sunt muzicieni arată simpatie pentru actul artistic. Am observat pe scena căminului cultural dirijori care au demonstrat cât de mult s-au străduit pentru acest eveniment, împreună cu membrii corului. Noi nu urmărim perfecţiunea, ci participarea sufletească la unirea noastră într-un cântec religios şi naţional. Aici se continuă marea tradiţie corală a Bucovinei şi a întregii ţări. Felicit din toată inima pe cei care au luptat pentru menţinerea acestui festival. Îmi aduc aminte de maestrul Vasile Spătărelu, compozitorul nostru, mutat la Domnul, care a depus un efort deosebit în cadrul acestui festival“, a remarcat pr. conf. dr. Florin Bucescu, vicepreşedintele juriului festivalului. În contextul acestui eveniment, în holul căminului cultural din Fundu Moldovei a avut loc un târg al meşterilor populari. Festivalul-Concurs Naţional de Muzică Corală Religioasă Ortodoxă „Buna Vestire“ a fost înfiinţat în 1990, la iniţiativa preşedintelui Societăţii de Cultură „Dimitrie Gusti“ - Fundu Moldovei, Ion Iacob. Rolul acestuia este acela de a promova valorile autentice ale creaţiei corale de cult ortodox, ale cântecului patriotic şi revigorarea mişcării corale.