Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Ediţie revizuită a Mineiului pe Mai
O nouă ediţie, revizuită, a Mineiului pe Mai a apărut recent la Editura Institutului Biblic şi de Misiune Ortodoxă a Patriarhiei Române, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Noua apariţie vine cu mai multe completări şi îmbunătăţiri, printre care introducerea slujbelor unor sfinţi români şi revizuirea textului.
Editura Institutului Biblic şi de Misiune Ortodoxă anunţă că, faţă de vechea ediţie, noul Minei pe Mai a fost revizuit, completat şi îmbunătăţit din mai multe puncte de vedere. În primul rând, au fost introduse slujbele următorilor sfinţi români: Sfântul Ierarh Atanasie al III-lea, Patriarhul Constantinopolului (2 mai) şi Sfântul Cuvios Irodion de la Lainici (3 mai). De asemenea, a fost adăugat sinaxarul Sfântului Mucenic Iuliu Veteranul (27 mai), căruia nu i-a fost compusă încă slujba. Pe parcursul diortosirii textului s-a realizat, de asemenea, îndreptarea tipiconală, dar şi stilistică a slujbelor sfinţilor români, menţionate anterior. Importantă şi foarte utilă este introducerea în această ediţie a Mineiului pe Mai a unei "Învăţături de Tipic" despre modul cum se cântă slujbele sfinţilor cu prăznuire în zilele acestei luni, precum şi îndreptarea riguroasă, din punct de vedere tipiconal, a tuturor slujbelor din această lună a anului, ţinând cont că ele se pot situa mai ales în perioada liturgică a Penticostarului, se mai arată în comunicatul transmis de Editura Institutului Biblic şi de Misiune Ortodoxă. Îmbunătăţirea stilistică a limbajului, actualizarea datelor istorice şi a numelor, cuprinse în special în sinaxare, introducerea trimiterilor biblice la versetele din Sfânta Scriptură, lucru neîntâlnit în ediţiile mai vechi ale cărţilor de cult, sunt tot atâtea importante elemente care au contribuit la înnoirea ediţiei de faţă a Mineiului pe Mai. În procesul de revizuire a textului a fost folosită ca ediţie de bază cea tipărită la Bucureşti în anul 1978 (ultima ediţie tipărită la Editura Institutului Biblic şi de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române), dar, pentru confruntarea anumitor date, şi o ediţie grecească a Mineiului pe Mai tipărită la Atena în anul 1972. Reeditarea Mineiului pe Mai oferă, aşadar, o ediţie sensibil îmbunătăţită faţă de cea precedentă (din 1978), constituind un fapt editorial îmbucurător îndelung aşteptat de slujitorii şi credincioşii Bisericii noastre Ortodoxe. Lucrarea poate fi achiziţionată de la Librăria Cărţilor Bisericeşti (Intr. Miron Cristea nr. 6, accesul se face din Strada 11 Iunie), Librăria "Ortodoxia" (Calea Victoriei nr. 45, lângă Biserica Kreţulescu), prin comandă pe internet la adresa magazin@editurapatriarhiei.ro, precum şi de la pangarele bisericilor şi mănăstirilor din cuprinsul Arhiepiscopiei Bucureştilor.