De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Editurile Patriarhiei Române la Târgul „Gaudeamus”
Editurile Patriarhiei Române participă la Târgul de carte „Gaudeamus” din București organizat de Radio România în Complexul expozițional Romexpo. Astăzi, 9 decembrie, la standul Editurilor Patriarhiei Române au fost lansate mai multe volume care au văzut recent lumina tiparului. Evenimentul continuă duminică, 11 decembrie.
Primul volum prezentat vineri aparține Danielei Șontică, membru al Uniunii Scriitorilor din România și redactor la „Ziarul Lumina”. Intitulată „30 de scriitori români în exil (1945-1989)”, lucrarea a apărut la Editura BASILICA. Aceasta conține 30 de portrete ale unora dintre cei mai cunoscuți scriitori români din exil, precum și nouă interviuri evocatoare realizate cu cercetători ai exilului românesc și cu persoane legate de scriitorii români, și relevă, după cuvintele profesoarei Mihaela Albu, necesitatea valorificării literaturii românești de pretutindeni.
„Avem o datorie a memoriei, să nu uităm și să completăm literatura română cu ceea ce s-a scris în altă parte. Nu contează dacă scrii în avion sau pe vapor, în interiorul granițelor sau în afara lor, ci contează că scrii în continuare în limba română”, a spus profesoara Mihaela Albu.
În continuare, au fost lansate două volume apărute la aceeași editură, avându-l coordonator și coautor, respectiv autor, pe părintele prof. univ. dr. Ștefan Buchiu, vicar eparhial onorific. Prima lucrare reprezintă volumul 2 al Manualului de Teologie Dogmatică Ortodoxă, colecția „Cursuri, manuale și tratate de Teologie Ortodoxă” inițiată cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, destinată studenților, masteranzilor și doctoranzilor de la facultățile de teologie ortodoxă.
A doua lucrare, scrisă de părintele profesor Ștefan Buchiu, se intitulează „Părintele Dumitru Stăniloae, teologul iubirii dumnezeiești” și reunește 20 de articole și studii care evocă personalitatea celui mai mare teolog român al secolului 20. „Părintele Stăniloae, în toată viața sa și în întreaga sa operă, exprimă și încredințează pe omul de astăzi că Dumnezeu este iubitor, vine în apropierea omului și avem această certitudine și credință că Fiul Său a venit acum 2.000 de ani, S-a jertfit și ne-a restaurat, ajutându-ne să înțelegem taina lui Dumnezeu, din care decurge și taina omului”, a spus autorul lucrării.
Evenimentul lansării noilor cărți fost moderat de părintele consilier patriarhal Mihai Hau, directorul Editurilor Patriarhiei Române.
Tot vineri au fost lansate lucrările „Monahismul, darul atotcuprinzător al Duhului Sfânt” (Editura BASILICA), autor fiind părintele arhim. Zaharia Zaharou, și „Spovedania lui Dostoievski. Mărturisirea ca eliberare în pagini literare și filocalice” (Editura TRINITAS), realizată de Mihai Salvan. Cărțile au fost prezentate de părintele conf. univ. Gheorghe Holbea de la Facultatea „Justinian Patriarhul”. De asemenea a fost lansat și volumul „Cimitirul Șerban Vodă Bellu din capitală. Mormintele clericilor și ale altor personalități bisericești și naționale” (Editura BASILICA), autori fiind: Damian Anfile, Nicoleta-Liliana Dinu, Ionuț-Daniel Barbu.
Duminică va avea loc evenimentul lansării lucrării „Drumul spre Marea Unire. Istorisiri ale Centenarului la Radio TRINITAS (2018‑2020)” (Editura TRINITAS, colecția „Media Christiana”, seria „Radio TRINITAS”), avându‑l ca autor pe Dorin Stănescu.