În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Educație și cultură: Prea puţin activi în acţiuni de voluntariat
2011 este anul european al voluntariatului, programul a fost lansat şi în România, iar autorităţile responsabile au susţinut necesitatea derulării unor proiecte ce vizează educaţia civică, întrucât prea puţini cetăţeni sunt interesaţi şi se implică cu adevărat în acţiunile de voluntariat.
Autorităţile române au lansat în mod oficial programul "Anul european al voluntariatului 2011", oficialii Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional subliniind necesitatea derulării unor proiecte menite să schimbe mentalitatea cetăţenilor în ceea ce priveşte utilitatea acţiunilor de tip voluntariat şi beneficiile acestora asupra societăţii noastre. "Problematica voluntariatului în România trebuie regândită la nivelul cetăţeanului responsabil, iar anul viitor ar trebui derulate câteva proiecte ce vizează educaţia civică", a declarat secretarul de stat în Ministerul Culturii şi Cultelor, Vasile Timiş. Pe de altă parte, Vladimir Simon, coordonatorul Grupului de lucru pentru implementarea programului menţionat, a subliniat că activitatea de voluntariat nu înseamnă gratuitate, ci susţinere financiară, punerea în valoare a ceea ce se face şi conştientizarea autorităţilor, care ar trebui să se implice mai mult în acest tip de activităţi. "Mişcarea voluntariatului este foarte prezentă în ţările bogate precum cele din nordul Europei. Faptul că societatea civilă românească nu este dezvoltată foarte puternic şi mecanismele voluntariatului nu sunt bine puse la punct, fac să fim la 20% din potenţial şi încercăm, în 2011, să corectăm această realitate şi să aducem un plus de valoare în acest domeniu", a susţinut Simon. În cadrul programului "Anul european al voluntariatului - 2011", care se va desfăşura în România şi în celelalte ţări membre ale Uniunii Europene, se vor derula foarte multe acţiuni: conferinţe naţionale, dezbateri tematice, o campanie de promovare a voluntariatului şi a impactului acestuia în comunitate, un târg al organizaţiilor care lucrează ca voluntari, concursuri tematice. De asemenea, se vor canaliza eforturile spre clarificarea cadrului legislativ în domeniu, capacitarea organizaţiilor non-guvernamentale de a se implica în activităţi de voluntariat, precum şi facilitarea recunoaşterii activităţilor de voluntariat în rândul publicului local, dar şi la nivel instituţional. Potrivit unei analize a Ministerului educaţiei, realizate în rândul elevilor din zonele defavorizate, fiecare al treilea elev peste 10 ani consideră că a fi voluntar este un lucru puţin important. La nivel european, 100 milioane de cetăţeni îşi dedică timpul şi experienţa pentru a-i ajuta pe cei care se află în dificultate, iar cel mai nou Eurobarometru arată că 3 din 10 europeni susţin că sunt implicaţi în mod activ ca voluntari.