Comunitatea credincioșilor din Parohia „Sfântul Antonie cel Mare”‑Titan și‑a sărbătorit astăzi, 23 noiembrie, cel de‑al treilea ocrotitor spiritual, Sfântul Cuvios Antonie de la Iezerul Vâlcii, care s
Educaţie şi cultură: Simpozion aniversar la Facultatea de Zootehnie
Ieri, la Facultatea de Zootehnie din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară "Ion Ionescu de la Brad", au debutat manifestările prilejuite de aniversarea a 60 de ani de învăţământ zootehnic în Moldova. Printre invitaţii de renume care participă în aceste zile la Simpozionul ştiinţific internaţional "Tradiţie, performanţă şi eficienţă în creşterea animalelor" se numără şi prof. univ. dr. Dumitru Simionescu, vicepreşedinte al Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice "Gheorghe Ionescu Siseşti", şi prof. univ. dr. Yves Nys, cadru didactic la Universitatea de Ştiinţe Agricole din Montmorency, care au primit ieri titlul de Doctor Honoris Causa.
La Facultatea de Zootehnie din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară "Ion Ionescu de la Brad" din Iaşi se desfăşoară a 54-a ediţie a Simpozionului ştiinţific internaţional "Tradiţie, performanţă şi eficienţă în creşterea animalelor - 60 de ani de învăţământ superior zootehnic în Moldova". Manifestarea aniversară reuneşte peste 250 de specialişti din ţări precum Germania, Marea Britanie, Cipru, Turcia, Indonezia, Egipt, Macedonia, Iran, Portugalia, Ungaria şi România, în deschiderea lucrărilor de ieri fiind prezenţi decanii Facultăţilor de Zootehnie din ţară şi din Republica Moldova, precum şi personalităţi marcante ale mediului academic şi de cercetare de la nivel naţional şi internaţional. După deschiderea oficială a lucrărilor simpozionului aniversar, a fost lansată lucrarea omagială "Istoricul şi dezvoltarea Facultăţii de Zootehnie din Iaşi" . "60 de ani de învăţământ zootehnic este un moment de reflectare asupra activităţii şi un nou punct de plecare pentru vremea ce va veni din punctul de vedere al situării meseriei noastre la nivel naţional şi internaţional şi în studiul pieţei privind necesitatea includerii absolvenţilor în structuri pentru care s-au pregătit în cadrul Facultăţii noastre", a declarat prof. univ. dr. Benone Păsărin, decanul Facultăţii de Zootehnie din cadrul USAMV Iaşi. Potrivit organizatorilor, simpozionul a constituit un bun prilej pentru promovarea celor mai noi realizări în domeniu, stimularea creativităţii, dezvoltarea parteneriatelor în vederea realizării proiectelor şi programelor europene. "Întâlnirea cu profesorii de la universităţile surori din România, cu mediul de afaceri din sfera zootehnică, cu fermieri, cu reprezentanţi ai Ministerului Agriculturii şi ai Ministerului Educaţiei Cercetării, Tineretului şi Sportului reprezintă din punctul nostru de vedere un barometru esenţial a ceea ce am făcut şi ceea ce ne rămâne de făcut. Oaspeţii din străinătate aduc nu numai comunicări ştiinţifice de valoare, ci şi modul în care pot fi şi trebuie rezolvate problemele care ne interesează", a mai subliniat decanul Benone Păsărin. Prof. univ. dr. Dumitru Simionescu, vicepreşedinte al Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice "Gheorghe Ionescu Siseşti", şi prof. univ. dr. Yves Nys, cadru didactic la Universitatea de Ştiinţe Agricole din Montmorency, au primit titlul de Doctor Honoris Causa. Un alt invitat de renume, prof. univ. dr. Alexandru T. Bogdan, membru corespondent al Academiei Române, a susţinut lucrarea cu titlul "Ştiinţele zootehnice şi dezvoltarea economico-socială a omenirii". Academicianul Alexandru T. Bogdan este cunoscut pentru promovarea unei noi paradigme, respectiv "Eco-bio-economia", o "economie a viitorului pusă în slujba vieţii oamenilor prin utilizarea raţională a resurselor de mediu". (Oana Nistor)