În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Elevi-artişti pe scena Centrului Cultural din Madrid
Şase elevi din Podu Iloaiei, alături de profesorii coordonatori, au participat la Madrid, Spania, la prima reuniune a proiectului Comenius Multilateral - Jukebox. Pe scena Centrului Cultural Antonio Machado, micii artişti din Podu Iloaiei au prezentat partenerilor din alte trei ţări, prin intermediul cântecului, specificul cultural al ţării noastre.
Elevi ai Şcolii "Alexandru Ioan Cuza" din Podu Iloaiei, judeţul Iaşi, au participat, în perioada 13-20 noiembrie, la Madrid (Spania), la prima reuniune a proiectului Comenius Multilateral, intitulat "Jukebox". Echipa de şase artişti - Alina Dani, Diana Leizeruc, Mălina Timofte, Ioana Gâtlan, Andrei Bordeianu şi Camelia Sturza - a fost însoţită de prof. Parmena Orzetic, coordonatorul proiectului, prof. Ionela Zmău, directorul şcolii din Podu Iloaiei, şi prof. Stepanida Postelnicu, profesor de educaţie muzicală. Alături de elevii români, care au prezentat un program muzical specific românesc, au urcat pe scena Centrului Cultural "Antonio Machado" din Madrid colegi din instituţiile partenere, respectiv I.E.S. Francisco de Quevedo (Madrid, Spania), Merkez Guzel Sanatlar ve Spor Lisesi (Usak, Turcia) şi Vi Liceum (Bielsko - Biala, Polonia). "Obiectivul major al proiectului este acela de a organiza în fiecare ţară parteneră câte un concert de anvergură, muzica prezentată fiind variată, de la cea clasică la cea pop, rock şi populară", a declarat d-na prof. Parmena Orzetic, coordonatorul proiectului derulat la Şcoala "A. I. Cuza" din Podu Iloaiei. Potrivit acesteia, reuniunea de la Madrid nu a însemnat doar concertul prezentat de elevi, partenerii în proiect participând la diverse alte activităţi cu rol instructiv-educativ-cultural, precum prezenţa, în calitate de asistenţi, la derularea unor ore de curs, workshop-uri despre sistemele educaţionale din diferite ţări, prezentarea tradiţiilor participanţilor, "cu precădere a costumelor, dansurilor populare şi mâncărurilor tradiţionale", dar şi vizitarea obiectivelor turistice ale oraşului Toledo. "În felul acesta participanţii au avut şansa de a cunoaşte mai multe culturi, de a-şi îmbunătăţi competenţele lingvistice prin utilizarea limbii engleze ca limba oficială a proiectului, dar şi a limbii spaniole, precum şi de a-şi valorifica potenţialul artistic şi creativitatea", a mai spus d-na prof. Parmena Orzetic, care a precizat şi următorul concert la care vor participa elevii ieşeni, respectiv cel ce se va desfăşura în luna martie 2012 la Usak, Turcia. Proiectul "Jukebox" (2011-2013) este finanţat de către Comisia Europeană prin Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale (A.N.P.C.D.E.F.P.) în cadrul Programului de învăţare pe Tot Parcursul Vieţii (Lifelong Learning Programme), acţiunea Comenius - Proiecte multilaterale.