Parohia „Sfântul Ioan Botezătorul” din cartierul buzoian Poștă și‑a cinstit marți, 7 ianuarie, ocrotitorul spiritual. Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a săvârșit
Elevi din Vaslui, Neamţ şi Botoşani, premiaţi la concursul „European Language Label“
Ieri au fost desemnaţi elevii câştigători ai ediţiei 2010 a concursului "European Language Label". Locul I a fost ocupat de Grupul Şcolar Agricol "Marcel Guguianu" din Vaslui.
Ieri, la sediul Agenţiei Naţionale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale (ANPCDEFP), au fost desemnaţi câştigătorii ediţiei 2010 a concursului European Language Label (CEL) pentru elevi. Premiul I a fost adjudecat de elevii Grupului Şcolar Agricol "Marcel Guguianu" din Vaslui, Colegiul Economic "Ion Ghica" din Târgovişte şi Colegiul Economic Buzău, iar premiul al II -lea de către Grupul Şcolar Agricol "Voineşti", judeţul Dâmboviţa, Colegiul Economic "Emanuil Gojdu" din Hunedoara şi Şcoala Oanţu din judeţul Neamţ. Grupul Şcolar "Voievod Mircea" din Târgovişte, Instituţia Prefectului Brăila şi Colegiul Naţional "Mihai Eminescu" din Botoşani au primit premiul al III-lea . "Învăţarea şi promovarea limbilor străine trebuie să se facă într-o manieră cât mai inteligentă şi mai largă", a declarat, cu ocazia festivităţii de premiere, consilierul prezidenţial Leonard Orban, fost comisar european pentru multilingvism. El consideră că nu este suficientă doar învăţarea limbii engleze, ci şi a altor limbi. "Tinerii români au abilitate de învăţare a limbilor străine, deprindere care riscă să se piardă prin învăţarea unei singure limbi. Ar fi păcat să se piardă aceste aptitudini", a susţinut Orban. "Învăţarea limbilor străine trebuie să aibă scopul de a uni", a concluzionat acesta. Pentru ediţia din 2010, în afara priorităţilor europene, care au vizat învăţarea limbilor străine în comunitate şi limbile străine ca pregătire pentru piaţa muncii, au existat şi priorităţi naţionale care s-au concentrat pe limbile străine şi incluziunea socială. În ediţia 2010 s-au primit 44 de candidaturi, cu 12% mai multe decât la ediţia precedentă. Concursul a fost lansat oficial în 1999, cu scopul de a promova inovarea şi creativitatea în domeniul predării şi învăţării limbilor străine. Certificatul European Language Label recompensează dezvoltarea metodologiilor, tehnicilor şi instrumentelor noi de predare a limbilor străine, susţine diseminarea informaţiilor privind existenţa acestora şi promovează unele practici în aceste domenii. În România, CEL s-a acordat din anul 2002, până în prezent fiind premiate peste 70 de proiecte lingvistice.