De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Elevi români și ucraineni în taberele de creație organizate de Episcopia Oradiei
În perioada 11-23 iulie s-a desfăşurat în Episcopia Oradiei cea de-a 13-a ediţie a taberelor de creaţie religioasă intitulate generic „Împreună, să ne cunoaştem tradiţia şi valorile creştine”.
Taberele au fost organizate, în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor și Primăria Municipiului Oradea, lângă Pădurea Neagră, la Mănăstirea Voievozi. Cele două serii ale taberei din acest an au reunit peste 60 de elevi de la diferite şcoli din Oradea, selectaţi în funcţie de rezultatele deosebite la învăţătură şi purtare, de premiile obţinute la Olimpiada de religie şi, nu în ultimul rând, de situaţia socială şi economică a familiilor din care provin copiii.
În acest an, pe lângă copiii din județul Bihor, au participat în tabără și elevi din Ucraina care s-au refugiat în Oradea din cauza războiului, împreună cu familiile lor. O icoană cu Maica Domnului pictată de eleva Katerina Filatkina a fost trimisă bunicii în Odesa pentru a aduce mângâiere și speranță fraților dreptmăritori peste care s-a abătut urgia războiului și a prigoanei.
Scopul taberelor este acela de a le oferi copiilor şi tinerilor o alternativă creştină, viabilă şi educativă, de petrecere a timpului liber. Copiii implicaţi în proiect s-au bucurat de frumuseţile naturii, de slujbele religioase, de drumeţii şi activităţi sportive.
O componentă importantă a taberelor au fost cursurile de pictură pe sticlă la care toţi copiii au participat, fiecare reuşind să finalizeze câte o icoană, produsele muncii lor urmând a fi expuse după începerea anului şcolar. În acest demers elevii au fost sprijiniţi de profesorii bihoreni Florina Iepure, Camelia Chiș, Romina Hulban şi Maria Bronţ care, an de an, pe bază de voluntariat, participă la taberele de creaţie.
Zilnic, copiii au participat în mod activ la Sfânta Liturghie şi la slujbele de seară, precum şi la cateheze. Din programul taberei n-au lipsit drumeţiile, concursurile pe teme de cunoştinţe religioase sau cultură generală, vizionări de filme cu mesaj creştin sau întrecerile sportive, tinerii fiind sprijiniţi şi asistaţi de către profesorii pr. Alin Sonea și pr. Raul Ardelean.
Carmen Dinescu de la DSP Oradea împreună cu alte cadre medicale le-au vorbit elevilor despre importanța mișcării, a alimentației și a activității fizice, în general, pentru sănătatea fizică și psihică. Obştea monahală de la Mănăstirea Voivozi, în frunte cu stareţul, protos. Chesarie Pondroș, a contribuit la reuşita proiectului.