Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Elevii braşoveni au vorbit despre Sfântul Andrei Şaguna
Arhiepiscopia Sibiului, prin Protopopiatul Braşov şi în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Braşov, a organizat sâmbătă, 3 decembrie, simpozionul "Sfântul Ierarh Andrei Şaguna, o viaţă în slujba Bisericii". La simpozion au participat elevi din peste 20 de şcoli şi licee din judeţul Braşov.
Simpozionul a fost organizat la sediul Protopopiatului Braşov, cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, şi a unit elevi şi dascăli de religie din şcoli şi licee din Braşov şi împrejurimi. Cele trei secţiuni, de creaţie artistică, de creaţie literară şi cea digitală, au fost astfel gândite pentru a da şanse elevilor de clasele I-VIII, celor din clasele VII-VIII şi respectiv celor de liceu să aibă o contribuţie vizibilă la succesul unui astfel de eveniment. La prima secţiune, cei mai mici dintre participanţi au realizat lucrări artistice cu teme religioase, iar la secţiunea literară, elevii care păşesc spre liceu au scris eseuri despre viaţa, activitatea şi importanţa istorică a sfântului ierarh. Ultima secţiune a cuprins peste 15 prezentări digitale în power-point a diverselor aspecte din jertfa şi lucrarea sfântului mitropolit. Lucrul în echipă, sub îndrumarea profesorilor de religie, a dus la elaborarea unor prezentări cu mult peste aşteptări, nivelul ridicat al cercetării şi seriozitatea elevilor în documentare lăsând adesea impresia unei maturităţi specifice tinerilor care studiază în universităţi. Astfel, vorbind despre formaţia academică a Sfântului Ierarh Andrei Şaguna în Occident şi ataşamentul său faţă de neamul românesc, un grup de elevi a actualizat acest aspect al prezentărilor: "Şi astăzi unii pleacă la studii, formare şi calificare în universităţi din Occident, în timp ce alţii părăsesc ţara doar ca emigranţi economici. Alţii se întorc acasă vremelnic sau pendulează între casă şi Occident, comparând veşnic valorile celor două ipostaze. Însă pun în cumpănă mereu bunăstarea personală, nu şi considerente de responsabilitate faţă de naţiune". Premii şi diplome Participanţii au fost premiaţi de Protopopiatul Braşov şi Arhiepiscopia Sibiului, prin Departamentul pentru Tineret, cu cărţi religioase şi iconiţe cu Sf. Andrei Şaguna. Premierea şi înmânarea diplomelor au avut loc ieri, 4 decembrie, la Biserica "Sf. Nicolae" din Şcheii Braşovului, unde IPS Mitropolit Laurenţiu a oficiat Sfânta Liturghie. "Ne bucurăm că, totuşi, copiii îşi fac timp şi pentru astfel de activităţi. Am organizat acest simpozion pentru că a fost anul proclamării marelui ierarh transilvănean ca sfânt, dar mai ales pentru a-l face cunoscut în rândul tinerilor", ne-a spus protopopul de Braşov, pr. Dănuţ Gheorghe Benga. La simpozion au fost prezenţi, alături de participanţi, şi directorul Seminarului Teologic "Dumitru Stăniloae" din Braşov, pr. Cristian Muntean, reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar Braşov, elevi de confesiune romano-catolică. Aceştia au adus în atenţie contribuţia Sfântului Andrei Şaguna la renaşterea poporului român din Ardeal.