Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Elevii cu nevoi speciale, sub ocrotirea Sfântului Mina
Şcoala Specială "Sfântul Mina" din Craiova se numără printre puţinele locuri din oraş destinate exclusiv persoanelor cu nevoi speciale. Aici, suferinţa este suplinită de optimism şi de credinţa în Dumnezeu.
Daiana Steulică, elevă în clasa a VIII-a la Şcoala Specială "Sfântul Mina", se numără printre şcolarii fără cusur la învăţătură. Pentru ea, centrul este "acasă", aici petrecându-şi majoritatea timpului. Se află de trei ani în internat, părinţii neavând posibilitatea să o întreţină. În situaţia ei sunt majoritatea copiilor de aici. Unii dintre ei îşi cunosc părinţii, care vin şi-i iau zilnic, după ora 16:00. "Aceştia sunt elevii în regim de zi", explică Daniela Lucia Stanciu, directoare. Alţii, mai puţin norocoşi, rămân aici toată săptămâna (învăţământ în regim săptămânal), abia în weekend pot vedea chipul mamei sau al tatălui. Şi mai sunt cei care nu şi-au cunoscut niciodată părinţii, care nu ştiu ce înseamnă o îmbrăţişare a mamei, o vorbă bună a tatălui ori gustul bun al cozonacilor bunicii. Pentru a nu dezavantaja pe nimeni în demersul de a învăţa, conducerea şcolii a adoptat o bună strategie. "Un proces educativ complex are nevoie de o echipă numeroasă, de oameni bine pregătiţi, fiecare ştiind ce are de făcut pe specialitatea lui. Astfel, 74 de cadre didactice, dintre care 14 profesori itineranţi, lucrează după un curriculum adaptat pentru handicapul mediu, asociat, sever. Instituirea programelor psihopedagogice începe cu grădiniţa, de la vârsta de 4-5 ani, şi se continuă cu activitatea şcolară a claselor I-X, organizate în urma unei diagnoze medicale, sociale şi psihopedagogice, orientate pe nevoile imediate ale copiilor", relatează Daniela Stanciu, directorul unităţii. Medaliaţi la competiţii sportive Rezultatele obţinute de copii la concursuri sunt impresionante. Stau mărturie medaliile primite la diversele competiţii sportive punctate în decursul timpului. Aşa se face că în 2007 echipa de tenis de masă a şcolii a obţinut numeroase medalii la mai multe competiţii, organizate la nivel de judeţ. De curând, în decembrie 2010, echipa de fotbal a şcolii a câştigat locul I la "Campionatul de Fotbal Unificat pentru Tineret", Special Olympics. Copiii sunt foarte îndemânatici şi au abilităţi artistice. Ei pun suflet în tot ceea ce realizează. Anul trecut, la Zilele oraşului, pe esplanada Teatrului Naţional "Marin Sorescu", elevii Centrului "Sfântul Mina" au organizat un stand cu lucrări originale, împodobite cu seminţe, frunze, scoici şi icoane pictate pe sticlă. În nuanţe vii sau triste, au pictat pe aceia care le-au ţinut loc de mamă, tată, fraţi şi prieteni: Mântuitorul, Maica Domnului, Sfântul Nicolae etc. Pentru originalitatea şi efortul lor, micuţii pictori au primit Premiul special din partea Primăriei municipale. Proporţia de promovabilitate este de 96%, iar ponderea elevilor cu note peste 7 este de 75%. Elevii şi profesorii îşi împletesc eforturile, imaginaţia şi creativitatea în realizarea unei reviste a şcolii, "Suflet de copil". Sub ocrotirea Sfântului Mare Mucenic Mina, micuţii de la centru aşteaptă ziua în care ceilalţi îi vor accepta cu uşurinţă în lumea cea mare.