De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Elevii din Sibiu au colindat la Catedrala mitropolitană
Peste 500 de elevi dela 25 de şcoli şi licee din Sibiu şi împrejurimi au colindat joi, 11 decembrie, la Catedrala mitropolitană, în prezenţa Înaltpreasfinţitului Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului. Colindătorii au fost pregătiţi pentru această seară deosebită de profesorii de religie din şcolile reprezentate.
O bună parte dintre elevii sibieni a îmbrăcat costumele populare din Mărginimea Sibiului şi a adus colindul tradiţional şi cel internaţional în faţa ierarhului şi a celor prezenţi. Seara culturală şi duhovnicească s-a bucurat de prezenţa inspectorului şcolar general, prof. Ştefan Firu, a inspectorului şcolar general adjunct, prof. Christine Manta Klemens, a inspectorului de Religie, prof. Măriuca Neagu, a inspectorului de Religie de la Arhiepiscopia Sibiului, Sorin Joantă, a preoţilor slujitori la Catedrala mitropolitană şi bineînţeles a părinţilor şi rudelor.
Colindătorii care au deschis programul serii au fost chiar profesorii de Religie, care în acest an s-au pregătit intens pentru a oferi un scurt recital de colinde armonizate pe patru voci, sub coordonarea prof. Ioan Cojan de la Şcolile Generale din Miercurea Sibiului şi Apoldu de Sus.
Au urmat apoi colindătorii din rândul elevilor, conduşi de profesorii lor de Religie. Micii colindători s-au întrecut în a oferi momente de armonie şi trăire artistică şi duhovnicească. Fiecare grup de colindători a fost binecuvântat de IPS Mitropolit Laurenţiu şi a primit calendare, iconiţe şi dulciuri.
Rolul orei de Religie
La final, ierarhul le-a mulţumit elevilor şi profesorilor pentru seara de colinde oferită în dar în această perioadă de pregătire pentru Crăciun. Nu în ultimul rând, dascălii au fost felicitaţi de ierarh şi îndemnaţi să-şi continue cu dăruire misiunea de a le insufla elevilor dragostea faţă de Dumnezeu şi de Biserică.
„Timp de două ore, Catedrala mitropolitană a fost plină de suflete vii, de cântece alese, adresate Pruncului Care se va naşte în peştera Betleemului, dar şi în sufletul fiecăruia dintre noi. Sufletul creştinului este plin de bucurie. Cele 25 de şcoli reprezentate prin grupurile de colindători ne-au menţinut în cântec şi în rugăciune, arătând prin această manifestare că ora de Religie din şcolile noastre are o valoare deosebită“, a spus IPS Mitropolit Laurenţiu.
Tradiţia ca, în preajma sărbătorii Naşterii Domnului, elevii din Sibiu şi împrejurimi să colinde la Catedrala mitropolitană, este veche şi aduce de fiecare dată bucurie, atât elevilor şi profesorilor, cât şi gazdelor.
„Activitatea de astăzi, pe lângă faptul că a adus în mijlocul nostru colindul şi vestea naşterii Pruncului Iisus, este şi o modalitate de evaluare a celei mai înălţătoare ore din curriculum-ul şcolar, adică disciplina Religie“, ne-a spus insp. Măriuca Neagu.