Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Elevii din Sibiu i-au cinstit pe Sfinţii Brâncoveni
Mai multe şcoli din judeţul Sibiu au organizat marţi, 3 iunie, un festival religios-artistic dedicat împlinirii a 300 de ani de la martiriul Sfinţilor Brâncoveni. Manifestarea a avut loc în Sala Thalia din Sibiu, în prezenţa Înaltpreasfinţitului Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, şi a numeroşi profesori, preoţi şi părinţi.
Evenimentul de la Sala „Thalia“ a fost organizat de Inspectoratul Şcolar Judeţean Sibiu, în parteneriat cu Arhiepiscopia Sibiului, prin Centrul Arhidiecezan de Diagnoză şi Cercetare Catehumenală, Omiletică şi în Pedagogia şi Metodologia Religie „Mitropolit Andrei Şaguna“ (CADCO).
Alături de IPS Mitropolit Laurenţiu, la eveniment au mai fost prezenţi decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna“ din Sibiu, pr. prof. univ. dr. Aurel Pavel, protopopul de Sibiu, Ioan Coşa, inspectorul şcolar general, prof. Ştefan Firu, inspectorul de Religie din judeţul Sibiu, prof. Măriuca Neagu, inspectorul de Religie din cadrul Arhiepiscopiei Sibiului, Sorin Joantă, consilierul social, pr. Nicolae Rusu, profesori de religie de la şcolile participante, elevi şi părinţi.
În debutul evenimentului, directorul CADCO Sibiu, pr. conf. univ. dr. Constantin Necula, le-a urat bun-venit tuturor şi le-a mulţumit elevilor şi dascălilor pentru implicarea în acest eveniment spiritual şi artistic. Inspectorul de religie, prof. Măriuca Neagu, a transmis gândurile cele bune din partea profesorilor implicaţi în această manifestare, a mulţumit invitaţilor pentru participarea la un spectacol deosebit şi a anunţat programul.
Premierea olimpicilor la Religie
Înainte de începerea programului artistic, IPS Mitropolit Laurenţiu i-a premiat pe câştigătorii Olimpiadei de Religie, faza judeţeană, oferind diplome şi cărţi, iar cei care au ocupat locul I au primit câte un premiu de 100 de lei. Ierarhul i-a felicitat pe toţi elevii care au arătat o dragoste deosebită faţă de această disciplină şcolară.
„Copiii sunt fiinţele cele mai dragi nouă, viitorul nostru şi darul lui Dumnezeu. Sunt fii noştri trupeşti şi duhovniceşti şi nimeni nu este lipsit de harisma de a fi părinte. Încununăm acum faza judeţeană a Olimpiadei de Religie şi îi binecuvântăm pe olimpici şi pe profesorii care au făcut din această disciplină, atât de necesară, o oră de educaţie religioasă şi morală, şi nu una de instrucţie religioasă. La ora de religie primim informaţiile necesare pentru a avea o viaţă duhovnicească“, a spus ierarhul.
A mai luat cuvântul şi inspectorul general şcolar, prof. Ştefan Firu, care a subliniat rolul educaţiei religioase în formarea personalităţii unui om şi cât de mult se implică Biserica în viaţa oamenilor.
„Jertfa Sfinţilor Martiri Brâncoveni trebuie să rămână un simbol al credinţei noastre ortodoxe, a mândriei noastre că suntem români şi creştini“, a spus prof. Ştefan Firu.
Au urmat momentele artistice pregătite de elevii sibieni. Din program menţionăm intonarea Baladei închinate Sfinţilor Brâncoveni de către elevii Şcolii Gimnaziale nr. 18 din Sibiu, sceneta „Sfinţii Martiri Brâncoveni“, realizată de elevii Şcolii Gimnaziale din Şeica Mare, momentul de dans popular, pricesne şi cântări patriotice, oferit de elevii Liceului de Artă din Sibiu, şi recitalurile de poezie, susţinute de elevii şcolii din Nocrich.