Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Elevii din Târgu Frumos pun la cale Ghidul european al copiilor
Elevii de la Şcoala cu clasele I-VIII "Ion Creangă" din Târgu Frumos vor redacta, alături de parteneri din alte şase ţări europene, un ghid european al copiilor, în cadrul proiectului şcolar multilateral Comenius European Childrenâs Guidebooks. Tinerii participanţi se vor implica astfel în mod direct în viaţa comunităţii din care provin, realizând pe parcursul celor doi ani proiecte pe diverse teme ce se vor regăsi, în final, şi în ghidul european al copiilor.
O echipă de elevi de la Şcoala "Ion Creangă" din Tg. Frumos, coordonată de profesorul Mihaela Serghi în calitate de manager de proiect, participă în următorii doi ani la un proiect şcolar multilateral Comenius European Childrenâs Guidebook, derulat împreună cu parteneri din alte şase state europene prin Programul de Învăţare pe Tot Parcursul Vieţii. "Proiectul este coordonat de o şcoală din Neumünster (Germania) şi are ca parteneri şase şcoli europene din: Târgu Frumos (România), Serpa (Portugalia), Preston (Anglia), Ljungsbro, Linköping (Suedia), Istanbul (Turcia) şi Kaunas (Lituania). Acest proiect pune accent pe activitatea elevilor, care vor lucra la un ghid european pentru copii, realizat doar de ei", anunţă prof. Mihaela Serghi, într-un comunicat de presă. Importanţa derulării proiectului este dată de descoperirile ce vor fi făcute de tinerii participanţi, aceştia învăţând să fie toleranţi faţă de diversitatea culturală, dar, mai ales, conştienţi de importanţa originii lor şi de responsabilităţile ţării lor într-o Europă unită. Toate aceste valenţe vor fi dezvăluite datorită implicării active şi directe a elevilor în viaţa comunităţii din care provin, realizând pe parcursul celor doi ani proiecte pe diverse teme ce se vor regăsi, în final, şi în ghidul european al copiilor. "Fiecare partener va lucra pe diverse teme cum ar fi "prezentare generală (ţara mea/ regiunea mea/oraşul meu)", "cultura noastră", "locuri de văzut şi lucruri de făcut în regiunea mea", "şcoala mea şi sistemul nostru şcolar", "hrana" etc. De altfel, participanţii la proiect vor acţiona ca ghizi atunci când ceilalţi parteneri Comenius îi vor vizita", mai spune managerul de proiect. O primă etapă în derularea proiectului s-a consumat în ultima săptămână a lunii noiembrie, când a avut loc, la Istanbul, întâlnirea tuturor reprezentanţilor şcolilor partenere care a avut drept scop, printre altele, structurarea capitolelor Ghidului european al copiilor, principalul produs al proiectului, precum şi stabilirea modalităţilor de evaluare la nivelul elevilor, profesorilor şi al şcolii.