De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Eminescu, sărbătorit la Botoşani, Bălţi şi Soroca
În perioada 13-15 ianuarie 2012 se desfăşoară la Botoşani, Bălţi şi Soroca "Zilele Mihai Eminescu", eveniment ce marchează 162 de ani de la naşterea poetului neamului românesc. La 15 ianuarie se sărbătoreşte şi Ziua Naţională a Culturii, ocazie cu care se vor organiza în principalele oraşe din ţară diverse manifestări cu caracter cultural.
Premiul Naţional de Poezie "Mihai Eminescu" - Opera Omnia va fi acordat şi în acest an în cadrul evenimentului cultural "Zilele Eminescu", ce se va desfăşura în Botoşani, Bălţi şi Soroca. Acesta va constitui şi evenimentul central al manifestării care va marca, pentru al doilea an, Ziua Naţională a Culturii în România.
Astfel, acţiunile culturale dedicate împlinirii a 162 de ani de la naşterea celui mai mare poet român vor debuta pe 13 ianuarie la Bălţi cu o depunere de coroane la statuia lui Mihai Eminescu de pe Aleea Clasicilor, urmată de o întâlnire culturală a poeţilor români cu profesorii Universităţii "Alecu Russo" din Bălţi şi de lansări de carte şi recitaluri de poezie.
Pe 14 ianuarie, delegaţiile din Botoşani şi Bălţi se vor deplasa la Soroca, unde, de asemenea, va avea loc o depunere de coroane la statuia lui Mihai Eminescu, care va fi urmată de o şezătoare a poeţilor participanţi.
De ziua poetului, manifestările culturale se vor muta la Botoşani, unde vor avea loc depuneri de coroane la statuia poetului din faţa teatrului cu acelaşi nume, un Te Deum la Biserica Uspenia, unde a fost botezat acesta, dar şi o slujbă de pomenire la Biserica "Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril" din cadrul Memorialului Ipoteşti - Centrul Naţional de Studii "Mihai Eminescu".
În program mai sunt cuprinse spectacole de teatru, recitaluri de poezie şi vernisaje de expoziţii.
"Zilele Eminescu" se vor încheia cu gala de decernare a Premiului Naţional de Poezie "Mihai Eminescu" - Opera Prima, ediţia a XIV-a, şi Opera Omnia, ediţia a XXI-a, la care sunt nominalizaţi cinci cunoscuţi poeţi români: Nicolae Prelipceanu, Ion Mircea, Vasile Vlad, Ovidiu Genaru şi Doina Uricariu.
Câştigătorul va fi desemnat de un juriu condus de preşedintele Uniunii Scriitorilor din România, Nicolae Manolescu.