În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Epidemie de antrax în Serbia
Lucrătorii vamali din Vama Porţile de Fier I au intensificat controalele, în vederea interzicerii introducerii în România a produselor de origine animalieră, ca urmare a depistării, în zona de nord a Serbiei, a unei epidemii de antrax.
Şeful Biroului Vamal Mehedinţi, Titu Neţoiu, a declarat că bagajele fiecărei persoane care tranzitează frontiera româno-sârbă sunt verificate, astfel încât să se evite intrarea în ţară a cărnii şi a altor produse procesate din aceasta. "În vamă funcţionează şi un punct de control sanitar al Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Mehedinţi care poate interveni dacă în bagajele călătorilor s-ar depista produsele supuse interdicţiei de a fi introduse în ţară", a conchis Neţoiu. În urma declarării epidemiei de antrax în Republica Serbia, zona Novi Becej, satele Bocar şi Novo Miloşevo, aflate la 60 de kilometri de graniţa cu România, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Radu Roatiş-Cheţan, a dispus Direcţiilor Sanitar-Veterinare din Caraş-Severin, Timiş, Mehedinţi şi Arad intensificarea măsurilor de control strict al circulaţiei de animale vii, produse şi subproduse provenite din zona respectivă. "Situaţia este sub control. Asigurăm opinia publică din România, mai ales din zonele de la graniţa cu Republica Serbia, că medicii veterinari sunt la datorie şi fac tot ceea ce trebuie pentru ca animalele şi oamenii să nu fie în pericol", a declarat preşedintele ANSVSA. De asemenea, pentru prevenirea oricărui risc, s-a dispus monitorizarea tuturor mişcărilor interjudeţene de animale, din zona Caraş-Severin, Timiş, Mehedinţi şi Arad. Potrivit presei din Serbia, două persoane au fost spitalizate după ce au intrat în contact cu un animal decedat în urma infecţiei cu antrax, iar astfel de cazuri de infecţie au fost depistate şi în satul bulgar Ieni Kadin, situat în apropiere de frontiera cu Turcia.