Parohia „Sfântul Ioan Botezătorul” din cartierul buzoian Poștă și‑a cinstit marți, 7 ianuarie, ocrotitorul spiritual. Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a săvârșit
„Epifania - cele din urmă poeme de dragoste creştină“
Luni, 28 martie, de la ora 17:00, Editura "Doxologia" a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei va lansa volumul de poezii "Epifania - cele din urmă poeme de dragoste creştină", de Daniel Turcea. Volumul este primul dintr-o serie semnată de poetul Daniel Turcea, care urmează să vadă lumina tiparului sub egida Editurii "Doxologia". "Evenimentul, organizat la iniţiativa şi cu binecuvântarea IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, îşi propune să readucă în actualitate persoana lui Daniel Turcea, creaţia sa lirică creştină, materializată după convertirea sa interioară din 1976", a declarat Cătălin Jeckel, directorul Editurii "Doxologia".
Editura "Doxologia" a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei lansează luni, 28 martie, volumul de poezii semnat de Daniel Turcea, "Epifania - cele din urmă poeme de dragoste creştină". Evenimentul se va desfăşura începând cu ora 17:00 în Secţia Studium a Bibliotecii din incinta Facultăţii de Teologie "Dumitru Stăniloae" din Iaşi. "Evenimentul organizat la iniţiativa şi cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Teofan îşi propune să readucă în actualitate persoana lui Daniel Turcea, creaţia sa lirică creştină, materializată după convertirea sa interioară din 1976", a declarat Cătălin Jeckel, directorul Editurii "Doxologia". Volumul, care a fost îngrijit de sora poetului, doamna Lucia Turcea, şi de pr. Sever Negrescu, este primul dintr-o serie semnată de poetul Daniel Turcea, care urmează să vadă lumina tiparului sub egida Editurii "Doxologia". În anul 2004, sora poetului, Cristina-Lucia Turcea, a donat Înalt Preasfinţitului Părinte Mitropolit Teofan manuscrisele tuturor scrierilor religioase semnate de Daniel-Ilie Turcea, precum şi alte scrieri ale acestuia (acte, scrisori, desene originale, caiete cu însemnări, poezii dictate la spital, eseuri etc.), mărturisind că autorul "şi-a iubit nelimitat confraţii şi a dorit ca poeziile lui să le fie călăuză spre mântuire", rugând, în acelaşi timp pe Bunul Dumnezeu, "să primească această donaţie ca pe o jertfă a poetului către Biserica dreptmăritoare creştină şi către fraţii întru Hristos de pretutindeni", după cum se menţionează în Actul de donaţie. La eveniment va fi evocată persoana lui Daniel Turcea, precedată de un moment de armonii lirice, instrumentale şi vocale, în interpretarea Cvartetului de coarde "Finalis" şi a doamnei Cristina Anca Ciubotaru, actor la Teatrul "Luceafărul" din Iaşi. În acelaşi context vor putea fi admirate şi lucrările de grafică inspirate din poeziile poetului, semnate de elevi ai Colegiului Naţional de Artă "Octav Băncilă" din Iaşi. Daniel Turcea, unul dintre marii poeţi creştini ai secolului XX Născut la 22 iulie 1945 la Târgu Jiu, Daniel Turcea purcede la un metaforic urcuş al "coloanei infinitului" spre cerul unde "se ascunde lumina fără umbre", după cum afirmă în poezia sa "Cerul". A absolvit Liceul "Nicolae Bălcescu" din Piteşti în 1963 şi a fost licenţiat al Institutului de Arhitectură "Ion Mincu" din Bucureşti în 1968. Debutează în poezie ca poet oniric, exersându-şi ludic afinităţile matematice, fizice şi filosofice în versurile "Entropiei" - volum de poezii apărut în 1970. În urma întâlnirii providenţiale cu marii părinţi duhovnici Arsenie Papacioc şi, ulterior, cu părintele Sofian Boghiu, îşi articulează smerit atât viaţa, cât şi poezia sa, sublimându-le în volumul "Epifania" - mărturie ortodoxă lirică a întâlnirii sale cu Dumnezeu.