În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Episcopia Hușilor și-a sărbătorit duminică ocrotitoarea
Duminică, 7 iulie, la Catedrala Episcopală din Huși a fost sărbătorită în mod deosebit Sfânta Mare Muceniță Chiriachi, ocrotitoarea Episcopiei Hușilor. Slujba a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, împreună cu Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, și Preasfințitul Părinte Nestor, Episcopul Devei și Hunedoarei, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi, informează Biroul de presă al eparhiei.
Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corala „Dignus est”, a preoților din Episcopia Hușilor, coordonată de părintele Ștefan Darie.
Credincioșii care au participat într-un număr impresionant la sărbătoarea ocrotitoarei Episcopiei Hușilor s-au putut închina Cinstitului Brâu al Maicii Domnului, de la Mănăstirea Kato Xenia, Grecia, la moaștele Sfintei Mari Mucenițe Chiriachi și ale Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei, așezate în baldachinul amenajat lângă absida dreaptă a ctitoriei ștefaniene.
Cuvântul de învățătură a fost rostit de Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, care a vorbit despre chemarea pe care Domnul o adresează fiecărui om în parte, pentru a-I urma: „Pentru fiecare dintre noi există, în viață, o chemare a lui Dumnezeu, la care răspundem sau nu; simțim sau nu puterea chemării - harul lui Dumnezeu care ne copleșește și ne oferă șansa vieții veșnice. De multe ori, punem condiții, când simțim în noi glasul conștiinței, care ne cheamă la biserică, și spunem: «Astăzi sunt obosit, am alte probleme de rezolvat». Intrăm într-un fel de negociere cu Dumnezeu și Îi spunem: «Doamne, altă dată voi veni». Chemarea la credință o primesc și cei care nu sunt credincioși. Depinde, însă, de răspunsul pe care îl dăm. Această chemare este numită vocație - printr-un simplu răspuns la această chemare, prin însușirea acestei chemări, ea devine o vocație. […] Să rămânem și noi la convingerea că, în ciuda tuturor greutăților vieții, nu avem altundeva unde să ne găsim liman și salvare, decât la Hristos. De fiecare dată, în necaz și suferință, vom spune: «Doamne, unde să mergem? La cine să alergăm? Pentru că Tu ai viața veșnică»”.
Numeroși credincioși s-au împărtășit, la momentul rânduit, cu Sfintele Taine, ca împlinire a participării lor la Sfânta Liturghie.
La finalul slujbei, Părintele Episcop Ignatie le-a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Laurențiu și Preasfințitului Părinte Episcop Nestor pentru dragostea manifestată prin venirea la Huși, de sărbătoarea Sfintei Mari Mucenițe Chiriachi, și pentru frumoasa împreună-slujire: „Gândul pe care îl avem toți cei care suntem aici, de față, și o cinstim pe Sfânta Mare Muceniță Chiriachi, ocrotitoarea Episcopiei Hușilor, este cel în care ne-am asumat să ne trăim frumos și autentic credința, prin participarea la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, prin împărtășirea cu Trupul și Sângele lui Hristos și, desigur, prin iubirea pe care o manifestăm față de ea, iubire care ar trebui să transpară în tot ceea ce facem noi, și să fim recunoscuți ca fiind oamenii lui Hristos de către cei care stau, poate, încă în pridvorul bisericii, în expectativă”.
De asemenea, ierarhul Hușilor a mulțumit credincioșilor care au venit din toată episcopia pentru a trăi împreună momente de sărbătoare și pentru a-i cinsti în chip aparte pe Maica Domnului, pe Sfânta Mare Muceniță Chiriachi și pe Sfântul Ierarh Andrei Șaguna.
Părintele Episcop Nestor, al Devei și Hunedoarei, a dat citire actului de donație pentru fragmentul din moaștele Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, oferit de Părintele Mitropolit Laurențiu Catedralei Episcopale din Huși.
Apoi, Preasfinţitul Părinte Ignatie a oferit, în semn de apreciere, Crucea eparhială „Episcopul Grigorie Leu” părintelui arhidiacon Cosmin Vlăduț Mironescu; Distincția „Maria Costachi”, a Episcopiei Hușilor, cu cruce, monahiilor Antonia Corban și Andreea Chirilă, de la Mănăstirea Kato Xenia, Grecia, care au însoțit Cinstitul Brâu al Maicii Domnului; Diploma de vrednicie „Sfânta Mare Muceniță Chiriachi” a fost oferită Ioanei Condurache și Danei Chetrean, din Huși, pentru sprijinul constant acordat lucrării Bisericii și pentru dragostea manifestată față de Episcopia Hușilor.
În momentele ce au urmat, părintele consilier cultural Cosmin Gubernat a prezentat ultimele două apariții editoriale, legate de cinstirea Sfintei Mari Mucenițe Chiriachi: „Slujba Sfintei Mari Mucenițe Chiriachi pe notație psaltică”, apărută la Editura Institutului Biblic și de Misiune Ortodoxă, și Albumul audio (stick) ce conține slujba Sfintei Mari Mucenițe Chiriachi (Vecernia și Utrenia) - imprimat de Grupul psaltic „Sfânta Mare Muceniță Chiriachi”, al Catedralei Episcopale din Huși, coordonat de arhidiaconul Cosmin-Vlăduț Mironescu.
Data de 7 iulie are o semnificaţie aparte şi pentru Preasfinţitul Părinte Episcop Ignatie, fiind ziua sa de naştere. În semn de preţuire faţă de ierarh, părinții consilieri și inspectori de la Centrul eparhial, părinții protopopi și părinții stareți de la mănăstirile din eparhie i-au transmis urările şi felicitările lor, ca recunoștință și mulțumire pentru dragostea cu care îi întâmpină pe toți cei din jur. Episcopul Huşilor le-a mulţumit tuturor pentru gest, subliniind dorinţa sa ca sărbătoarea Sfintei Mari Muceniţe Chiriachi să fie în centrul atenţiei.
Brâul Maicii Domnului la Vaslui și Bârlad
În seara aceasta, de la ora 17:00, racla cu Brâul Maicii Domnului a fost purtată, în pelerinaj, la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” – Vaslui, unde va rămâne până mâine, 8 iulie.
Marți, 9 iulie, de la ora 09:00, Racla cu Brâul Maicii Domnului va fi dusă, în pelerinaj, de la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Vaslui la Catedrala „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” și „Sfântul Ierarh Grigorie Palama” din Bârlad, unde va rămâne până miercuri, 10 iulie, urmând a se întoarce la Mănăstirea Kato Xenia din Grecia.