În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Episcopia Oradiei, în proiectul FORTE
Cu binecuvântarea Preasfinţitului Sofronie, Episcopul Oradiei, în 29 noiembrie 2010, în sala festivă a Protopopiatului Oradea, a avut loc prezentarea proiectului FORTE - Formarea trainică pentru parteneriat social.
Începând din septembrie 2010, Federaţia Filantropia, împreună cu Patriarhia Română, Instituto de Formation Integral (IFI) şi SC Global Commercicum Development SRL, implementează proiectul FORTE. Acesta se desfăşoară pe parcursul a 36 de luni, până în august 2013, pe teritoriul României, fiind susţinut financiar prin Programul Operaţional pentru Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU). Scopul principal al proiectului este dezvoltarea capacităţii organizaţionale a structurilor active în domeniul parteneriatului social, din cadrul Administraţiei Patriarhale şi a unui număr de nouă eparhii din cuprinsul Bisericii Ortodoxe Române, pentru a deveni parteneri mai puternici pentru incluziunea socială la nivel naţional. Sesiunea a fost prezentată de Ina Rizoaica, coordonator de proiect din partea Federaţiei Filantropia, şi de Ioniţa Oprea, coordonator de proiect din partea Sectorului social-filantropic al Patriarhiei Române, alături de care s-au aflat membrii Permanenţei Consiliului Eparhial al Episcopiei Oradiei şi preoţi din cadrul eparhiei. În cadrul sesiunii s-a discutat despre realizarea unei evaluări sistematice, obiective şi profesionale a capacităţii organizaţionale şi de livrare de servicii sociale ale Administraţiei Patriarhale şi a nouă eparhii de pe cuprinsul întregii ţări, generarea unei strategii instituţionale în domeniul incluziunii sociale, la nivel central şi regional, dar şi îmbunătăţirea competenţelor angajaţilor din cadrul structurilor instituţionale naţionale. Vor fi organizate sesiuni de training pe teme de dezvoltare organizaţională, alternate cu exerciţii practice, asistenţă în teren şi consultanţă. La acestea vor participa 90 de persoane, alese din eparhii. Scopul trainingului este să îmbunătăţească competenţele şi abilităţile de management ale beneficiarilor şi să-i sprijine în conceperea şi implementarea unui proces participativ de planificare strategică. Vor fi dezvoltate 10 centre de resurse la nivelul eparhiilor, în cadrul cărora vor lucra consultanţi pregătiţi în proiect şi care vor oferi informaţii, servicii de consiliere şi asistenţă, asigurând dezvoltarea parteneriatelor locale şi implementarea strategiilor. Tot în cadrul proiectului se va dezvolta un Centru Naţional de Formare Continuă pentru completarea şi extinderea programului demarat în proiect. Beneficiarii acestuia vor fi sprijiniţi de experţi şi de centrele de resurse pentru a elabora, iar mai apoi pentru a implementa strategii eficiente la nivel regional pentru incluziunea socială şi planuri de acţiune pentru dezvoltare organizaţională. Programul propune o intervenţie structurată pentru sprijinirea dezvoltării organizaţionale a eparhiilor, în funcţie de caracteristicile lor şi de priorităţile identificate la nivel regional şi local. (pr. Silviu Dobai)