„Taina cea din veac ascunsă și de îngeri neștiută”, Nașterea din Fecioara Maria a Fiului lui Dumnezeu devenit Om, a fost prăznuită cu multă solemnitate și bucurie la Catedrala Patriarhală din
Episcopia Oradiei, în sărbătoare
Împlinirea celor 90 de ani de la reînfiinţarea Episcopiei Oradiei a fost binecuvântată de vizita Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în Ţara Crişurilor, efectuată în perioada 17-20 septembrie.
Un impresionant sobor de arhierei, preoţi şi credincioşi, alături de oficialităţi locale, l-au întâmpinat vineri, 17 septembrie, pe Preafericitul Părinte Patriarh Daniel la Centrul Eparhial, în Paraclisul "Sfinţii Ierarhi Mărturisitori Ilie Iorest şi Sava Brancovici, mitropoliţii Transilvaniei". Preasfinţitul Episcop Siluan al Episcopiei Ortodoxe Române a Ungariei a oficiat o slujbă de Polihroniu.
În cuvântul de bun-venit, Preasfinţitul Sofronie, Episcopul Oradiei, a prezentat succint viaţa românilor ortodocşi din eparhie, situaţia prezentă a comunităţilor şi activităţile pastoral-misionare din ultimii ani. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel şi-a exprimat bucuria de a vizita Oradea la moment aniversar, de a fi întâmpinat atât de frumos de credincioşii din Bihor şi de a găsi aici o biserică vie. "O eparhie nouă înseamnă o etapă nouă în istoria unui ţinut, a unei regiuni. Dacă în 1920 s-a reînfiinţat Episcopia Oradiei, vedem că de atunci şi până astăzi a tot crescut numărul parohiilor, mănăstirilor şi, mai ales, numărul bisericilor noi care s-au construit şi se construiesc", a spus Patriarhul României.
Binecuvântare la Catedrala cu Lună
În a doua zi a vizitei canonice de la Oradea, Întâistătătorul Bisericii noastre a fost primit la istorica Biserică "Adormirea Maicii Domnului", Catedrala cu Lună. După slujba de Te Deum oficiată de PS Petroniu, Episcopul Sălajului, PS Sofronie, Episcopul Oradiei, a prezentat cele mai importante momente din istoria catedralei, locul întronizării tuturor episcopilor de Oradea şi loc de veci pentru o parte dintre aceşti ierarhi, şi a evocat istoricul moment al reînfiinţării Episcopiei Oradiei şi alte momente importante din istoria ei.
Patriarhul României a vorbit despre importanţa lucrării pastorale a Bisericii în diferitele eparhii, unde românii ortodocşi au rămas fideli Ortodoxiei. "Am venit aici să mulţumim lui Dumnezeu pentru binefacerile revărsate asupra acestei eparhii de-a lungul timpului, şi mai ales de la reînfiinţarea ei, în 1920, să comemorăm pe cei care au fost vrednici slujitori ai ei şi să cerem ajutorul lui Dumnezeu pentru a continua activităţile lăsate nouă ca moştenire şi, în acelaşi timp, să amplificăm lucrarea misionară şi pastorală din această parte a ţării", a spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. La finalul vizitei, oaspetele a oferit bisericii orădene o cruce de binecuvântare şi câteva cărţi.
Doctor Honoris Causa la Oradea
Al doilea moment al zilei de sâmbătă s-a desfăşurat la Universitatea din Oradea, unde Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a primit titlul de Doctor Honoris Causa. Evenimentul a avut loc în Aula Universităţii, în prezenţa mai multor ierarhi, a oficialităţilor locale şi judeţene, a reprezentanţilor altor culte religioase, a membrilor Senatului Universităţii orădene şi a altor invitaţi.
Cuvântul "Laudatio" a fost citit de pr. prof. dr. Nicu Dumitraşcu, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă "Episcop dr. Vasile Coman", care a elogiat atât personalitatea, cât şi remarcabilele activităţi academice şi pastoral-administrative ale Patriarhului României.
După decernarea noului titlu academic, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit meditaţia "Liturghie euharistică şi filantropie socială", o profundă expunere despre legături intrinseci între slujirea lui Dumnezeu prin Sfânta Liturghie şi slujirea aproapelui în Biserică. La final, Patriarhul României a oferit bibliotecii Universităţii din Oradea diverse cărţi şi publicaţii.
Vizită la Biserica Albastră
În seara aceleiaşi zile, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a vizitat Biserica "Sfântul Nicolae" - Albastră. Părintele paroh Gheorghe Nemeş a prezentat istoria parohiei, activităţile pastorale şi administrative. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a felicitat şi binecuvântat lucrările care se desfăşoară aici şi a oferit părintelui paroh Ordinul "Sfântul Apostol Andrei" pentru clerici, iar bisericii, o icoană a Mântuitorului Iisus Hristos.
Patriarhul României a binecuvântat şi Centrul social "Sfântul Mare Mucenic Gheorghe" al Parohiei Oradea CFR-Vii, unde, în colaborare cu Parohia "Sf. Cruce" din Torino, Italia, se desfăşoară proiectul social-filantropic "Agapa Sf. Mc. Gheorghe".