Ziua de 15 noiembrie marchează, în Biserica noastră, atât începutul Postului Nașterii Domnului, cât și pomenirea Sfântului Cuvios Paisie de la Neamț. Între lăcașurile care îl au ocrotitor spiritual pe marele stareț isihast se numără și biserica Parohiei „Șerban Vodă” din Protopopiatul Sector 4 Capitală, care și-a sărbătorit hramul de toamnă prin rugăciune. Bogatul program liturgic care a marcat sărbătoarea comunității parohiale a debutat în ajunul zilei de pomenire a sfântului.
Episcopul Dionisie Romano, comemorat la Buzău
În contextul împlinirii a 150 de ani de la mutarea sa la Domnul, Episcopul Dionisie Romano al Buzăului a fost comemorat marți, 23 mai, printr-o serie de manifestări culturale și religioase. Programul zilei a început la Catedrala Arhiepiscopală „Înălțarea Domnului” din municipiul Buzău cu Simpozionul cultural-comemorativ „Episcopul Dionisie Romano al Buzăului (1865-1873) - 150 de ani de la intrarea sa în veșnicie”.
Simpozionul dedicat vrednicului ierarh a fost organizat de Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei în parteneriat cu Biblioteca Academiei Române. La eveniment au participat chiriarhul locului, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian, pr. Marian Gegea, vicar administrativ eparhial, consilieri și inspectori eparhiali, protoierei, reprezentanți ai inspectoratelor școlare din cele două județe ale eparhiei, clerici, monahi și monahii, cadre didactice și elevi de la Seminarul Teologic Ortodox „Chesarie Episcopul”, profesori de religie, membre ale Societății Naționale a Femeilor Ortodoxe Române - Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei și alți invitați.
Cuvântul de deschidere a fost rostit de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian, care a vorbit despre viața și personalitatea Episcopului Dionisie Romano, amintind că acesta s-a remarcat ca un ctitor de școală românească, prin înființarea de școli la Schitul Nifon și la mănăstirile Rătești, Dălhăuți, Cislău și Cotești, cu scopul pregătirii corespunzătoare a monahilor, dar și a copiilor, întrucât dorința sa cea mai arzătoare a fost ca societatea să progreseze prin cultură.
În cadrul simpozionului, pe parcursul unei singure sesiuni, au susținut prelegeri: prof. ing. Nicolae Noica, directorul general al Bibliotecii Academiei Române - „Dionisie Romano, ierarhul cărturar și patriot. 150 de ani de la trecerea la «lumina cea neînserată»”; pr. prof. univ. dr. Mihail Săsăujan, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București - „Contextul politic-istoric și bisericesc al activității Episcopului Dionisie Romano al Buzăului (1865-1873)”; pr. prof. dr. Nicolae Moraru, Seminarul Teologic din Buzău - „Activitatea cultural-educațională a Episcopului Dionisie Romano”.
La finalul evenimentului, cei trei conferențiari au primit Diploma de vrednicie „Episcopul Dionisie Romano” și medalia jubiliară, pe aversul căreia se află imprimat portretul ierarhului buzoian, iar pe revers, clădirea Bibliotecii Academiei Române, întrucât el este unul dintre membrii fondatori ai prestigioasei instituții de cultură. De asemenea, aceleași distincții au fost oferite și preoților din Eparhia Buzăului și Vrancei care s-au remarcat prin derularea a numeroase proiecte educaționale și activități catehetice: pr. Cristian-Marius Dima - inspector școlar pentru limbi moderne în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Buzău și profesor la Seminarul Teologic Ortodox „Chesarie Episcopul”; pr. Alexandru Pripon - Parohia „Sfântul Mare Mucenic Mina” din Buzău, Protoieria Buzău I; pr. Ionuț-Emanuel Tudose - Parohia Limpeziș, Protoieria Buzău II; pr. Sorin Pană - Parohia Berca, Protoieria Pătârlagele; pr. Cristian-Mihail Iordache - Parohia „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Râmnicu Sărat, Protoieria Râmnicu Sărat; pr. Daniel Alban - Parohia „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Focșani, Protoieria Focșani I; pr. Cristinel Muscalu - Parohia Tâmboești, Protoieria Focșani II; pr. Ionică Cîrneleagă - Parohia Coza, Protoieria Panciu.
Manifestările s-au încheiat la Catedrala voievodală „Adormirea Maicii Domnului” din incinta Centrului eparhial, unde Părintele Arhiepiscop Ciprian a oficiat slujba Parastasului pentru vrednicul de pomenire Episcop Dionisie Romano, precum și un Trisaghion la mormântul acestuia din vecinătatea lăcașului de cult.