IPS Părinte Mitropolit Ioan și-a serbat, și anul acesta, onomastica, la sărbătoarea Soborului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, Înaintemergătorul Domnului, luând masa de prânz cu beneficiarii Centrului social de urgență pentru persoane fără adăpost de la Pădurea Verde din Timișoara.
Eroii neamului, pomeniţi în bisericile ortodoxe
Ieri, în ziua de prăznuire a Înălţării Domnului, toate catedralele, bisericile, şi mănăstirile ortodoxe din ţară şi străinătate au făcut pomenirea tuturor eroilor români căzuţi de-a lungul veacurilor pe toate câmpurile de luptă pentru credinţă, libertate, dreptate şi pentru apărarea ţării şi întregirea neamului. Slujbele de pomenire au fost oficiate după Sfânta Liturghie, la cimitirele, troiţele şi monumentele dedicate cinstirii eroilor neamului.
Ieri a avut loc o ceremonie şi lângă Mormântul Ostaşului Necunoscut. Aceasta a fost deschisă cu un moment de reculegere păstrat în memoria celor care s-au jertfit pentru, credinţă, libertate şi apărarea patriei. Slujba parastasului a fost săvârşită de către preoţii ortodocşi ai garnizoanei din Bucureşti. „Ziua eroilor a fost instituită ca sărbătoare naţională bisericească a poporului român prin lege, ca urmare a tradiţiilor străbune, păstrate de Biserica Ortodoxă Română. În această zi ne aducem aminte de cei care s-au înălţat la cer, luptând pentru ţară şi neam în România sau în alte ţări din Europa şi din Asia, lăsându-şi adeseori oasele sfinţite şi de multe ori uitate în pământul străbun sau în alte treizeci de state. Este o sărbătoare pe care noi trebuie s-o marcăm prin comemorare, prin lacrimă şi lumânare, pentru că este o bună ocazie să ne amintim de cei care au murit pentru noi, cei de astăzi, şi pentru cei care vor veni“, ne-a declarat domnul colonel Ilie Schipor, director adjunct al Oficiului naţional pentru cultul eroilor. După slujba de pomenire a eroilor neamului, a urmat festivitatea de depunere a coroanelor de flori la Mormântul Ostaşului Necunoscut din partea Preşedinţiei şi a Guvernului României, a Senatului şi a Camerei Deputaţilor, a Ministerului Apărării Naţionale şi a altor instituţii de stat, precum şi a Asociaţiilor veteranilor din Bucureşti. Prin hotărârile Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din anii 1999 şi 2001, sărbătoarea Înălţării Domnului a fost consacrată ca Zi a Eroilor şi Sărbătoare Naţională Bisericească. Totodată, Legea 379 din 2003, privind regimul mormintelor şi operelor comemorative de război, a proclamat cea de-a patruzecea zi de la Sfintele Paşti sărbătoarea Înălţării Mântuitorului Iisus Hristos, Ziua Eroilor, ca Sărbătoare Naţională a poporului român. (Ciprian BÂRA)