Praznicul Naşterii Domnului a adunat şi în acest an mulţimi de credincioşi la Catedrala Mitropolitană din Sibiu. Sfânta Liturghie din ziua marelui praznic a fost săvârşită de
„Este mare nevoie de a întări coresponsabilitatea şi cooperarea în Biserică şi în societate“
▲ Biserica Ortodoxă Română s-a aflat ieri în sărbătoare, cu prilejul împlinirii a unui an de când Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a fost întronizat ca al şaselea Patriarh al Bisericii noastre ▲ Aniversarea Preafericitului Părinte Daniel a început cu sfinţirea unui nou paraclis în cadrul Reşedinţei patriarhale şi a continuat cu o slujbă de mulţumire ▲ În cadrul momentului festiv, au fost reliefate împlinirile din acest an la nivelul Patriarhiei Române şi al Arhiepiscopiei Bucureştilor, iar Patriarhul a primit mesaje de felicitare ▲
Sărbătorirea unui an de la întronizarea PF Părinte Patriarh Daniel a început ieri-dimineaţă prin sfinţirea paraclisului din Reşedinţa patriarhală cu hramurile „Sfântul Ierarh Grigorie Luminătorul“, „Sf. Prooroc Ilie Tesviteanul“ şi „Sf. Cuvios Daniil Sihastrul“.
Slujba sfinţirii a fost săvârşită de către Părintele Patriarh împreună cu un ales sobor alcătuit din ierarhi, membri ai Sfântului Sinod, precum şi preoţi şi diaconi care lucrează în cadrul Administraţiei patriarhale. În cuvântul de învăţătură rostit cu acest prilej, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a arătat motivaţia amenajării şi sfinţirii noului paraclis. „Locul cel mai de preţ dintr-o casă trebuie să fie locul rugăciunii. Prin acest paraclis, dorim să arătăm că cea mai mare activitate a Bisericii este aceea de a uni cerul cu pământul, prin înălţarea pământenilor în iubirea Prea Sfintei Treimi, prin pocăinţă, prin sfinţirea vieţii, prin săvârşirea Sfintelor Taine, prin tot ceea ce este prezenţa lui Dumnezeu în viaţa noastră, ca prezenţă dorită, cerută şi chemată. Acest paraclis are şi o semnificaţie de binecuvântare asupra oraşului, prin liturghiile pe care le vom săvârşi cu ajutorul lui Dumnezeu. Sunt liturghii pe care le săvârşim spre mântuirea celor care iubesc pe Hristos şi Biserica noastră. În mod deosebit am dorit ca acest paraclis să fie amenajat aici, pentru că de aici se va vedea locul unde va fi înălţată noua catedrală“, a spus PF Daniel.
În continuare, Preafericirea Sa a subliniat că noul paraclis a primit trei hramuri pentru că acestea sunt „prilejuri de a ne ruga şi bucura îm-preună“. De asemenea, Patriarhul a mai evidenţiat în cuvântul său viaţa Sfântului Grigorie, arhiepiscopul Armeniei, despre care a explicat că este numit „Luminător“, în înţelesul de botezător, precum şi Sfântul Botez este numit Sfânta Luminare.
După slujba de sfinţire, a urmat Sfânta Liturghie săvârşită de către PS Varsanufie Prahoveanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor.
Felicitat de preşedinte, ierarhi şi personalităţi din viaţa politică şi culturală
Ceasul aniversar dedicat Patriarhului României a continuat cu un Te Deum, în sala „Europa Christiana“ din Palatul Patriarhiei. Slujba de mulţumire pentru toate binefacerile dăruite de Dumnezeu în acest prim an de slujire patriarhală a fost săvârşită de către PS Ciprian Câmpineanul, Episcop-Vicar Patriarhal, în prezenţa Părintelui Patriarh Daniel, a altor ierarhi, membri ai Sfântului Sinod. Au participat, de asemenea, personalităţi din viaţa politică şi culturală, precum şi colaboratori din Administraţia patriarhală şi de la Arhiepiscopia Bucureştilor.
Mesajele de felicitare au fost adresate în Aula Magna Teoctist Patriarhul, din Palatul Patriarhiei. Acest moment festiv a fost deschis cu un film realizat de Trinitas TV, care a rememorat şedinţa solemnă a Sfântului Sinod de pe 30 septembrie 2007, în cadrul căreia personalităţile şi zecile de delegaţii participante la întronizarea celui de-al şaselea patriarh al Bisericii noastre şi-au prezentat mesajele de felicitare.
Patriarhul a fost felicitat ieri de preşedintele Traian Băsescu, dar şi de dl Călin Popescu-Tăriceanu, acesta din urmă trasmiţând un mesaj prin intermediul ministrului Culturii şi Cultelor, Adrian Iorgulescu.
În continuare, PS Vincenţiu Ploieşteanul şi PS Varsanufie Prahoveanul au reflectat împlinirile şi lucrările în curs de desfăşurare din primul an de patriarhat al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, precum şi proiectele de viitor iniţiate de Preafericirea Sa. La final, Părintele Patriarh a mulţumit tuturor pentru prezenţă şi pentru mesajele transmise.
Contribuţia BOR la dezvoltarea întregii societăţi româneşti
Mesajul de felicitare al preşedintelui României, Traian Băsescu
Preafericite Părinte Patriarh,
Am deosebita bucurie de a vă adresa cele mai calde urări de slujire rodnică şi viaţă îndelungată, cu prilejul aniversării primului an de la întronizarea ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române. Aniversarea primului an de slujire ca patriarh este o zi importantă pentru întreaga Biserică Ortodoxă Română. Respectul şi urările mele, în numele Statului român, se adresează persoanei Preafericirii Voastre şi, prin persoana Preafericirii Voastre, întregii Biserici Ortodoxe Române. Doresc să-mi exprim totodată deplina apreciere pentru lucrarea Preafericirii Voastre şi pentru implicarea Bisericii Ortodoxe Române în susţinerea celor care au nevoie de grija şi ocrotirea Bisericii, în viaţa culturală, în educaţie, în dialogul interconfesional şi interreligios. Am văzut cum, în momente foarte dificile, Biserica Ortodoxă Română s-a implicat în ajutorarea sinistraţilor. Mă refer nu numai la ajutorul material, ci şi la apelul pe care l-a făcut pentru a trezi solidaritatea noastră cu cei aflaţi în nevoie.
Apreciem participarea Bisericii Ortodoxe Române, alături de celelalte culte, la educaţia tinerilor, întrucât Biserica este creatoare şi purtătoare a valorilor morale în societate. Este un reper care cultivă respectul faţă de valori şi are astfel respectul nostru. Organizarea de noi episcopii şi parohii în diaspora, din Spania până în Australia şi Suedia, a reprezentat o prioritate evidentă în acest prim an de patriarhat al Preafericirii Voastre. Trebuie să subliniez importanţa existenţei acestor centre eparhiale în străinătate pentru formarea comunităţilor româneşti şi pentru legătura lor cu ţara, cu tradiţiile şi cu realităţile româneşti. Această prezenţă nouă în străinătate corespunde şi rolului pe care Biserica Ortodoxă Română îl poate avea în Europa, întrucât constituie cea mai mare comunitate ortodoxă din Europa. Biserica - „factor al păcii sociale“, alături de celelalte culte, conform noii Legi a cultelor, reprezintă o altă dimensiune a prezenţei Bisericii Ortodoxe Române în societate. Cunoscând semnificaţia pe care o acordaţi comunicării valorilor creştine într-o societate deschisă, prin extinderea reţelei Radio Trinitas şi prin înfiinţarea Televiziunii Trinitas, putem spune că Biserica Ortodoxă Română a intrat în epoca comunicării moderne, răspunzând aşteptărilor propriilor ei credincioşi.
Având în vedere participarea ortodoxiei la identitatea marii familii europene, din care România face parte şi prin patrimoniul său spiritual, sunt convins de însemnătatea contribuţiei responsabile şi benefice a Bisericii Ortodoxe Române, sub păstorirea Preafericirii Voastre, la dezvoltarea întregii societăţi româneşti.
Recunoştinţă pentru împliniri şi responsabilitate pentru noi lucrări
▲ Cuvântul PF Părinte Daniel, la aniversarea unui an de patriarhat ▲
Păstrând şi făcând roditoare moştenirea luminoasă lăsată nouă de vrednicul de pomenire părintele nostru patriarh Teoctist, acum, la un an de la primirea marii responsabilităţi de Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, aducem mulţumiri lui Dumnezeu pentru binefacerile Lui revărsate asupra Bisericii noastre. Raportul de activitate al Patriarhiei Române, prezentat de PS Părinte Episcop-Vicar Patriarhal Vincenţiu Ploieşteanul şi raportul de activitate al Arhiepiscopiei Bucureştilor, prezentat de PS Părinte Episcop-Vicar Varsanufie Prahoveanul, ne arată multe împliniri şi proiecte care s-au realizat ori sunt în curs de realizare cu ajutorul lui Dumnezeu şi cu osteneala colaboratorilor noştri permanenţi de la Patriarhie şi de la Arhiepiscopie. Cele mai importante realizări, însă, sunt împliniri ale hotărârilor Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, ţinând seama de nevoile clerului şi credincioşilor noştri din ţară şi din afara graniţelor ei.
Pentru toate cele ce s-au realizat în viaţa Bisericii noastre în anul care a trecut de la întronizarea noastră, ca urmare a conlucrării dintre ierarhi, cler şi credincioşi, trebuie să arătăm astăzi recunoştinţă şi să mulţumim lui Dumnezeu şi acelor oameni prin care Dumnezeu lucrează ca Biserica Lui din poporul nostru român să fie loc de înnoire, sfinţire şi mântuire a celor ce iubesc pe Dumnezeu şi împlinesc voia Sa. În acelaşi timp, mulţumim şi tuturor instituţiilor centrale şi locale, organizaţiilor, firmelor şi persoanelor particulare care au ajutat şi ajută Biserica noastră în multiplele ei activităţi liturgice, pastorale, culturale şi social-filantropice, ca ea să-şi împlinească misiunea ei în societatea românească de azi, în context european şi universal.
Totodată, trebuie să privim spre lucrările ce se cer împlinite în prezent şi viitor, ca urmare a multor nevoi, exigenţe şi provocări ale timpului nostru, ca de pildă secularizarea şi sărăcia, slăbirea comuniunii de iubire şi a solidarităţii în familie şi în societate, scăderea numărului populaţiei, noile probleme pastorale şi sociale create de emigraţia românilor şi altele.
Pentru a face faţă acestor probleme este mare nevoie de a întări coresponsabilitatea şi cooperarea în Biserică şi în societate, pentru ca libertatea noastră să fie folosită pentru a săvârşi binele, a apăra şi promova demnitatea umană şi a dobândi mântuirea sau comuniunea de viaţă veşnică în iubirea Preasfintei Treimi.
În această perspectivă, sunt încă multe de făcut cu credinţă vie şi osteneală multă.
Desigur, avem speranţa şi convingerea că Dumnezeu ne va ajuta să împlinim ceea ce este bine şi plăcut Lui, şi folositor oamenilor, mai ales dacă simţim bucurie în suflet când aducem bucurie semenilor noştri, adesea aflaţi în nevoi, încercări, suferinţe şi singurătate.
Mulţumim tuturor celor ce astăzi au participat la acest moment aniversar din viaţa Bisericii noastre, pentru a mulţumi lui Dumnezeu şi pentru a întări comuniunea noastră frăţească, spre binele Bisericii şi al societăţii în care trăim. Rămânem îndatoraţi celor care ne-au onorat cu prezenţa lor la acest ceas aniversar.
Rugăm pe Hristos-Domnul să ne binecuvinteze pe toţi cu harul Său şi cu iubirea Sa de oameni, spre slava Preasfintei Treimi, spre binele Bisericii noastre şi al poporului nostru.