În ziua praznicului Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, credincioșii Bisericii „Sfântul Nicolae”‑Ghica, paraclis universitar din București, au trăit un moment de mare bucurie
„Este necesar să păstrăm tradițiile și să le evidențiem”
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a primit vineri, 18 decembrie 2015, la Reședința Patriarhală, trei grupuri de colindători. Seara a debutat cu membrii grupului „Datina Românească” al Asociației „Tradiția Românească”, iar după aceea, Preafericirea Sa a fost colindat de două grupuri de copii din localitățile Săcel și Siliștea de Sus, județul Maramureș, însoțiți de preoții parohi și de domnul academician Ionel Valentin Vlad, președintele Academiei Române. Evenimentul a avut loc în Muzeul Patriarhilor României din Reședința Patriarhală.
Întâistătătorul Bisericii noastre i-a felicitat pe membrii grupului „Datina Românească”, pentru entuziasmul tineresc și pentru promovarea portului tradițional: „S-a făcut o armonie între cântare și partea aceasta frumoasă a costumului popular românesc, într-o diversitate și complementaritate impresionantă. Este necesar să păstrăm tradițiile și să le evidențiem. Aceste cântări sunt străvechi și arată bucuria pregătirii noastre pentru sărbătoarea Nașterii Domnului, dar și o bucurie de comuniune între generații. Aceasta arată că de fapt Hristos, Cel pe Care Îl primim în sufletele noastre ca să Se nască în mod tainic ca și în peștera din Betleem, este Acela despre Care Sfântul Apostol Pavel a spus «Iisus Hristos, ieri și azi și în veci, este Același». Această continuitate în identitate arată că și Biserica, Trupul Său tainic, are continuitate peste veacuri și este anticamera Împărăției Cerurilor”.
În continuare, Părintele Patriarh Daniel s-a bucurat de colindele celor două grupuri din Maramureș. „Vă felicităm pentru faptul că păstrați tradițiile noastre frumoase românești și mai ales că aveți costumele acestea populare, tradiționale și vii, care arată vioiciunea, entuziasmul și prospețimea tradiției în Maramureș. Avem o tradiție foarte bogată și, în același timp, o identitate românească dinamică. Apreciem faptul că ați venit împreună cu părinții păstori. Așa a fost la Betleem: îngerii au cântat iar păstorii au binevestit, și este foarte frumos când colindătorii sunt însoțiți de preot și binevestesc bucuria Nașterii Mântuitorului Iisus Hristos. Avem mare nevoie de a transmite credința din generație în generație, pentru că Biserica este continuitatea în timp a Trupului tainic al lui Hristos. Aceste colinde sunt o lucrare misionară, nu doar folclorică, o lucrare de transmitere a credinței de la om la om, din casă în casă și din generație în generație”, a spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.
Preafericirea Sa l-a felicitat apoi, în mod deosebit, pe domnul academician Ionel Valentin Vlad, președintele Academiei Române, pentru interesul pe care l-a manifestat în activitatea sa față de valorile tradiționale românești. La final, membrii grupului „Datina Românească”, precum și colindătorii maramureșeni au primit daruri din partea Patriarhului României.