De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Este nevoie de smerenie şi credinţă pentru a câştiga loc în Împărăţia cerurilor
Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, a săvârşit Sfânta Liturghie din Duminica a 5-a din Postul Mare la Paraclisul Mitropolitan „Sfântul Nichita Romanul” din Sibiu.
În Paraclisul Mitropolitan din Sibiu, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Laurenţiu s-a rugat în mod special pentru sănătatea celor afectaţi de noul coronavirus, pentru odihna celor care au trecut la Domnul în această perioadă, dar şi pentru toţi cei care se află acum în carantină şi aşteaptă cu nădejde ajutorul ceresc care să înceteze această pandemie.
Ierarhul a vorbit despre învăţăturile duhovniceşti ale acestei duminici: „În a doua parte a Postului Mare, atenţia noastră se îndreaptă spre Sfintele Pătimiri ale Mântuitorului Iisus Hristos. A doua anunţare de către Mântuitorul Iisus Hristos a Pătimirilor Sale mântuitoare ne face pe noi să ne pregătim şi mai intens cu sufletele şi cu trupurile noastre de marele eveniment pe care Mântuitorul îl va realiza pentru noi, mântuirea noastră prin Sfintele Sale Pătimiri, prin răstignirea Sa, prin moarte, prin îngropare şi apoi prin Învierea Sa cea de a treia zi”.
De asemenea, Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, a subliniat că „suntem chemaţi să primim toate cu smerenie şi cu mulţumire în faţa lui Dumnezeu. Doi dintre ucenici au dorit să obţină din partea Mântuitorului Iisus Hristos un favor special. Iacov şi Ioan, fiii lui Zevedeu, i-au cerut Mântuitorului să fie unul de-a dreapta şi unul de-a stânga în Împărăţia Lui, ei confundând Împărăţia cerurilor cu o împărăţie lumească pe care credeau ei că Mântuitorul o va întemeia pe pământ. De aceea, Mântuitorul săvârşeşte astăzi două tămăduiri, două vindecări. Întâi îi vindecă pe cei doi ucenici ai Săi de mândrie şi apoi îi va vindeca şi pe ceilalţi ucenici de mânie şi de invidie”. Ierarhul a evidenţiat nevoia de smerenie şi credinţă pentru a câştiga loc în Împărăţia cerurilor.
În ultima parte a cuvântului de învăţătură, i-a îndemnat pe toţi la rugăciune şi la participare sufletească la sfintele slujbe transmise din biserici prin mijloacele moderne de comunicare. De asemenea, ierarhul a cerut tuturor să se roage pentru cadrele medicale care se află în linia întâi în această luptă cu noul coronavirus şi care îşi riscă propria viaţă pentru a salva vieţile celor aflaţi în suferinţă.