Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
„Este un eveniment de la care nu putem lipsi“
Prezenţi la evenimentele dedicate hramului Catedralei Patriarhale, entuziaşti şi mai puternici decât stihiile vremii s-au dovedit a fi, şi în acest an, organizatorii şi voluntarii, fără de care sărbătoarea spirituală a Bucureştiului nu ar fi decurs normal, lipsită de incidente. Citiţi în cele ce urmează câteva mărturii ale celor direct implicaţi în buna desfăşurare a manifestărilor de pe Colina Bucuriei.
Încă din prima zi a pelerinajului dedicat Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, nerăbdători, oamenii s-au aşezat la rând spre a se întâlni cât mai grabnic cu sfinţii dătători de speranţă şi, odată cu ei, câţiva voluntari de la Crucea Roşie Română - Filiala Sector 4, însoţiţi de directorul Venera Vasiliu, puneau la punct ultimele detalii organizatorice în corturile amplasate la baza Dealului Patriarhiei.
„De 11 ani consecutiv vin la Patriarhie, cu prilejul sărbătorii Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor. În primul rând, prezenţa mea şi a colegilor mei înseamnă ajutor pentru oameni. De cum începe pelerinajul, suntem aici zi-noapte, iar alături de noi sunt şi reprezentanţi ai Asociaţiei medicilor şi farmaciştilor ortodocşi români. Este un eveniment de la care nu putem lipsi, pentru că este mare nevoie de asistenţa noastră. Împreună cu cei peste 70 de voluntari, oferim credincioşilor prim ajutor, un ceai cald sau apă. În al doilea rând, munca noastră implică multă responsabilitate şi dragoste pentru oameni. Dincolo de toate, suntem cu toţii oameni şi trebuie să fim aproape unii de ceilalţi. De fiecare dată, simţim o emoţie aparte, datorată încărcăturii spirituale a acestui loc. Personal, mă simt legată de Sfântul Dimitrie de mulţi ani. La fel ca oamenii ce stau ore întregi la rând, am stat şi eu. Şi alerg la racla cu sfintele sale moaşte ori de câte ori simt să mă rog din toată inima“, spune Venera Vasiliu, director Crucea Roşie Română - Filiala Sector 4.
Oamenii coboară cu mai multă speranţă
Mai sus, aproape de clopotniţa catedralei, la corturile amplasate de Serviciul colportaj al Arhiepiscopiei Bucureştilor, credincioşii cumpără obiecte religioase, cărţi de rugăciune, lumânări.
„Sunt pentru al patrulea an voluntar la hramul Catedralei Patriarhale. Ca şi în anii precedenţi, mă ocup de vinderea lumânărilor, a obiectelor bisericeşti şi a suvenirelor, astfel încât toţi credincioşii care trec pe aici să ducă în casele şi în familiile lor un licăr de lumină de pe Colina Bucuriei. Simt o mare bucurie sufletească şi, în acelaşi timp, o trăire duhovnicească intensă, căci binecuvântarea Sfântului Cuvios Dimitrie şi a celorlalţi sfinţi este cu noi. Am observat, în timp, cum unii oameni urcă deznădăjduiţi, din cauza suferinţelor mari pe care le au, dar coboară, de fiecare dată, cu multă linişte pe chipuri, mai întăriţi, mai îndreptaţi şi cu mai multă speranţă. Eu, la rândul meu, am simţit ajutorul Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou. Toate aceste amintiri, imagini şi mărturisiri ale credincioşilor despre binefacerile sfântului le păstrez ca pe o comoară în sufletul meu şi ştiu că ele o să-mi folosească în misiunea mea pastorală de mai târziu“, vorbeşte Gabriel Gelu Anghelineş, voluntar la Serviciul colportaj al Arhiepiscopiei Bucureştilor.
Bucurie sinceră
Ca în fiecare an, mulţi studenţi de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul“ din Bucureşti iau parte la organizarea manifestărilor prilejuite de marea sărbătoare a urbei lui Bucur. Cu toţii au mare evlavie la Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, unul dintre protectorii lor, la care aleargă pentru ajutor mai ales în sesiuni şi în perioada examenelor foarte grele. Aşadar, prezenţa lor în aceste zile ale pelerinajului este ca o mulţumire adusă sfântului pentru răspunsurile grabnice oferite la rugăciunile lor. Alin Stoica, preşedintele Asociaţiei studenţilor teologi ortodocşi, declară: „Asociaţia noastră se implică şi anul acesta în desfăşurarea sărbătorii dedicate Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, prin trimiterea de voluntari în serile de pelerinaj. În noaptea de duminică spre luni şi în noaptea de luni spre marţi, începând de la ora 21:00 şi până la ora 5:00, au fost şi vor fi prezenţi câte 15, 20 de voluntari. Aceştia, împreună cu reprezentanţi de la Sectorul social-filantropic al Arhiepiscopiei Bucureştilor, vor încerca să vină în ajutorul pelerinilor, date fiind condiţiile meteo nefavorabile, prin oferirea de ceaiuri calde. Din experienţa anilor anteriori, am sesizat că oamenii nu sunt doar înfriguraţi, de multe ori orele petrecute la rând le dau şi alte slăbiciuni, iar pentru noi este o bucurie deosebită atunci când, printr-un ceai cald şi o vorbă bună, îi motivăm cumva să aştepte, în continuare, la moaştele Sfântului Cuvios Dimitrie. Mesajul pe care dorim să-l transmitem, în primul rând tinerilor, este acela că voluntariatul este sursa din care poţi extrage o răsplată mult mai consistentă decât un privilegiu de ordin material, şi anume bucuria sinceră a oamenilor.“