În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
„Este un moment de aleasă bucurie pentru credincioşii din parohia noastră“
Construcţia Bisericii "Sf. Cuv. Parascheva" din parohia Orăşeni Vale, sfinţită în urmă cu două zile, a început în septembrie 2002. Prima slujbă a fost oficiată pe 14 octombrie 2006, când biserica şi-a serbat hramul.
Slujba de sfinţire a Bisericii "Sf. Cuv. Parascheva" a fost oficiată de Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, care a săvârşit apoi Sfânta Liturghie pe un podium amenajat în curtea sfântului lăcaş. După citirea Sfintei Evanghelii, Părintele Mitropolit a rostit un cuvânt de învăţătură în care a vorbit despre modelul de smerenie a sutaşului a cărui slugă a fost vindecată de Domnul. "Hristos vindecă sluga sutaşului, admirându-i acestuia credinţa. În primul rând, deşi era om mare şi responsabil în oastea romană, era şi un om smerit. Sutaşul a spus: "Doamne, nu sunt vrednic să intri sub acoperişul meu", recunoscându-se pe sine păcătos. Mântuitorul Hristos îi apreciază smerenia, credinţa, iubirea faţă de sluga lui. În general ne plângem de ceea ce este în jurul nostru: vedem oameni răi, care divorţează, care cad în desfrâu, care fură, care mint strâmb la tribunal sau fraţi care se ceartă între ei. Între noi sunt şi oameni minunaţi, precum sutaşul din Evanghelie, oameni care au credinţă, dragoste, smerenie. Dumnezeu, din înălţimea cerului, admiră şi se minunează cum într-o lume a păcatului mai sunt şi oameni virtuoşi, oameni buni. Avem mare nevoie de nădejde, mare nevoie să nu ne pierdem cumpătul. Lumea este păcătoasă, e multă răutate, dar sunt şi mulţi oameni buni pe lângă care trecem adesea fără să-i cunoaştem, precum sutaşul din Evanghelie. Pentru aceştia ţine Dumnezeu lumea în viaţă. Dacă ar dispărea oamenii care cred în Dumnezeu, mamele care nasc prunci, bătrânii cu suflet curat, tinerii care îşi păstrează curăţia, atunci lumea s-ar sfârşi", a explicat IPS Teofan. La finalul slujbei, pr. Lucian Leonte, protoiereul Protopopiatului Botoşani, a citit hrisovul de sfinţire care a fost aşezat în sfânta masă a bisericii târnosite "unde va rămâne pentru totdeauna ca dovadă a jertfelniciei credincioşilor şi a duhului de slujire şi slăvire a lui Dumnezeu pe care ierarhul şi preoţii îl au". A urmat cuvântul părintelui paroh Daniel Telişă, care a mulţumit tuturor celor care au contribuit la ridicarea bisericii închinate Ocrotitoarei Moldovei. "Este un moment de aleasă bucurie pentru credincioşii din parohia noastră şi nu numai, pentru că de la sfinţirea bisericii vechi nu s-a mai făcut nici o Liturghie arhierească în parohia noastră. În aceste momente de bucurie nu putem decât să-I mulţumim lui Dumnezeu pentru că ne-a învrednicit să facem această lucrare. Mulţumim ctitorilor acestui sfânt lăcaş care, pe parcursul celor opt ani de lucrări care s-au desfăşurat aici, au fost alături financiar", a spus pr. paroh Daniel Telişă, care a primit din partea Înalt Preasfinţitului Părinte Teofan rangul de iconom stavrofor.