De sărbătoarea Intrării Maicii Domnului în biserică, joi, 21 noiembrie, Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, a slujit la hramul Mănăstirii Peștera din
Etapa mitropolitană a Concursului Naţional „Lăudaţi pe Domnul“
În Aula Magna a Universităţii Creştine "Dimitrie Cantemir" din Bucureşti va avea loc marţi, 12 octombrie, la ora 13:00, etapa mitropolitană a Concursului Naţional de Muzică Eclesială "Lăudaţi pe Domnul", informează TRINITAS TV şi Agenţia de ştiri BASILICA. În această etapă mitropolitană, fiecare mitropolie din ţară va desemna un cor care va participa la faza naţională a concursului. Proba de concurs, atât la nivel mitropolitan, cât şi la nivel naţional, constă în interpretarea a trei piese muzicale din repertoriul românesc, o piesă religioasă impusă - "Axion duminical" de Gheorghe Cucu, o piesă religioasă la alegere, susţinută a cappella, şi o piesă de inspiraţie folclorică, susţinută a cappella sau cu acompaniament, nu mai mult de 15 minute în total. "La concurs vor participa formaţii corale din Arhiepiscopia Bucureştilor, Arhiepiscopia Tomisului, Arhiepiscopia Târgoviştei, Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului şi Arhiepiscopia Dunării de Jos. Juriul este format din trei membri, aşa cum prevede conceptul concursului, şi sunt aşteptaţi la Bucureşti domnul Viorel Munteanu, rectorul Universităţii de Muzică "George Enescu" din Iaşi, domnul profesor Iosif Fiţ, care este dirijor, compozitor, membru al Uniunii Compozitorilor din România şi vine de la Alba Iulia, şi domnul profesor Vasile Negură, care are o bogată experienţă în jurizarea concursurilor naţionale şi internaţionale", a spus părintele inspector Adrian Niţă, de la Sectorul Învăţământ şi Activităţi cu tineretul al Arhiepiscopiei Bucureştilor.
Cu prilejul Anului Omagial al Crezului Ortodox şi al Autocefaliei româneşti, concursul naţional va avea şi secţiunea "Compoziţie", care are ca temă "Crezul Ortodox". Concursul Naţional "Lăudaţi pe Domnul" se află la ediţia a III-a şi este dedicat corurilor mixte ale catedralelor chiriarhale din cuprinsul Patriarhiei Române, iar scopul concursului este promovarea interpretării autentice a muzicii corale româneşti.