În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Etapa națională a Olimpiadei „Cultură și spiritualitate românească” la Suceava
Miercuri, 11 mai 2022, la Catedrala Arhiepiscopală din Suceava - Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou” a avut loc festivitatea de deschidere a etapei naționale a Olimpiadei „Cultură și spiritualitate românească” pentru clasele V-VIII, competiție interdisciplinară devenită tradiție aici, proiectul inițial fiind propus, încă din 2008, de prof. Daniela Ceredeev, actual inspector școlar pentru religie la Inspectoratul Școlar Județean Suceava.
În cadrul concursului sunt înscrise 40 de loturi de elevi olimpici, din tot atâtea județe, și lotul extins al Municipiului București, însumând 180 de elevi și 42 de profesori însoțitori, cărora li se adaugă 45 de profesori și specialiști din Ministerul Educației și delegați ai Patriarhiei Române, membri în Comisia centrală a olimpiadei.
Cu binecuvântarea și susținerea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților este, și de această dată, partenerul Inspectoratului Școlar Județean Suceava prin sectoarele educațional-teologic, media și comunicare, catehizare, tineret și educație pentru viață, alături de alte instituții culturale județene: Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, Societatea Scriitorilor Bucovineni, Muzeul Național al Bucovinei, Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera” Suceava, Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Mitropolitul Dosoftei” din Suceava, Teatrul Municipal „Matei Vișniec”, Centrul de Arhitectură, Cultură Urbană și Peisaj „Uzina de Apă” Suceava, Ordinul Arhitecților din România – Filiala Teritorială Nord-Est, Mănăstirea Putna, Mănăstirea Dragomirna și Protopopiatul Suceava I.
Evenimentul a debutat cu săvârșirea slujbei Te Deum în Biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, în semn de mulțumire adusă lui Dumnezeu pentru binefacerile revărsate asupra participanților, însoțitorilor și organizatorilor.
La finalul slujbei, personalități de seamă din partea Ministerului Educației, a Patriarhiei Române, precum și din partea Inspectoratului Județean Suceava și a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților au transmis cuvinte de încurajare pentru cei care, în zilele următoare, se vor întrece în împărtășirea Cuvântului prin dăruirea de cuvinte alese.
Deschiderea discursurilor a fost făcută de domnul conf. univ. dr. Vasile Timiș, inspector general pentru religie în Ministerul Educației, propunătorul olimpiadei școlare. În continuare, domnul ministru secretar de stat Florian Luxandru, Ministerul Educației, dar și domnul Romeo Moșoiu, consilier al ministrului educației, au salutat această inițiativă și i-au felicitat pe elevii participanți și pe organizatori.
Părintele inspector patriarhal Aurelian-George Jambore, de la Sectorul teologic-educațional al Patriarhiei Române, le-a vorbit celor prezenți despre puterea salvatoare a rugăciunii, mai ales în acest context, când tinerii se află sub ocrotirea sfinților români, în special a Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava, ale cărui moaște întregi sunt așezate în baldachinul din incinta lăcașului de cult.
Din partea inspectoratului școlar, discursurile de bun venit au fost susținute de domnul prof. Grigore Bocanci, inspector școlar general, doamna prof. dr. Isabel Vintilă, inspector școlar pentru limba și literatura română, și doamna prof. Daniela Ceredeev, inspector școlar pentru religie.
Nu în ultimul rând, mesajul de binecuvântare din partea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic a fost rostit de arhim. Melchisedec Velnic.
La final, Grupul vocal „Ai lui Ștefan, noi oșteni” din Vicovu de Sus, coordonat de domnul prof. Vasile Schipor, a susținut un moment artistic deosebit, prin interpretarea unor cântece patriotice și prin recitarea unor poezii emoționante.
Tematica olimpiadei a fost așezată sub genericul „Frumuseţea sacră a lumii, respectiv: „Creația ca dar al iubirii divine” (clasa a V-a); „Eu și universul meu familial” (clasa a VI-a); „Omul în comuniune cu semenii și divinitatea” (clasa a VII-a); „Iubirea ca formă de comuniune și împlinire” (clasa a VIII-a). Competiția presupune două probe, cea scrisă (12 mai) și cea orală (13 mai), susținute la Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir”; între acestea, programul loturilor elevilor cuprinde activități culturale diverse, vizite la obiective turistice, lansare de carte, vernisare de expoziții, salon de carte.
Ceremonia de premiere a olimpiadei va avea loc în Sala „Pimen Arhiepiscopul” a Centrului eparhial Suceava, sâmbătă, 14 mai 2022.