De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Evaluare a viitorilor clerici în Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, marți, 10 octombrie, Seminarul Teologic Ortodox „Chesarie Episcopul” din municipiul Buzău a găzduit o nouă sesiune a examenului de capacitate preoțească. La concurs au participat 23 de candidați, absolvenți de Teologie pastorală și fii duhovnicești ai eparhiei, care îndeplinesc condițiile canonice, statutare și regulamentare bisericești pentru ocuparea unui post clerical vacant.
Comisia de evaluare a fost formată din consilieri eparhiali și din actuali sau foști profesori de teologie ai seminarului buzoian: pr. Alin-Leontin Balica, consilier la Sectorul administrativ-bisericesc; pr. prof. dr. Gheorghe Sava-Popa, fost director al seminarului și paroh la Parohia „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Buzău; pr. prof. dr. Nicolae Moraru; pr. prof. dr. Marius- Daniel Ciobotă; pr. prof. Gianin-Cristian Oprea și pr. Vasile-Gabriel Gherghe, paroh la Parohia „Sfântul Ierarh Nicolae” din Buzău.
Candidații au susținut o probă scrisă, care a presupus tratarea unui subiect de Teologie dogmatică, și una orală, în cadrul căreia le-au fost verificate cunoștințele din mai multe discipline: Teologie pastorală, Omiletică și Catehetică, Teologie liturgică, Muzică bisericească și Administrație bisericească. Cele două probe de concurs au fost precedate de un test psihologic eliminatoriu.
Valabilitatea examenului de capacitate preoțească este de un an pentru cei cu media între 7,00 și 8,99, dar se prelungește pe durata a doi ani pentru candidații care obțin cel puțin media 9,00.