La opt ani de la trecerea la Domnul a vrednicului de pomenire Arhiepiscop Justinian Chira, cel care a păstorit Eparhia Maramureșului și Sătmarului mai bine de un sfert de secol (1990‑2016), miercuri, 30 octombrie,
Eveniment comemorativ dedicat Eroului Necunoscut la Palatul Patriarhiei
În Sala „Europa Christiana” a Palatului Patriarhiei s-a desfășurat sâmbătă, 13 mai 2023, o manifestare comemorativă, parte a proiectului cultural-istoric „Centenarul Eroului Necunoscut. 1923-2023”, care a cuprins vernisarea expoziției „Eroul Necunoscut - simbol al eroismului național” și lansarea antologiei „Centenarul Eroului Necunoscut - 100 de ani de dăinuire”. Această activitate a proiectului se înscrie în seria evenimentelor dedicate sărbătoririi centenarului Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I” din București.
Întrunirea a fost deschisă de colonelul Radu Riti, directorul Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I”, care a rostit un cuvânt de bun venit: „Acest proiect comemorativ început încă din luna martie a acestui an a adus alături două dintre instituțiile care au stat umăr la umăr de-a lungul istoriei zbuciumate a acestui popor: Biserica și Armata. Avem alături de noi și Asociația Națională Cultul Eroilor «Regina Maria». Ostașul Necunoscut este simbolul unic al cinstirii poporului român, pe care îl datorează tuturor celor care și-au dat viața pentru apărarea idealurilor naționale, credință, onoare și patrie. Amenajat în anul 1923 pe terasa primului sediu al Muzeului Militar Național, mormântul Eroului Necunoscut este străjuit și astăzi de o cruce și de o flacără care arde necontenit, iar epitaful care acoperă sicriul este simbolul recunoștinței și al cinstirii pe care noi le datorăm tuturor celor care s-au jertfit. Aici doarme, fericit întru Domnul, Ostașul Necunoscut, săvârșit din viață în jertfa pentru unitatea neamului românesc. Pe oasele lui odihnește pământul României întregite”.
În continuare, Grupul psaltic „Tronos” al Catedralei Patriarhale a intonat Imnul României.
Prezent la eveniment a fost și Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, care a rostit un cuvânt de binecuvântare în care a explicat că Biserica socotește un lucru firesc implicarea ei în cinstirea eroilor neamului, fiind instituția care întotdeauna a cultivat recunoștința pentru cei care s-au jertfit pentru țară, integritatea ei, suveranitatea și teritoriul acesteia.
„Cu prilejul centenarului Marii Uniri au apărut mai multe volume științifice care vorbesc despre rolul preoților militari care au însoțit armatele române în Primul Război Mondial, pentru că astăzi sărbătorim centenarul Eroului Necunoscut dintre eroii celui dintâi Război Mondial. Din aceste lucrări ne dăm seama la ce pericole s-au expus preoții care au spovedit și împărtășit soldații sub focuri de artilerie și i-au îngropat în condiții de front. Îndată după acest război, Biserica a rânduit o zi de pomenire festivă. S-a dedicat o zi națională de comemorare a eroilor neamului, și acest lucru se face la praznicul Înălțării Domnului. S-a considerat că acești oameni și-au jertfit propria viață pentru înălțarea acestui neam, dar și pentru că prin jertfă sufletele lor s-au înălțat întru slava Mântuitorului. Unul dintre idealurile Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, de la care nu s-a abătut în calitate de Întâistătător al Bisericii Ortodoxe Române, a fost realizarea celui mai măreț monument ridicat în cinstea eroilor neamului, și anume Catedrala Națională din București. Altarul acestei catedrale a fost sfințit în anul 2018 după ce, în ajunul evenimentului, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a așezat în Sfânta Masă a Altarului listele cu toți eroii români, începând cu Războiul de Independență, Războaiele balcanice, cele două Războaie Mondiale, precum și eroii români care au căzut în teatrele de luptă după anul 1990. Este datoria noastră să cultivăm această cinstire a eroilor neamului, pentru că dacă astăzi trăim într-o țară liberă, se datorează acestor eroi, care au răspuns chemării țării de a o apăra și a o întregi, pentru a fi lăsată generațiilor drept cea mai scumpă moștenire a eroilor neamului”, a reliefat Episcopul-vicar patriarhal.
Evenimentul a cuprins și vernisarea expoziției „Eroul Necunoscut - simbol al eroismului național”, prezentată de dr. Valeria Bălescu, muzeograf în cadrul Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I”. Expoziția a inclus obiecte ce țin de memoria instituției Eroului Necunoscut al României, aflate în integralitate în colecțiile Muzeului Militar Național.
Totodată, a avut loc și lansarea antologiei „Centenarul Eroului Necunoscut - 100 de ani de dăinuire”, care cuprinde texte și lucrări de artă plastică realizate de copii din cercurile „Cultul Eroilor” din mai multe școli bucureștene, tema fiind imaginea Eroului Necunoscut.
Cu acest prilej, cei implicați au primit diplome în semn de recunoștință din partea Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria” - filiala municipiului București.
Evenimentul comemorativ s-a încheiat cu un program artistic susținut de Grupul psaltic „Tronos”, dirijat de arhid. protopsalt Mihail Bucă, care a cuprins un repertoriu de cântece patriotice și creștine.